Läänemaa jalgpallilapsi ootab uus seeriavõistlus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Jalgpallilaager 5

Haapsalu jalgpallilaager. ARVO TARMULA

Eeloleval sügisel on Läänemaa noortele jalgpallilastele algamas uus võistlussari. Noored jalgpallurid, sünniaastaga 2006-2007 saavad võimed proovile panna Läänemaa 2016 aasta karikasarjas. Karikasarju on ennemgi meie oma treenerite ja klubide poolt korraldatud. Esimesed karikavõistlused üle Läänemaa toimusid 1996-1998 aastal. Mängupaikadeks olid toona Virtsu, Haapsalu, Noarootsi, Taebla, Palivere. Olid ajad, kus osalesid kahes vanuserühmas mõlemas seitse-kaheksa võistkonda ja just need võistlused olid üheks Läänemaa noorte süsteemse jalgpalli algatajateks. Siis oli karikasarjas väikene paus, kuni Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi uuesti sarja äratas. Ja veel paari aastase vaheaja järel tegi seda Läänemaa JK treener Aavo Tomingas.
Nüüd korraldavad meie maakonna kaks klubi Läänemaa JK ja Lõuna-Läänemaa JK karikasarja taas ja eesmärgiga pakkuda just väiksematele pallivõluritele mängupraktikat ja mängulusti.

Soov haarata kogu Läänemaa

Korraldajate soov on võistlussarja haarata kogu Läänemaa. "Meie suur unistus on, et võistlusteks võtaks osa võistkonnad üle terve Läänemaa. Ja lubatud on osaleda ka 2005 aasta lõpus sündinud poisse," ütles Läänemaa JK treener Aavo Tomingas.

Lõuna-Läänemaa JK treener Jaanus Getreu pakub päästva variandi: "Kunagised jalgpallikantsid, näiteks Risti jt. on aastate jooksul laste osas kokku kuivanud. Et iga põnn, igast külast saaks mängida, on ju võimalus moodustada liitvõistkonnad. Risti-Paliverega kokku jne. Kindlasti tuleb ühendvõistkonnaga välja Hanila vald-Vatla, Virtsu, Kõmsi. Sest ainult nii ongi mõeldav. Ega Vatla ju iseseisvana Haapsalu vastu ei mängi…"

Väikeste koolide kehalise kasvatuse õpetajad ja treenerid on kohe uudisest kuuldes vaimustuses. Risti Kooli õpetaja ja tegev jalgpallur Ulrika Tülp nimetab ideed väga heaks ja soovib Risti kooli osalemist.

"Meil on poisse ka, tuleb vaagida ja vajadusel näiteks Paliverega liituda."

Juba esimeses karikasarjas oma võistkonnaga osalenud Palivere Põhikooli treener Väino Munskind mõtiskleb vaid osavõtjate sünniaastate üle: "Jah, päris esimese klassi omi ei võta, aga harjutanud poisse meil on."

Just sünniaastale rõhub ka Aavo Tomingas: "Arvasime, et just 2006-2007 on optimaalne. Need on juba harjutanud ja mäng ei ole neile võõras. Samas saame paljudele pakkuda esimesed võistluskogemused."

Läänemaa JK noortetreener, just ühte 2006 gruppi juhendav Triin Vellemäe rõõmustab, et klubi saab välja panna lausa kaks võistkonda: "Poisse on palju ja teeme mitu võistkonda."

Ka Silver Schönberg Noarootsi koolist kiidab taaskäivituvat võistlussarja. „Arvan, et Noarootsi osaleb. Lapsi on, saame kasutada ka tüdrukuid, sest selles vanuses ei ole veel mänguklassi vahe nii suur. Kui saame veel ühe etapi oma koju, siis on eriti hea."

Peatselt valmib ka võistluste üldjuhend ja siis edastame selle kõikidele Läänemaa koolidele ja klubidele.
 

Reglement selge
Võistluste reglement on selge ja reeglid paigas. "Soovime juba septembris mängida esimesed etapid õues-esimese etapi Lihulas ja oktoobris Haapsalu kunstmurul," ütleb Aavo Tomingas.

Siis tulevad saalietapid. "Õues teeme väljkul kuus+väravavaht ja saalis neli+väravavaht. Ja etapid soovime viia üle Läänemaa-Lihula, Haapsalu, Risti, Noarootsi, Palivere, Taebla. Aga miks mitte ka Orul," lisas Getreu. Parimad selguvad etapil saavutatud kohtade liitmisel.
"Iga etapi läbiviia kaasab toimkonda abilised, on selleks siis lapsevanemad ja klubitöötajad, või vanemate gruppide jalgpallurid," selgitab Tomingas.

Getreu sõnul on lastevanemate abil oluline osa: "Usun, et ka väljaspool oma etapi korraldamist on lastevanemate abi vaja. Näiteks transpordi korraldamisel teistele etappidele."

Jalgpallivõistlusi kõige enam
Juba mitmendat aastat on Läänemaal lastele just jalgpallivõistlusi kõige rohkem. Kas tegu on siis Koolispordi Liidu, Eesti Jalgpalli Liidu, klubide turniiride, Eesti noorte meistrivõistlustega. Ja uue võistlussarja lisandumisega lisandub jalgpallivõistlusi juurde veelgi. Samas on Läänemaal, eriti Haapsalus noorjalgpallurite arv märkimisväärselt tõusunud ja tõsta on seega vaja ka võistluste arvu. Seda, et aastatega on Läänemaal erinevate noorte jalgpallivõistluste arv tõusnud, tuleb kiita lastega tegelevaid treenereid.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments