Juhtkiri: Raha pole, jagamine käib

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

 

Haridusministeerium on lubanud raha põhikooli- ja gümnaasiumivõrgu korrastamiseks. Tingimusi ja summat ei ole veel öeldud, aga omavalitsused annavad juba lubadusi.

Ridala vald tahab korda teha Uuemõisa lossi ja kasvatada praegune lasteaed-algkool põhikooliks.  Lapsi Uuemõisas jätkub. Väike mõisakool pakuks alternatiivi Haapsalu suurele põhikoolile. Korras mõis muudaks Uuemõisa atraktiivsemaks.

Et mõis korda teha, on vaja umbes kolm miljonit eurot. Sellest 2,5 miljonit võiks olla riigi toetus.

Praegu on üsna kindel, et Läänemaalt saavad kooli remondiraha Haapsalu linn põhikooli remondiks ja Lääne-Nigula vald Taebla põhikooli tarvis. Et suletav Taebla gümnaasium on halvasti ehitatud, halvas seisukorras ja pealegi liiga suur põhikoolile, peab vallavalitsus targemaks ehitada päris uus koolimaja. Nii et odav ei ole kummagi kooli kordategemine.

Haapsalu linnavalitsus on lubanud, et pärast põhikooli remonti tehakse korda linnaalgkool. Nüüd siis veel Ridala oma 2,5 miljoniga.

Räägitud on, et terve Eesti peale läheb jagamisele 200 miljonit eurot. See tundub suur summa, aga kui mõelda, kui palju on Eestis remonti vajavaid koole, siis on see tilk meres.   

Kui rahajagajad vaatavad Haapsalut ja Uuemõisat kui tervikut, võib otsus kalduda Ridala kahjuks. Linnas on ikka rohkem lapsi ja rohkem võimalusi kui maal, mis sest, et linna külje all.

Kui vaadatakse neid kaht omavalitsust eraldi, on Ridalal rohkem lootust, ent kahju oleks, kui see tuleks linnaalgkooli remondi arvel.

Parim variant oleks, kui kõik omavalitsused toetaksid üksteist ja tegutseksid selle nimel, et kõik viis taotlust rahuldataks.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments