Juhtkiri: Haapsalu kultuuritalv

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Šoti päevi peeti Haapsalus teist korda. Mullu alguse saanud üritusega seotud lood said Lääne Elu veebilehel nädalavahetusel vastakaid kommentaare. Internetikommentaatorid püstitasid küsimuse, kas on ikka sobilik, et Eesti inimesed marsivad ringi teise kultuuri rahvusrõivais. Ei oldud rahul, et Haapsalu linnapea Urmas Sukles kandis kilti, kui Eesti rahvarõivaid näeb tema seljas harva. Nende ridade vahelt võib välja lugeda kadakašotlaseks olemise süüdistuse.

Tegelikult on selline pahameel rumalavõitu. See, et paaril päeval aastas korraldatakse temaatilist pidu, ei tähenda, et tegemist on ründega Eesti rahvusluse vastu. Iga pisiasja pärast barrikaadidele tormamine ei näita mitte oma kultuuri tugevust, vaid pigem enesekindluse puudumist. Märkimist väärib, et tartanmustriga kangas, mida seekordseil Šoti päevadel tutvustati, on Eesti tartan, mis tähendab, et see on mõeldud just meie riigile ja rahvale. Selle kandja identifitseerib ennast eestlase, mitte šotlasena.

Šoti päevad tõid oodatud vaheldust Haapsalu kultuuritalve, mis on muidu kokkuvõtvalt öeldes pigem hall ja igav. Uute ürituste lisandumist kultuurikalendrisse tasub pigem kiita kui laita. Suvel on Haapsalus nädalavahetustel pidevalt midagi põnevat, kuid talvisel ajal on arenguruumi küllaga. Õigus on muidugi neil, kes ütlevad, et Šoti päevad on suurem sündmus pigem mitmesugustesse Šoti kultuuri fänniklubidesse kuuluvaile eestlastele, kes nüüd ühiselt Haapsallu kokku sõitsid, kui kohalikele.

Tulevikus võikski rohkem panustada üritustele, millest ka Haapsalu inimesed tahaksid rohkem osa võtta. Menu toovad pigem jääkeegli laadis rahvaüritused kui soolase piletihinnaga eksklusiivsed õhtusöögid kultuurikeskuses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei mahu pähe
9 aastat tagasi

mis ühist meil sotiga et just nemad haapsalus väärivad tähelepanu …ai jaa osaliselt küll , alkohol

uhhuuduur
9 aastat tagasi

jooomatuur, mis muus muud?

enn
9 aastat tagasi
Reply to  uhhuuduur

mulle küll šoti õllede maitsmine meeldis-hea aura ja odavamad hinnad kui poes. Tulen Haapsallu ka järgmine aasta.

pakasuha - on selle nimi
9 aastat tagasi

Kui tahate osavõttu rohkust tagada siis kutsuge lasteaeda kohale siis on palju rahvast kohal ja rahvale saab seda üritust paremini maha müüa kui kordaläinut. Mina tahan olla ka kultuurne inimene, panen endale seeliku selga, joon ennast täis ja lähen maavalitsusse või linnavalitsusse tööle. Loll rahvas valib mind sinna sest kedagi teist pole panna.

savu
9 aastat tagasi

Küsimus on selles kui kaugele suudab poliitik enda alandamisega minna. Huvitab kui nüüd hakatakse moslameid siia sisse tooma, kas Sukles hakkab siis koraanist katkendeid ka lugema ja meka poole palvetama või annab Luige Larrile teatepulga üle.

seepi
9 aastat tagasi

Kulla inimesed ärge ajage seda meelelahutust ja kultuuri. See mis toimub on meeltelahutamine mitte kultuur. Millest kumab läbi allumisvajaduse millelegi suuremale ja kättesaamatule.

Uisutaja
9 aastat tagasi

http://www.paralepa.ee/haapsalu-uisumaraton
Midagi viigil kavandatakse. Loodame, et ilm soosib korraldajaid.

Madis
9 aastat tagasi

Ei saa juhtkirjaga kuidagi nõustuda. Soti päevad tõid vaheldust max sajakonnale inimesele, enamus neist Suklese pudelisõbrad. Näputäiele peatvaatajatele ei pakutud isegi kohvi ega hõõgveini. Selsamal väikesel viigil võiks korraldada näiteks üleriigilise uisuralli, teha võistlusi eri vanuses lastele, ehitada lumelinna jne jne. Pealtvaatajatele saaks pakkuda meelelahutust. Aga eks lihtsam ja odavam ole kohale vedada paar sotlast, mõned purjus malevakaaslased ja paar kasti viskit, kui korraldada midagi linnarahvale.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  Madis

eks see vist oligi valitud seltskonna pidu linna raha eest

Epp
9 aastat tagasi

Ma arvan, et panustama peaks just mõlemasse – nii rahvaüritusse kui ekslusiivsesse õhtusööki.