Ilmateenistus: Ilm keeras tuisuseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2015-01-29 11.57.58Kaart: Riigi ilmateenistus

Järjekordne tsüklon pöörleb Skandinaavia kohal ja üle meie sirutub selle lääneserv, mis toob veidi juurde lund ning saartele ka lörtsi, teatas ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern.

Kuna suuremas osas Euroopast on õhutemperatuur nullilähedane, siis suurt sooja lõunakaaretuul veel ei too ning õhutemperatuur jääb homme sisemaal 0 kuni –2 kraadi piiresse. Lääne-Eestis ja saartel tõuseb temperatuur nullist veidi kõrgemale.

Täna on pilves ilm ja mitmel pool sajab lund ja lörtsi, võib tuisata. Puhub lõuna- ja kagutuul 6 kuni 12, puhanguti 15 m/s. Saartel ja rannikul puhub lõuna- ja edelatuul 10–14, puhanguti kuni 21 m/s.

Reedel (30. jaanuaril) jääb Eesti madalrõhkkonna servaalale, kuid selle surve annab veidi järele ning lõuna- ja kagutuul on nõrgem. Kohati sajab nõrka lund, saartel ka lörtsi. Õhuvool pöördub lõunakaarde ja sealt saabuv õhumass on soojem. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, saarte rannikul kuni +1°C, päeval -2..+1°C.

Laupäeval (31. jaanuaril) liigub Kesk-Euroopast põhja poole uus osatsüklon. Lisandub niiskust. Sajab tihedat lund ja lörtsi, õhtul ka vihma. Öösel puhub võrdlemisi tugev kagu- ja lõunatuul, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on öö hakul -3..+1, pärast keskööd tõuseb, päeval on 0..+3°C.

Pühapäeval (1. veebruaril) liigub lõuna poolt järgmine osatsüklon mööda Balti riikide lääneserva Soome lahe suudme poole. Meil sajab enamasti lörtsi ja vihma. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul, õhtu poole võib lõuna- ja edelatuul tugevneda. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..+2°C.

Esmaspäevaks (2. veebruariks) kandub madalrõhkkonna raskuspunkt enam Soome ja Rootsi rannikule ning ühes sellega ka tihedam sajuala. Järgmine lõuna poolt lähenev osatsüklon liigub ka tänastel andmetel Eestist kaugemalt ida poolt mööda ja selle sajutsoon kandub Venemaale. Nõnda jääme kahe suurema sajuala vahele ja sel juhul sajab meil vaid siin-seal vähest lund. Lõuna- ja edelatuul on öösel tugev, päeva jooksul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, kui kahe pilvemassi vahel kujuneb selgem vöönd, siis võib kolm-neli kraadi külmem olla, päeval on -3..+1°C.

Teisipäeval (3. veebruaril) jääme madalrõhkkonna servaalale. Kohati sajab vähest lund. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-5°C, kui laiguti pilvekiht hõreneb, siis võib veel paar-kolm kraadi madalamale langeda, päeval on -3..+1°C.

Kolmapäeval (4. veebruaril) ulatub hääbuva madalrõhkkonna serv veel Eesti kohale. Mõnes kohas sajab nõrka lund või lörtsi. Tuul pöördub läänekaarde ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, päeval -2..+1°C.

Allikas: Riigi ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments