Ameerika autod panid linnarahva kannatuse proovile

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_2835 (Medium)

Foto: Arvo Tarmula

Läinud nädalavahetusel Haapsalus peetud American Beauty Car Show keeras linnaelu pahupidi. 

Koos mitmesaja Ameerika autoga saabus linna lugematul hulgal turiste nii Eestist kui ka mujalt. Kõik nad soovisid leida parkimiskohta vanalinnas või selle läheduses, einestada mõnes söögikohas ja tagatipuks leida ööbimiskoht.

Reede hommikust pühapäeva lõunani oli Karja tänava munakivisillutis ja Lossiplats tavaliikluseks suletud. Sinna pääses vaid Ameerika päritolu masinatega.

Vanalinn pargiti umbe

Vaba tänava Krahviaia-poolne mururiba oli autosid ääreni täis pargitud. Sama lugu valitses Vee ja Rüütli tänava ääres, kus liigeldes pidi olema äärmiselt ettevaatlik, et mõni tänava poole avanev autouks või sõidukite vahelt teele hüppav piduline liikuvale sõidukile saatuslikuks ei saaks.

Linnakeskkonna peaspetsialisti Eha Kallaste sõnutsi ongi vanalinna tänavad kitsad. „Parkimiseks eraldi midagi ei korraldatud ega suuri probleeme esinenud,” ütles Kallaste. „Ameerika autode näituse ja kõige muu sellega seonduva probleemideta kulgemisele aitas kindlasti kaasa enne üritust peetud arutelu, millest võtsid osa ürituse korraldaja, linnavalitsuse, politsei- ja turvafirma esindajad.”

Haapsalu politseijaoskonna ennetus-menetlustalituse juht Indrek Tohter teatas, et tänavu möödus suve suursündmus politseile üllatavalt rahulikult. „Inimesi oli ette hoiatatud, milliseid liikluskorralduse muudatusi Ameerika autode saabumine kaasa toob,” ütles Tohter.

Politseile valmistasid peavalu inimesed, kes vedasid sõitjaid selleks mitte ettenähtud viisil. Palju võis märgata tänavail sõitvaid uhkeid autosid, allakeritud akendest välja kõõlumas turvavööga kinnitamata neiud. Leidus seltskondi, kes olid otsustanud osa oma liikmeid paigutada pakiruumi.

„Selliste suurte ürituste ajal kipuvad mõned külastajad arvama, et nad võivad teha seda, mis ei ole lubatud. Politseil tuli mitmel korral kinni pidada ülerahvastatud autosid ja neile meelde tuletada, et seadused kehtivad kõigile,” ütles Tohter.

Tohtri hinnangul ei ole linnakodanikud valesti parkimise või mõne muu liiklust puudutava probleemiga politsei poole pöördunud.

Nädalavahetusel kontrollitud 772 juhist ei olnud mitte keegi purjuspäi või narkootikumi tarvitanult rooli istunud. „Selle üle on hea meel, et iga seltskond oli suutnud leida kaine autojuhi,” kinnitas Tohter.

Kohvikuil tulusad päevad

Vanalinna kohvikuil oli nädalavahetusel tööd palju rohkem kui tavapäraselt.

Hermani bistroo tegevjuhi Liina Meeritsa sõnul oli tegemist suve senise tippsündmusega, mis pani proovile kõik Haapsalu söögikohad. „Meie lühendasime oluliselt menüüd, et saaksime keskenduda kindlatele roogadele, samuti hoidsime ära liiga pika ooteaja,” ütles Meerits.

Meerits ütles, et nädalavahetuse käive ületas tavapärast umbes neli korda. „Olime avatud peaaegu ööpäev läbi, vaid üksikuteks öötundideks sulgesime ukse,” ütles Meerits, kelle sõnul müüdi pearoogade kõrval umbes 100 kilo šašlõkki ja 400 liitrit õlut.

Haapsalu Raamatu juhataja Mairi Vann ütles, et käibelt edukat nädalavahetust jäid varjutama ka negatiivsed juhtumid. „Väliterrassi lilled on kõvasti kannatada saanud,” lausus Vann. Tema sõnul kipuvad mõned möödujad lillede õisi kaasa haarama. Üks mööduv auto müksas nende kohviku väliterrassi, kuid õnneks midagi olulist ta ära ei lõhkunud.

Häiriv kopter

Reede keskpäevast sai helikopteriga teha linna kohal huvilendu. Kopteri tekitatud müra häiris linnakodanike igapäevategemisi.

Huvilendude korraldaja Eero Rikkinen on kaebustest teadlik. „Paar inimest tuli tõepoolest kaebama, aga õnneks leidsime nendega kiiresti kompromissi,” kinnitas Rikkinen.

Ühel korral käis kopteri maandumisplatsil neuroloogiahaigla kõrval ka politsei, kuid ühtegi seaduserikkumist või muud puudujääki ei tuvastatud.

Rikkineni hinnangul häiris kopter enim stardi- ja maandumisplatsi läheduses elavaid inimesi. „Kopter tekitab tõustes ja maandudes tugevaid õhuvoole ja müra, mida ei saa summutada,” selgitas Rikkinen.

Rikkinen ütles, et otsib kopterile uut stardi- ja maandumispaika.

„Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse kõrval olev muruplats vastab kõigile nõuetele, kuid lähedal asuvaile elanikele vastu tulles püüame leida järgmisteks kordadeks mõne teise koha,” lubas Rikkinen.

Taas lubas Rikkinen kopteri Haapsallu tuua Valge Daami päevade ajaks 28.– 30. augustil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuu
8 aastat tagasi

tahaks tagasi sidet , kas mõnel lehe tegijal ka piinlik on . Praegu jätate sellise ennasttäis ülbe mulje, et meid ei koti miski, teeme mis tahame

jep
8 aastat tagasi

küsimuse saab esitada toonis või viisil mis eeldab teatavat laadi vastust. Taktitundelise inimesena ja lehe neegrile diktofoni ei juletagi oma tegelikku mõtteid avaldada. Miks peaks üldse sellist küsimust esitama. See iseenesest juba näitab negatiivset hoiakut.

tohoh
8 aastat tagasi

artikli autor reklaamib oma laus rumalust. Leheomanikel võiks ikka mingi tsensuur olla, leht muuta nii mõttetuks pläma ajamise kohaks….. oeh jah kas rahaga pole midagi targemat teha…
kui endale ….. kraevahele kallata

tohoh
8 aastat tagasi

appi mis teil seal lääne elus viga on ???? HPS on üks väheseid väike linnu mis tõesti teeb midagi et linnas elu oleks ja areneks. Suur hulk võike ettevõtjaid on tänulikud iga ürituse eest ja kui palju positiivset vastukaja me saame nii omadelt kui külalistelt. Mingi vingatsi kiunu nii lehes suurendada on äärmiselt vastutustundetu käitumine. Nii NÕME on kõike aina maha teha ja samas ise mitte midagi head tegemata vinguda.

Rakvere
8 aastat tagasi

Kui Haapsalu elanikele või ajakirjanikele see üritus ei peaks sobima võib rääkida teiste Eestimaa linnadega. Äkki leidub mõni linn ikka veel 🙂

Villu
8 aastat tagasi

No näed siis Eestis veel üks pommiauk peale Jõgeva. Tegelt teil ikka vedand selle üritusega….. oleks meil ka midagi sellist. Üsna igav oma rauaga üksi mööda linna vilistada. Kohalikud juba ära harjund……

Tont.
8 aastat tagasi

Eks iga yritus vòib mònele vàhe ebameeldiv olla.Kui selle loo autor pole siiani jaganud,et Haapsalu elab suuresti turismist,siis ei aita ka arstiabi. Me ei ela ka suure lennujaama kòrval, nii et kahel pàeval vàikest kopterit nàha ja kuulda kyll kedagi ei tapa. Kyll said aga soovijad teha ilusaid pilte Hr. Peatoimetaja vòiks autorile Haapsalu elu veidi selgitada.

einoh
8 aastat tagasi

aastas korra toimub midagi ja kohe on mingi SUUR HÄDA. see linn on suht välja surnud juba ja kui siin midagi ei toimu, siis ei liigu peale penskarite varsti siin enam kedagi. linna ja asutused vajavad üritusi, ka inimesed vajavad meelelahutust. enamus ajast on Haapsalu nagu pommiauk, kus kohati ainsateks liikujateks on kodutud loomad.
tundke rohkem rõõmu ja nautige elu, mitte ärge virisega iga asja peale. jah, see kopter ehk hakkas närvidele käima, aga 2 päeva ei olnud ka mingi elu küsimus, teisalt oli linnas ka melu.

Greete
8 aastat tagasi

Ajakirjanikul nimega Kristjan Kosk on vist liiga vähe tööd. Mine parem puhkama! Näha on, et oled juba ületöötanud 😉

lugeja Greetekesele
8 aastat tagasi
Reply to  Greete

Ärge nüüd sulemeest ka nahutage.
Mina loen, et need pole ajakirjaniku mõtted, vaid bistroo tegevjuhi, raamatupoe juhataja politsei, tohtri ja teiste ametkondade esindajate jutt. Tema lihtsalt küsis selle kohta, mida nägi või mis peavalu valmistas.

Probleeme ju polnud eriti suuri, ainult koperdaja oli meie jaoks midagi uut ja veidi harjumatut.
loeme:
„Ameerika autode näituse ja kõige muu sellega seonduva probleemideta kulgemisele aitas kindlasti kaasa enne üritust peetud arutelu, millest võtsid osa ürituse korraldaja, linnavalitsuse, politsei- ja turvafirma esindajad.”

!!!
8 aastat tagasi

sina