Galerii: Kaitseliitlased lõpetasid sõjaväekursused

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 21

Pühapäeval lõpetasid 16 kaitseliitlast ja 2 naiskodukaitsjat pool aastat käinud sõdurioskuste baaskursuse.

Kaitseliidu Lääne maleva pealiku Mehis Borni sõnul on kursused mõeldud neile, kes ei ole kaitseväes olnud, aga on kaitseliidus, või kes on kaitseväes olnud väga ammu ning soovivad oma teadmisi ja oskusi värskendada ja täiendada. Kuus nädalavahetust andsid esmased teadmised rivist, relvastusest, sidest, pioneeriasjandusest, esmaabist, topograafiast, orienteerumisest, välioludes toimetulekust ja üldisest logistikast. Kuuest õppemoodulist üks viidi ellu klassiruumides ning viis metsalaagritena.

„Mõne puhul on see ühtlustuskursus, mõne puhul täiesti nullist kursus,” ütles Born.

Kursused algavad sügiseti ja kestavad kevade lõpuni. Kursused koosnevad kuuest õppemoodulist. Kursuste tarbeks on vaja leida kord kuus täispikk vaba nädalavahetus – reede õhtust pühapäeva õhtuni. Borni sõnul on just see tihtilugu põhjuseks, miks ei lõpetata alustatud kursusi samal aastal, kui alustatakse. Tänavugi alustas kursusi 25 kaitseliitlast.

„Vahel isegi planeeritakse nii, et sel aastal kaks moodulit, järgmisel kaks ja kolmandal kaks,“ ütles Born.

Tänavu baaskursuse läbinud Harri Puskar ütles, et läbis kursuse, et olla täieõiguslik kaitseliitlane, sest kursustel õpetatakse mh relva käsitsemist ja antakse ka relvaluba, mis on kaitseväe õppustel oluline osa. Temal ei olnud vabu nädalavahetusi leida raske, sest kuupäevad olid teada juba kursuste alguses.

„Panin lihtsalt märkmikusse kuupäevad kirja ja muud sellele ajale ei planeerinud,” ütles Puskar.

Kursusel õpitust pidas Puskar peamiseks üldise sõdurielu kogemust ja meeldejäävaimaks orienteerumisi metsas. „Kuidas kuskil ööpimeduses tuli üle suure kraavi saada ja me leidsime kuskilt puu, millest kaksiraksi üle läksime,“ meenutas Puskar kursusi.

Kursused lõpetati pühapäeval Haapsalus Vabadussõja mälestussamba ees, kus andsid kursuse läbinud tõotuse ja major Mehis Born kinnitas traditsioonilisel mõõgatseremoonial kursuse lõpetanud kaitseliitlased maleva liikmeks.

Fotod: Arvo Tarmula

kaitseliidu õppus (1) kaitseliidu õppus (2) kaitseliidu õppus (3) kaitseliidu õppus (4) kaitseliidu õppus (5) kaitseliidu õppus (6) kaitseliidu õppus (7) kaitseliidu õppus (8) kaitseliidu õppus (9) kaitseliidu õppus (10) kaitseliidu õppus (11) kaitseliidu õppus (12) kaitseliidu õppus (13) kaitseliidu õppus (14) kaitseliidu õppus (15) kaitseliidu õppus (16) kaitseliidu õppus (17) kaitseliidu õppus (18) kaitseliidu õppus (19) kaitseliidu õppus (20) kaitseliidu õppus (21)

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments