SDE: päästjate öötöö kõrgemat tasustamist tuleb jätkata

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) toetab päästeala ametiühingu taotlust jätta päästjate töötasuarvestus endiseks, mis tähendab jätkuvat kõrgemat tasustamist öötöö eest.

Riigikogus tulevad täna esimesele lugemisele politsei ja piirivalve seaduse ning päästeteenistuse seaduse muudatused, millest ühe kohaselt ei kuulu päästjate öötöö enam eraldi tasustamisele. “Antud punkt tuleb eelnõust välja võtta. Öiste töötundide kõrgem tasustamine on töölepinguseaduse kindel põhimõte. Kõik päästeteenistujad ei tööta öösel ega osale ka vahetult päästetöödel. Palgaarvestamise ühildamine kahjustaks just neid, kes päästmisega vahetult kokku puutuvad. Ka oleks see muudatus otseses vastuolus alles eelmise aasta lõpus sõlmitud kollektiivlepinguga,” vahendas SDE õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure sõnu BNS-ile.

Sotsiaaldemokraadid esitavad vastavasisulise muudatusettepaneku eelnõu teiseks lugemiseks.

Eesti Päästeala Töötajate Ametiühingu (EPTAÜ) kinnitusel soovib riik lõpetada päästjatele öötöö eest lisatasu maksmise ning ametiühing sellega ei nõustu. Ametiühingu sõnul ei räägi päästjad praegu palgatõusust, vaid soovivad säilitada olemasolevat töötasu. Öötundide lisatasu kaotamise mõttekust pole päästjate kinnitusel ei päästeamet ega selle peadirektor Tammearu suutnud veenvalt põhjendada.

Päästeameti kinnitusel päästjate öise töö lisatasu aga ei kao, vaid lisandub põhipalgale. Päästeameti palgafond suureneb päästeameti peadirektori asetäitja Kairi Rikko kinnitusel tänavu 1,45 miljonit euro võrra. Keskmisest rohkem tõuseb palk kõige madalamal palgatasemel olevates komandodes ja keskmine palk tõuseb seal töötavatel teenistujatel 15 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ets
9 aastat tagasi

Rikko on loll inimene