Eesti toetab EL-i lahingugruppide tegelikku kasutamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti toetab põhimõtet, et Euroopa Liidu lahingugrupid võiksid olla ka tegelikkuses kasutatavad, sõnas kaitseminister Sven Mikser kohtumisel Rootsi kaitseministri Peter Hultqvistiga.

Mikser arutas esmaspäeval Eestit külastava Rootsi kolleegiga julgeolekuolukorda ning kahe riigi vahelist koostööd, Mikseri sõnul on järgmisel aastal Rootsiga üheks olulisemaks kaitsekoostöö vormiks Põhjala lahingugrupp.

“Eesti toetab põhimõtet, et lahingugrupid võiksid olla ka reaalselt kasutatavad,” ütles Mikser kaitseministeeriumi teatel. “Euroopa Liit peaks kindlasti kaaluma lahingugruppide kasutamist, kui vallandub kriis, mis vajab Euroopa Liidu sekkumist ja mis vastab lahingugrupi mandaadile.”

Rootsi on tuleval aastal valmisolekus oleva Põhjala lahingugrupi juhtriik, Eesti osaleb lahingugrupis 50 kaitseväelasega.

“Rootsi on teinud juhtriigina ära väga suure töö,” märkis Mikser.

Kohtumisele eelnenud pressikonverentsil sõnas Mikser, et Eestil on Rootsiga väga sarnane arusaam julgeolekust laiemalt ja ühistele väärtustele põhinev vaade nii Euroopa kui Läänemere julgeolekule.

Hultqvist kohtub esmaspäeval ka riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Jürgen Ligiga ning asetab pärja Vabadussõja võidusamba jalamile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments