Hundid murdsid mullu Läänemaal 32 lammast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ilveste arvukus on terves Eestis drastiliselt vähenenud, nii et ilvesekahju on muutunud üliharuldaseks. Foto: www.tunturisusi.com

Keskkonnaamet hüvitas Läänemaal mullu karjakasvatajaile ja mesinikele 5400 eurot suurkiskjate tekitatud kahju.

2013. aastal murdsid hundid maakonnas 32 lammast, ühe lamba murdis ilves, pruunkaru rüüstas 12 mesitaru ja lõhkus 31 silorulli.

Enim murdisd hundid Lääne–Nigula vallas, kus kiskjate saagiks langes 17 lammast. Noarootsis murti 12 lammast ja Martnas kolm lammast.

Hundikahju on Läänemaal kasvanud. 2012. aastal murdsid hundid ühe vasika, 2011. aastal kümme lammast ja seitse vasikat.

Oluliselt väiksem on varasemate aastatega võrreldes ilvesekahju. Kui tänavu murdis ilves ühe lamba Lihula vallas Metskülas, siis 2012. aastal murdsid ilvesed Läänemaal kümme lammast ja ühe vasika, 2011. aastal 24 lammast.

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialisti Tõnu Talvi sõnul on ilvesekahju vähenenud terves Eestis, sest ilvese arvukus on oluliselt langenud.

Talvi sõnul elutseb Eesti metsades sadakond ilvest kunagise 700 asemel. Karmid talved vähendasid metskitsede arvukust, ilvese sigimine vähenes, küttimine aga jäi esialgu samaks, ütles Talvi.

Karukahju oli mullu enam–vähem sama suur kui varasemail aastail. 12 mesitaru rüüstas karu Põhja–Läänemaal Noarootsis, Ristil, Orul ja Taeblas.

31 silorulli lõhkus karu Kullamaal.

Terves Eestis hüvitas keskkonnaamet suurkiskjate kahju 121 332 eurot 153 kahjusaajale.

Suurkiskjate tekitatud kahju hüvitatakse looduskaitseseaduse järgi täiel määral, kahjusaaja kanda jääb seaduses ettenähtud omavastutuse osa 64–128 eurot aasta kahjude kohta.

Terves Eestis murdsid hundid 647 lammast, peale selle mõne vasika, koera ja kodukitse.

Pruunkarud rüüstasid 157 mesitaru ja murdsid mõned veised ning lambad

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
fotomees
10 aastat tagasi

Pildi järgi murdsid hoopis tiigrid. Silm on kuningas.