Uue kava järgi jääb Haapsalu hariduselu muutmata

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Haapsalu aselinnapea Liina Põld rääkis teisipäeval avalikul koosolekul haridusosakonna struktuurist ja haridusasutuste tulevikuplaanidest, lapsevanemaile tegi muret lasteaiajuhtide kadumine ja ühistoitlustus.

Haapsalu linnavalitsuse saali oli tulnud Põllu ettekannet kuulama üle 40 inimese. Põld teatas, et linnavalitsuse struktuuris on kavas kaotada haridusosakond. Haridusasutused hakkavad alluma otse Põllule. Praegune haridusosakonna juht Mari-Epp Täht taandub nõunikuks, kelle ülesanne on teha ekspertiisi ja analüüse. Uus struktuur jõustub uue aasta algusest.

Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid (Keskerakond) ennetas küsimust Tähe jäämise asjus ja vastas, et kui inimene tunnistab oma vigu ning on muutusteks valmis, ei ole probleem otseselt inimeses. „Töörahu on taastumas ja positiivne õhkkond olemas,” ütles ta.

Haridusosakonna kaotamine ja Tähe pädevus tõusid päevakorrale oktoobris, mil Karilaid saatis sel teemal avaliku kirja Põllule. Viimane on Keskerakonna nimetatud linnavalitsuse liige.

Suurim eesootav muudatus on lasteaiaõpetajate palga tõstmine kulusid kokku tõmmates, vähendades tööjõudu nii elektroonilisele valvele, ühisele köögile kui ka ühtsele juhtimisele üle minnes. Haapsalu linnavalitsus kaalus pikalt ka lasteaedade juhtimise ümberkorraldamist, asendades viis lasteaia juhatajat ühe juhiga. Esialgu seda plaani aga teostama ei asuta. Põllu sõnadest võis järeldada, et lasteaiajuhi ametikohtade kaotamine võib uuesti kõneks tulla märtsis, kui riigikogu valimised on möödas.

Põld rääkis, et Viimsis, Jõhvis, Keilas, Paides ja Võrus on lasteasutuste juhtimine liidetud. „[Lasteasutuste juhtimise ühendamine] on üks alternatiividest, kuid praegu ei ole linnavalitsuse laua peal eelnõu. Märtsis on volikogu istung. Kui linnavalitsus soovib vastava eelnõuga tulla volikokku, siis saame rääkida, et Haapsalu linnavalitsusel on vastavasisuline plaan, millele valitsus palub volikogu aktsepti,” rääkis Põld.

Märtsi nimetas Põld kui kuud, mil peavad uuest õppeaastast jõustuvad muudatused olema volikogus heaks kiidetud. Ta ütles, et praegu ei ole muudatuspakette sellisel kujul, mida volikogusse tuua. Küsimusele, kas üks juht, kes haldab viit lasteaeda, suudab kõigega tegelda, vastas Põld: „Kindlasti suudab. Kui me selle tee ette võtame, siis mõtleme selle peale, kuidas ta suudab.”

Karilaiu sõnul võttis linnavalitsus praegu lasteaedade juhtimise ettepaneku tagasi, sest hakkas avalikkust kartma. „Me ei peaks pelgama struktuuri edasist kohendamist, lasteaiaõpetajate palgafondi kasv peab olema kiirem ja suurem. Riigikogu valimised ei tohiks viia ka liiga kammitsaisse ega häid eesmärke moonutada,” kommenteeris Karilaid.

„See on väga väike tõenäosus, et märtsis volikogu ette sellega [lasteaedade juhtimise ühendamine] tuleme – me ei mõtle selle peale ja kui me praegu ei mõtle, siis me ei tule,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles oma sõnavõtus linnavolikogu saalis.

Teisipäevane Lääne Elu kirjutas lasteaedade juhtkonna liitmise plaanist. Esimesena pidi teise lasteaiaga liidetama Vikerkaare juhtimine. Teisipäeva õhtul püüdsid linnajuhid aga jätta muljet, et sellist kava pole olnud.

„See, et Lääne Elu arvab, et ta on Haapsalu linna juht – ei ole. Haapsalu linna juht on volikogu eesotsas Jaanus Karilaiuga ja linnavalitsus eesotsas linnapeaga,” rääkis Sukles.

Küsimuste ja vastuste voorus uuris lapsevanem Valdo, millal ta võib mure korral saada lasteaedade ühise juhi jutule või peab järjekorras olema. Vastuse asemel küsis abilinnapea Põld temalt: „Millel baseerub teie info?” – „Meedial. Kas te tahate öelda, et Lääne Elu valetab?” – „Kas te tahate öelda, et Lääne Elu räägib tõtt?”

Põld tunnistas, et koondamine lasteaedades on kahe otsaga asi: ühest küljest on inimesele koondamine kahjulik, teisalt ei ole tema sõnul praegune seis ka parim võimalik. Ühise köögi puhul hoitakse ideaaltingimustes kokku 500 eurot kuus ühe lasteaia kohta. Samuti hoitakse Vikerkaare lasteaeda kööki mitte ehitades kokku 15 000–30 000 eurot.

„Kui oleksime sinna uue köögi ehitanud ja võtnud kokad tööle, siis ühistoitlustamise teemat me enam ei käsitleks,” ütles Põld.

Tema sõnul ei ole veel otsustatud, kas kõiki viit Haapsalu lasteaeda hakatakse toitlustama renoveeritud Haapsalu põhikoolist, ühest või kahest lasteaiast. Ühine köök vähendaks Põllu sõnul amortiseeruvate seadmete vahetamise ja tööjõu kulu ning optimeeriks toidukulu, mille arvel saab tõsta lasteaiaõpetajate palka.

Suklese sõnul ei juhtu lasteaedade ühistoitlustamist enne põhikooli remondi lõppu, sest kooli remondi ajal on vaja leida võimalus 600 lapse mahutamiseks ja toitlustamiseks.

Põhikooli ja linna algkooli remont on Põllu sõnul Haapsalu üldhariduse prioriteet. „Kooli renoveerides peame mõtlema, et teeme kooli järgmiseks 50 aastaks,” rääkis Põld.

Tema sõnul peaks kool olema õppimist soodustav – seinad peaksid olema moodulipõhiselt lükanduksega avatavad ja suletavad. Pimedate koridoride asemel peaksid olema valgusküllased ruumid. Et see kõik koolimajja ära mahuks, tuleb Põllu sõnul pinda võimalikult kasulikult kasutada.

Samuti on kavas pärast põhikooli remonti seal avada eraldi klass raskestikasvatatavate ja õpiraskustega lastele.

Lasteaedade ühisköök

  • Vikerkaare lasteaia köögist loobumine ja toidu toomine teisest lasteaiast annab kokkuhoidu 300–500 eurot kuus.
  • Vikerkaare lasteaeda köögi ehitamata jätmine hoiab kokku 15 000–30 000 eurot.
  • Kulusid kokku hoides suurendatakse lasteaiaõpetajate palk.
  • Lasteaedade köökidest loobumine on kavas pärast põhikooli remonti 2016. Lõplikku otsust selle kohta pole tehtud.

Fotod: Arvo Tarmula

Kooliarutelu (1) Kooliarutelu (2) Remo Sirila Kooliarutelu (3) Kooliarutelu (4) Täht Kooliarutelu (5) Kooliarutelu (6) karilaid Kooliarutelu (7) Põld Kooliarutelu (8) Kooliarutelu (9) Kooliarutelu (10) Põld Kooliarutelu (11) Kooliarutelu (12) Kooliarutelu (13) Kooliarutelu (14) Kooliarutelu (15) Kooliarutelu (16) sukles Kooliarutelu (17) karilaid Kooliarutelu (18) Kooliarutelu (19) mäesalu ja rootare Kooliarutelu (20) sukles

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kulla,kulla
9 aastat tagasi

… ajab juba marru see oravate pähklite närimine. Krõbistavad nurgas isekeskis, koored viskavad puu otsast kesikutele ja nemadki rahul. No kurrat võtaks, kas ükskord hakkab Haapsalus ka midagi muutuma. Volinikud, mida te seal pehmetel toolidel istute? Kas te andsite linnaoeale loa sõita Petlemasse oma patte andeks paluma? Teistes omavalitsustes seesuguste käikude käimiseks peab tööandja (volikogu) loa andma ja hiljem kuulatakse volikogu ees ära käigu aruanne, aga mis toimub Haapsalus? Hullumaja. K´arilaid ei viitsi tegeleda sisuliste linna probleemidega, ei viitsi ja tema õigustuseks fakt, et tema ju Tallinnast…

Kulla,kulla
9 aastat tagasi
Reply to  Kulla,kulla

Milline viha? Kui negatiivsusega saaka maju kütta, siis Haapsalu majad oleks soojad.
Tundub, et enamus inimesi julgeb Haapsalus negatiivsust jagada siin kommides aga tavaelus ei tee midagi – kardavad peremeest.

realist
9 aastat tagasi

Ausalt öeldes on juhtimise liitmine täitsa mõistlik mõte, töö mahtu ei ole nii palju. Iseasi, kuidas seda kommunikeeritakse. Olulisem on see, et lapsel oleks motiveeritud õpetajad rühmas ja juhataja roll on siiski rohkem personali- ja haldusjuhi roll, mida nüüd väikeses linnas, kus laste arv pidevalt väheneb, küll üle mõistuse palju ei ole.

Kulla
9 aastat tagasi
Reply to  realist

mees! Tundub, et oled selline, kes ainult viriseb.
Sooviti ettepanekut aga palun. Tehge midagi, et Inimesed sooviksid siin elada.

Sooda
9 aastat tagasi

“Ega hullumaja peaarsti ei saa valida palatite kaupa”-tsitaat tuntud poliitikult.

bn
9 aastat tagasi

Ja miks peaks töötavat süsteemi lõhkuma? Peale järgmisi valimisi on ju võimalus endale taotleda mantaat muutusteks.

kodanik
9 aastat tagasi

ütlen ausalt, koosolekul oli Põld Liina pärast lausa piinlik. Tundub ikka väga rumal ja ebakindel inimene. Samuti ei vääri minu silmis Täht Mari-Epp mingit andestust. Tahab tööd,mingu Päikesejänku lasteaeda sibulat lõikama, lõigaku nii et pisarad silmad peast uhuvad, kõige selle valu eest,mis ta teistele inimestele põhjustanud on. Sukles Urmas aga vaadaku oma ametijuhend üle või tuhnigu eetika raamatutes. Kas selline ülbitsemine ühele linnapeale ikka kohane on. Tundub unustavat,et on üks meie seast,mitte ei esinda üksi mingit kõrgemat liiki.

teadmiseks Kätlinile
9 aastat tagasi

teisipäevasel üritusel ei öelnud Täht ühtegi sõna. Aga sinu iroonia on asjakohane…

Kätlin
9 aastat tagasi

Täht sobib kindlasti. Ta on LV üks võimekamaid töötajaid, arvestades teispäeval toiminud edukat haridusreformi.

.
9 aastat tagasi

Jõhvil on olnud juba mitu nurjunud konkurssi kolme lasteaia juhi leidmiseks. Isegi noored aktiivsed inimesed jätkavad pigem õppealajuhataja tööd kui võtavad nii vastutusrikka, pingelise ameti. Kas Haapsalu leiab sellise inimese viie lasteaia peale? Tähe?

linnaisadele vs -emadele
9 aastat tagasi

Öelge palun, kust kohast võiksin ma lugeda linna hariduse arengukava? Olete juba üksjagu võimul olnud (Karilaid, Täht ja Sukles), kas midagi peale segaduste külvamise, oskate midagi konkreetset ka jagada? Praegu otsib ajaleht ridade vahelt lahendusi, mida te ise välja pakkuda ei oska. Sukles va nii arg, et ta põgenes kiiresti oma jüngritega Petlemasse pattusi andeks paluma. Tuleb tagasi, ehk kuuleb, siis mis tuuled seal ka puhuvad. Oli ka tolku linnale rahaliselt raskel ajal, kui kaasa võeti ka linna finantsjuht.

Neander
9 aastat tagasi

Meenutagem kuidas sissetoodud Karilaid võimule sai. Koos kümne seniilse vanamuti ja Keskerakonna soviettidega lärmaaid TÜ tormaja vastu. Maja on kena, sisstoodu esineb volikogu esimehena, Sukles stagneerib linna. Konnatiik.