PERH lubab Läänemaa haiglale 1,25 miljonit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

PERHi juhid Tõnis Allik ja Meelis RiisimägiPõhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liikmed Tõnis Allik (paremalt) ja  Meelis Roosimägi kinnitasid eile Haapsalus, et kavatsevad kohalikku haiglat arendada ja siia investeerida. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa haigla ja Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) liitumise järel saavad linna poolt nõukogu liikmeks Haapsalu linnapea Urmas Sukles ning perearst ja linnavolinik Helle Saarsoo.

Eile leppisid kahe haigla esindajad kokku, et PERH investeerib Läänemaa haiglasse 1,25 miljonit eurot. 250 000 eurot kohe ja miljon hiljemalt 2017. aasta lõpuks. Eile oli Haapsalu linnavalitsuse saalis kahe haigla liitumiskõneluste järjekordne voor. Regionaalhaigla juhatuse esimes Tõnis Allik ütles Lääne Elule, et need summad peab kinnitama ka valitsus.

Kohe makstav summa on mõeldud haigla seisukorra parandamiseks, näiteks soojustamiseks. Hiljem makstav miljon eurot on tervisekeskuse 25 protsendi suurune omaosalus. Ülejäänud summa tuleb asjaomasest europrojektist.

„Nelja miljoniga saaks juba mõndagi teha,” ütles Haapsalu linnapea ja Läänemaa haigla nõukogu esimees Urmas Sukles.

Sukles märkis, et tervisekeskuse tarvis tuleb teha haigemajale juurdeehitus. Haapsalu linnavalitsus paneb uude sihtasutusse Läänemaa haigla tervikvarana koos kohustuste ja õigustega. Allik kinnitas Lääne Elule, et üle lähevad ka kõik töötajate lepingud. Töötajate kohta ütles Allik: „Meie ei aja kedagi ära. Vastupidi, neid on juurde vaja.”
„Maailmas ei ole midagi kindlat, aga nii nagu lepingus kirjas, on meie eesmärk haiglat praegusel kujul säilitada ja püüda arendada,” ütles Allik.

Sihtasutuse nõukogu

Regionaalhaigla poolt võiksid asutatava sihtasutuse nõukogusse kuuluda juhatuse liikmed Meelis Roosimägi ja Andrus Remmelgas ning finantsdirektor Ebe Nõmm. Haapsalu võimuliit on pakkunud nõukogusse Urmas Suklese (Reformierakond) ja Helle Saarsoo (Keskerakond). Nõukogus jääb jäme ots PERHile, sest neil on arvuline ülekaal ja nende määrata on nõukogu esimees.

Uue sihtasutuse juhina peaks jätkama praegune peaarst Tõnis Siir, seda on kinnitatud läbirääkimiste algusest peale. Erimeelsusi ei olnud osapooltel ka haigla nimes, selleks peaks jääma Läänemaa haigla.

Siir ütles, et sihtasutuse asutamise dokumentides erimeelsusi eilsel koosolekul ei olnud. Haapsalu linnavolikogu saaks uue sihtasutuse asutamist arutada novembris. Kui volikogu annab loa, saab detsembris asutamislepingule alla kirjutada.

Saarsoo ütles, et kui esialgu oli ta ühinemise asjus ettevaatlik, siis nüüd on süda rahulikum: „Kohapeal jäävad inimesed alles, kõik lepingud jäävad alles.”

„Läänlaste ravi saab minna ainult paremaks,” ütles Sukles. „Omaette jäädes oleksime varsti tõsises jamas.”

Valdade toetus

Läänemaa omavalitsuste liit toetab praegu Läänemaa haiglat 12 000 euroga aastas, see raha on mõeldud investeeringuiks. Liidu juht Toomas Schmidt ütles, et tuleval aastal see kaob.

Suklese sõnul võiksid omavalitsused selle asemel toetada turismiinfopunkti, mis on tema sõnul praegu Läänemaa üks valupunkte.

Haapsalu linnale jääb uues sihtasutuses kohustus maksta veel seitse aastat leinamaja remondiks ja perearstikeskuse rajamiseks võetud laenu, 10 000 eurot aastas. Leinamaja kui haigla omand läheb samuti uude sihtasutusse. Muid rahalisi kohustusi linnal Läänemaa haigla ees ei ole.

Läänemaa haigla PERHi tütarettevõttena

  • Ambulatoorne arstiabi jätkub praegusel kujul (17 eriala)
  • Voodikohti jääb haiglasse 53. Hooldusravi tarbeks veel 50 voodit.
  • Laboratoorium kiireloomulisteks uuringuteks, ülejäänud uuringud tehakse PERHi laboreis.

Allikas: asutamislepingu eelnõu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Heidi
9 aastat tagasi

Tore uudis! Kas eriarstid ikka ka Haapsalusse tulevad? Hetkel pole isegi neuroloogi???