Haapsalu põhikoolis oli kadrilaat

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

29. novembril oli Haapsalu põhikoolis heategevuslik kadrilaat, kus müüdi isetehtud küpsetisi, jõulukinke ja nipsasjakesi.

Melu hakkas peale juba enne laada algust. Ansambel tegi proove ning muusika saatel seati üles müügipaiku. Õhus oli ootusärevust ning kõikjal sagisid ringi õpilased ja õpetajad, et rahva saabumiseks valmis olla. Seintele kinnitati reklaamplakateid, laudadele kanti küpsetisi ning käsitööd, paigutades neid mitmeid kordi ümber, et saavutada parim kujundus.

Laada avasid krahv Oliver-Erik Suik ja krahvinna Kriss-Lyna Prees.

Ostjaid oli väga palju ning koridorid tihedalt rahvast täis. Müügil oli loomingulisi ning huvitavaid asju, mille eest peame kindlasti tänama nii õpetajaid, lapsi kui ka lapsevanemaid. Silma jäid kõiksugused hoidised, helkurid, puidust valmistatud pliiatsitopsid, käsitöökaardid ja palju muud. Palju vaeva oli nähtud ka küpsetiste ning suupistetega.  Müügile oli toodud isegi üks valge flandaria-pässi segu jänes, kes paistis laadamelu ning muusika tõttu üsna hirmul olevat. Jänese oli laadale toonud poiste tööõpetuse õpetaja Kaido Kivimäe.

Kohvikus käis vilgas töö. Köök oli toidulõhna ning askeldamist täis, valmistati roogi. Lauad, mis muidu teenivad õppe-eesmärke, olid kaetud laudlinade ning küünaldega. Perega oli oma 5. klassis õppivale tütrele appi tulnud Tiit Moor, kes on Haapsalu 1. Keskkooli vilistlane. Pereisa töötab turvafirmas, kuid täna valmistas ta leedupäraseid küüslauguleibu, mis kippusid muudkui otsa saama. Küsimusele, miks on tema leivad nii populaarsed ning kuidas erinevad need tavalistest küüslauguleibadest, teadis härra vastata, et need on tummisemad ning täidavad hästi kõhtu. 

Oma lastele olid appi tulnud paljud pered. Vestlesime hambaarst Mariliis Olenkoga, kelle laps oli ema leti taha jätnud ning ise laata uudistama läinud. Neil läks laadal hästi – suurem osa asjadest oli juba maha müüdud. Tubli ema  külastas kadrilaata juba siis, kui laps veel koolis ei käinud. Nüüd oli tal võimalus veidi olla ka müüja rollis.

4. b klassi poistel oli püsti pandud õnneloosi meenutav mäng reklaamlausega: „Õngitse endale õnne!”. Mäng põhines õngel ning kangaga kaetud laua alla peidetud kingikotikestel, mis mängija välja õngitseb. Peale kingituse võis mängija võtta endale ka hea sooviga sedeli.

Sissepääsu juures müüsid lõbusad lepatriinukostüümides tädid ning 2. a klass kõike punast ja täpilist. Lauad olid kaetud lepatriinuseepide, flöödikottide, mälupulkade ja muuga. Kõik punase-mustakirjud. Lapsevanemad olid aidanud väga aktiivselt kaasa lepatriinuleti valmimisele, tulles appi meisterdama nii tundide ajal kui ka õhtupoolikutel. Kostüümid tegi ka üks kuldsete kätega lapsevanem.

Ajalooõpetaja Heinar Tuulberg esitas külastajatele väljakutse kokku panna silmnähtavalt lihtne ning isegi lapselik pusle, mis osutus aga hoopis keerukamaks. Pusle kokkupanemiseks oli aega kuus minutit. Ajalimiidi ületamisel pidi väljakutse vastuvõtja maksma 20 senti. Rekordi püstitajale oli välja pandud magus auhind. Uurisin, kas keegi on suutnud pusle kokku panna kuue minutiga ja sain eitava vastuse. Rekordi omanik oli kooli vilistlane Grete Tikerpuu, kes pani puidust loomadest koosneva pusle kokku 18 minutiga. Õpetaja Tuulbergil endal kulus selleks umbes poolteist tundi. Uurisin, miks vähestest osadest koosnev pusle nii keeruline on. Õpetaja Tuulberg leidis, et segadusse võivad ajada loomade kõrvad ja sabad.

Laadal astusid üles Alex Liisbert, Rainis Altmets, Oliver-Erik Suik, Kriss-Lyna Prees, Maris Saar, Andre Slimberg, Anete Lunev, Simona Liisbet Seppi, Johanna Rasu, Ellinor Raudsepp, Susanna Ojamäe, Johanna Liiv, Kadrian Kaljula ja Sandra Saarniit.

Külastajatel oli võimalus osaleda suures õnneloosis, kuhu auhindu oli välja pandud iga klassi poolt. Võitjate nimed hõikasid välja kooli krahv ja krahvinna.

Kadrilaadast kujunes meeleolukas ning soe üritus. 90% tulust jäi klassidele, kes koos vanematega otsustasid, milleks raha kasutada; 10% eest muretsetakse kooli raamatukogule teatmekirjandust. Tänud külastajatele ja nendele, kes aitasid laata korraldada!

Jarita Maaria Rintamäki, Haapsalu põhikooli 8.c klass

Fotod: erakogu.

kadrilaat1 kadrilaat2 kadrilaat3 kadrilaat4 kadrilaat5

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanaema
9 aastat tagasi

Väga tublid õpetajad- eestvedajad! Meie pere kolm põlve said ilusa ühise ürituse advendiaja alguseks. Aitäh!

Mariliis
9 aastat tagasi

Tõeliselt vahva ettevõtmine!
Kohtumiseni kindlasti ka järgmisel aastal !

Tiit Moor
9 aastat tagasi

Tänan minuga pildil olevaid noori, kes andsid nii koolile, kui klassile väikse rahasüsti.
Tiit