Läänemaal peatub siin üliharuldane raisakotkas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

tv_aegmon110715

Raisakotkas läinud nädalavahetusel Haeskas. TARVO VALKER

Läänemaale sattus läinud nädalavahetusel siin üliharuldane raisakotkas.

Esimesena märkas haruldust Haeskas elav linnuvaatleja Trinus Haitjema laupäeva pärastlõunal, teatas Lääne Elule ornitoloog Tarvo Valker.

Kotkas peatus Haeska rannaniidul veidi üle tunni. Seejärel tõusis ta lendu ja kadus Lihula kirikutorni suunas taevasse täpiks.

Järgmisel päeval õnnestus kohalikel linnuvaatlejail leida raisakotkas Matsalu lahe lõunakaldalt Kloostri vaatlustorni lähedalt.

„Need kaks teadet on ainsad kindlad vaatlused sellest linnust – mõlemal juhul saadi linnust ka äratuntavaid fotosid,” ütles Valker.

Teateid raisakotka kohta on aga viimastel päevadel Valkeri sõnul tulnud mitmelt Matsalu ümbruse inimeselt.

„Aga eks see ole natuke sarnane lugu šaakalitega – kui paar inimest näevad, siis hakkavad järsku kõik nägema. Ilma fotodeta on väga raske öelda, kes tõesti juhtus raisakotkast nägema ja kes nägi Matsalu ümbruses väga arvukat merikotkast. Emased merikotkad on päris kogukad, nii et iga suurt mõõtu kotkas ei ole veel raisakotkas,” ütles Valker.

Raisakotka pesitsusalad jäävad Euroopas valdavalt Hispaaniasse, kuid neid pesitseb ka Musta mere ümbruses. Hispaanias elab umbes 1 500 paari raisakotkaid, mis on viiendik kogu maailma populatsioonist.

Põhja-Euroopas on raisakotkas väga suur haruldus. Eestis on teda varem kohatud üheksal korral. Soomes on raisakotkast vaadeldud vaid kahel ja Rootsis ühel korral.

Läänemaal on raisakotkast varem nähtud koguni kolmel korral, kõik vaatlused pärinevad Matsalu lahe ümbrusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
bobo
8 aastat tagasi

Too seal pildil Batman ei või olla ve?