Sel korral on Hanilas valimisvõitlus loium

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Esimest korda tuli Virtsu tööstuspargi idee jutuks märtsis Virtsus peetud Virtsu–Lihula ettevõtluspäeval. Valimiste eel kandidaadid sellest enam rääkida ei taha. Katrin Pärnpuu

Neli aastat tagasi käis Hanilas valimisvõitlus vana ja uue vahel ning kuigi tundus, et vallavanema tool Arno Peksari all kõigub päris ohtlikult, jäi lõpuks kõik ikka nii, nagu oli ja on olnud juba pikka aega.

Arno Peksar kogus taas oma tavapärased 170 häält ja jätkas ametis, mida ta on vallavanema ja külanõukogu esimehena pidanud järjepanu rohkem kui paarkümmend aastat.

Peksari valimisliit Koduvald, mis on valimistel osalenud 1996. aastast, sai volikogus kaheksa kohta. Vallas seisma jäänud õhu liikuma panna lubanud Loodetuul sai kaks, suvitajate Südameasi ühe koha.

Seekord nii kirglikku valimisvõitlust ei paista. Kandidaate on volikogu 11 kohale 32. Viimati oli kandidaate 39.

Valimisnimekrju oli eelmisel korral neli: kolm valimisliitu ja kolme inimesega Reformierakonna nimekiri.

Sel korral konkureerib võimu pärast samuti neli nimekirja, kuid kaks neist on vaid ühe inimesega. Tõsisem konkurents käib Peksari Koduvalla ja Hanila Kogukonna vahel.

VL Koduvald

Koduvalla 17 liikmest kümme kandideerisid ka eelmisel korral ja kaheksa neist on praegu volikogus. Koduvalla käes on vallavanema ja volikogu esimehe koht (Mardo Leiumaa).

Volikogu on meestekeskne: 11–st vaid kolm on naised.

„Proovisime leida uusi inimesi, eriti noori,” ütles Peksar. „Leidsime nooremaid, aga mitte päris noori.”

Kuigi jäme ots on Koduvalla käes, ütles Arno Peksar, et teiste valimisliitudega on käinud neli aastat konstruktiivne koostöö. Halvustavat suhtumist ei ole ja eesmärk on kõigil üks — et vallas läheks elu paremaks.

Koduvalla programmi üks põhimärksõnu on Peksari sõnul ettevõtluskeskkond. Selles valdkonnas on oodatud ettevõtjate head mõtted, vald saab neid toetada.

„Häid ideid tuleb, aga harva,” tunnistas Peksar. Oma valimisliidu ideid ei taha ta välja käia — napsatakse ära.

„See ei ole ilus jutt,” ütles Peksar võistleva valimisliidu etteheite kohta, et elu on vallas sumbunud, et ühed ja samad inimesed on liiga kauaks oma toolile istuma jäänud ja tunnevad end liiga mugavalt.

„Rääkigu sisust, mida teisiti teha,” soovis Peksar. „Käige ideed välja.” Peksari sõnul on Põhjamaades tavaline, et vallavanem on ametis 15–20 aastat, üle 10 aasta on vallajuhi ametit pidanud iga kolmas.

„Millise hea ettepaneku on meie liit tagasi lükanud, mida nemad on esitanud?” tahab Peksar teada.

VL Hanila Kogukond

Peksari valimisliidu ainuke tõsiseltvõetav konkurent on valimisliit Hanila Kogukond, mille tuumiku moodustavad valimisliitude Loodetuul ja Südameasi liikmed.

Enne Loodetuules ja nüüd Hanila Kogukonnas kandideeriv Virtsu ja Lihula kooli õpetaja Peeter Hermik selgitas, et kui Loodetuule nime all jätkata, pidanuks vähemalt pooled Loodetuule liikmed ka seekord kandideerima.

Hermiku sõnul on nende valimisliidu meelest vallas elu seisma jäänud, vallavõim on endaga rahul, räägib, et raha ei ole ja sellepärast rohkem midagi teha ei saa.

„Alati saab midagi välja mõelda, kas või paremini tööle hakata,” ütles Hermik. Ta tunnistas, et ega midagi väga valesti olegi tehtud, ainuke tõsine etteheide on mugandumine ja see paistab välja nii volikogus kui ka vallavalitsuses.

Hanila Kogukonnas kandideerijate kohta ütles Hermik: „Kirju seltskond tegusaid inimesi, niisama passijaid ei ole.”

Eelmistel valimistel olid vastakuti kaks leeri, ühed, kes tahavad vaikselt äraelamist, teised, et elu käima läheks. Lootust võita ei olnudki. Valla rahakott oli toona ka suhteliselt korralik, nüüd näevad kõik, et kott on tühi, selgitas Hermik.

Loodetuulest volikokku pääsenud Meelis Malk ütles kogu valitsemist hinnates, et halvemaks pole elu vallas läinud. Vald toimib. Volikogu on üksmeelne olnud.

Kaks üksikut parteilast

Üksi, aga mitte üksikkandidaadina pürivad volikokku kaks naist: Regiina Dolgopolaja Reformierakonna ja Liivi Kaptein IRLi nimekirjas.

Peatselt 24 saav Regiina Dolgopolaja on pärit Virtsust, aga töötab optometristina Kuressaares. Nädalavahetused veedab ta Virtsu kodus.

Dolgopolaja meelest peaks vallavõim midagi ette võtma, et noortel oleks tööd ja nad ei peaks mujale kolima. Tema enda perekond on Virtsust ära kolinud, sest tööd ei ole.

Dolgopolaja tahaks paremat sotsiaaltööd, et eakad inimesed ei oleks nii üksi oma hädadega. Virtsu tööstuspargi kohta ütles ta, et selle loomise kukutasid läbi mõnikümmend häälekat elanikku. Enamik virtsulasi oli tööstuspargi poolt.

„Absurd!” ütles ta ja soovis selgust saada, miks ei taha inimesed , et Virtsu tuleks rohkem töökohti. Ta oletas, et vastu on pensionärid, kel on igakuine sissetulek.

Kandideerib ta veel sellepärast, et vallaelu päris välja ei sureks. Veel on vallas inimesi, kes tahavad elu huvitavamaks teha. Väljavaate kohta valituks saada ütles Dolgopolaja, et üksi kahe valimisliidu vastu saada on raske, aga proovida võib.

Vatlas elav Liivi Kaptein, 70aastane pensionär, ütles, et Vatla on vallavalitsusele üks mahajäänud nurk. Volikogu liikmeidki nägid Vatla inimesed esimest korda alles sel kevadel, mil oli arutluse all Vatla mõisa saatus. Ka siis ei olnud neil muud tarka öelda, kui et tõusid püsti ja tutvustasid ennast. Mõni ei teinud sedagi.

Ühistransport on olematu. Pühapäeval kirikusse ei pääse, ka laupäeviti ja koolivaheajal ei pääse liikuma. Paari õpilast vedava 40 kohaga bussi asemel paneks ta käima ettetellitava taksobussi, kirjeldas Kaptein Vatla kitsaskohti.

Kaptein ütles, et tema paneks valla etteotsa targad inimesed. Sellised, kes tahavad rahvast teenida, mitte rahva rahaga Hispaanias puhkamas käia.

Kellest saab vallavanem?

Peksar ütles, et on andnud lubaduse jätkata, kui ettepanek tehakse, aga kokkuleppe kohaselt arutab Koduvald vallavanema isikut pärast valimisi.

„Ma ei kadesta tulevast vallavanemat,” hindas Peksar ees ootavat nelja aastat.

Järgmised neli aastat tulevad Peksari sõnul rasked. Inflatsioon on kõrgem kui valla tulubaasi suurenemine, laste arv väheneb. „Kas pean veel jätkama?” küsis Peksar. „Need ei ole rõõmsad asjad.”

Koolidest võib sattuda löögi alla Vatla. Kui koolis on 12 last, saaks kool õpetaja palga poolest jätkata. Praeguste andmete põhjal on karta, et 3–4 aasta pärast jääb lapsi alla 12.

Hanila Kogukond tahab valida vallavanema konkursi korras, ütles Meelis Malk. Volikogu esimehe kandidaati on arutatud, aga ta ei nimeta.

Mis on saanud nelja aasta tagustest lubadustest

Lubasime realistlikult, enamik on täidetud, ütles Arno Peksar valimislubaduste kohta. Täitmata jäi kaks lubadust. Kui Vatlas kadus perearsti vastuvõtt, lubas Koduvald, et pereõde jääb, aga ei jäänud.

Lõpetamata jäi ka Vatla rahvamaja remont, sest projektiraha ei saanud ja vallal endal hammas peale ei hakanud.

Virtsu kalasadama rekonstrueerimine on poole peal. Vanaluubi lautri korrastamine on lõpukorral. Virtsu lasteaia hoone on korda tehtud, lasteaed ja kool ühendatud. Valla ajaleht käib jälle.

„Ei andnud utoopilisi lubadusi,” sõnas Peksar.

Kolm küsimust

1. Nimetage oma valimisliidu kolm kõige tähtsamat lubadust.
2. Kas tuulikuid ja tuuleparke võiks juurde tulla?
3. Milline on teie seisukoht haldusreformi asjus?

Arno Peksar,
vallavanem

Teenused ja valla elanike heaoluga seotud lubadused. Valla teed. Sotsiaaltoetused – neid tuleb tahes-tahtmata tõsta.

Praeguse volikogu üksmeelne otsus on, et ühel arendajal on võimalik püsti panna veel 2-3 tuulikut, aga ainult sel juhul, kui nad leiavad koha, kus on kõik nõuded täidetud. Näiteks et tuulikud jäävad elamuist vähemalt 500 m kaugusele; et 500–1000 m kaugusele jäävate elanikega saavutatakse kirjalik lepe.

Seisukohta, kellega ühineda ja kuidas, ei ole. Oleme arutanud, et ükskord see juhtub, aga ei ole kindel, et tõmbekeskuste reform läbi läheb.

Kalle Vainula,
volikogu revisjonikomisjoni esimees, elab tuulikute ja karjääride külas Esiveres, käib tööl Pärnus, kus tal on väike logistikafirma. Volikokku sai valimisliidust Südameasi.

Vallavanema valime konkursi korras. Mitte et Peksaril oleks midagi viga, aga tahame leida parima võimaliku.

Teiseks, valla eelarve tuleb tasakaalus hoida. See tähendab, et tulu laekumise ennustamisega ei tohi mööda panna. Laenuvõtmist ei välista, kui vaja, tuleb võtta.
Kolmandaks: valla teed.

Tuuleparkide tulevased asukohad on Eestis ära määratud, meie valda on mõned tuulikud juurde tulemas. Selleks on vaja inimeste nõusolekut, see on seadusega määratud ja see annab turvatunde.

Ühinemise otsustab elanikkond, küsime arvamust. Lubame arendada kodanikuühiskonda, tahame, et volikogu liikmed hakkaksid valla inimestega regulaarselt suhtlema. Praegu selliseid vahenõupidamisi rahvaga ei tehta.

Tõmbekeskuste reformi kohta ei ole meil arvestusi, kas säärane reform on Hanila vallale kasulik.

Kandidaadid

VL Koduvald
Mairi Heinla
Hellen Kõlvart
Veiko Laev volikogus
Mardo Leiumaa volikogu juht
Jüri Mõniste volikogus
Kalmer Nellis
Katre Noor
Arno Peksar vallavanem
Ülle Pärnpuu
Kristi–Carolina Reinmaa
Aimar Roomets
Urve–Liilia Siemer volikogus
Enn Tee
Tauno Tähe
Olavi Vainu volikogus
Helju Viikmann
Mart Viipsi

VL Hanila Kogukond
Peeter Hermik
Paul Kelder
Siim Lilleoja
Meelis Malk volikogus
Raul Oberschneider
Õie Palu
Eha Raja volikogus
Marika Soobard
Priit Tein
Kersti Täht
Alar Türner
Kalle Vainula volikogus
Tarmo Viikmaa

Reformierakond
Regiina Dolgopolaja

Isamaa ja Res Publica Liit
Liivi Kaptein

Programmid

Hanila Kogukond

loodab lobile ja riigi survestamisele

Valimisprogramm lubab konkreetselt ja kontrollitavalt, et vallavanem valitakse konkursiga, eelarve hoitakse tasakaalus, maamaksu ei tõsteta, koolivõrk säilib ja areneb. Lapse saab lasteaeda viia ka koolivaheajal ja Virtsus suureneb lasteaiakohtade arv (praegu selle järele küll vajadust pole — L.I).

Rekonstrueeritakse Virtsu kalasadam ja Virtsu kooli staadion. Renoveeritakse Rooglaiu sadam ja Uuetoa lautrikoht. Heakorra parandamiseks luuakse valla osalusega ettevõte. Kaardistatakse tuletõrje veevõtukohtade vajadus.

Mõnda lubadust on raske mõista. Näiteks et loome arendusnõuniku funktsiooni; otsime raha ja peame riigiga läbirääkimisi teede hoolduseks ja Virtsu kasumlikumaks muutmisel; töötame, et „meie vallas tegutsevad ettevõtted oleksid avatud ning vastutustundlikult tegutsevad kogukonna osad, mis osalevad kogukonna heaolu parandamisel ja hindavad vääriliselt nende kasutuses olevaid ressursse”.

Arendada, toetada ja kaardistada lubatakse samuti üksjagu, aga kui küsida, kuidas, siis jäi Meelis Malk vastamisega hätta. Valimisliit on lubaduse täitnud, kui on asunud pidama läbirääkimisi maaomanikega valla atraktiivseima puhkeala Kukeranna paremaks kasutamiseks; kui on alustatud läbirääkimisi vallas alalise arstipunkti avamiseks.

Valija tahaks ehk lugeda, kuidas kavatseb valimisliit oma eesmärkideni jõuda. Näiteks, mis viisil suurendab valimisliit valla elanike arvu. Kuidas muudetakse vallamaja kohaks, kus iga positiivne algatus leiab mõistmist ja sõbralikku tuge? Kuidas toetatakse noorte perede tagasipöördumist, elanike arvu kasvu, Virtsu muutmist kasumlikuks?

Meelis Malk ütles, et programm näitab valimisliidu soove ja põhimõtteid. Tegevuskava, kuidas eesmärkideni jõuda, valimisliidul ei ole. Kui osutub vajalikuks, paneme programmi pärast 20. oktoobrit kiiresti kokku, ütles Malk.

Valimislubadusi vt hanilakogukond.blogspot.com.

Koduvald

on lubadustega ettevaatlik

Koduvallal on küll kauane valitsemiskogemus ja hea ülevaade valla ning riigi rahalistest võimalustest, aga kas selle pärast või sellest hoolimata on nendegi kava pigem üldsõnaline kui konkreetne.

Lubatakse toetada kaubasadama võimaluste paremat kasutamist piirkonna ettevõtluses. Lubatakse toetada häid ideid, mis loovad töökohti.

On konkureeriva valimisliiduga kattuvaid lubadusi: Virtsu kalasadam, Rooglaiu sadam, Virtsu staadioni remont.

Lubadused on ettevaatlikud ja ebamäärased. Hanila Kogukond lubab uljalt, et säilitab ja arendab senist koolivõrku. Koduvald on ettevaatlikum: lubab hoida valla haridusvõrgu vajadustekohase.

Koduvald püüab säilitada esmatasandi tervishoiuteenust. Laiendab koolides arvutiõppe võimalusi ja taotleb koos kodanikuühendustega vahendeid täiskasvanuõppeks.

Kuigi vallavanema sõnul on neli järgmist aastat vallale rasked, lubatakse tõsta valla sotsiaaltoetusi (sünni–, kooli–, matuse– vm).

Kui konkureeriv valimisliit loodab valla teeolusid parandada riigiga läbi rääkides ja riiki survestades, siis Koduvald lubab rohket paberitööd. Lubab koostada teehoiukava ja planeerida sinna kergliiklusteede asukohad.

Valla heakorda loodab Koduvald parandada, korraldades konkursse ja talguid, aidates hankida vajalikku tehnikat.

Lubatakse vaatamisväärsuste ja parkide korrastamist koos kodanikuühendustega; Vatla mõisakompleksi restaureerimist, esikohal peahoone katuse remont; valla raamatukogudesse perioodika ja raamatute tellimist endises mahus.

Jätkata lubatakse kogukonna projektide rahastamist koos Hanila Valla Toetusgrupi ja tuuleenergeetikafirmadega.

Lubatakse toetada karjääri– ja majandusõpet; alustada Virtsu vasallilinnuse varemete konserveerimist.

Toetatakse Hanila Tuletõrje Seltsi päästevõimekuse suurendamist, kaasates vabatahtlikke ja arendades merepäästet.

Lubatakse lõpetada Kõmsi lasteaia–algkooli siseremont ja korda teha mänguväljak; toetada laste ja noorte osalemist spordi– ja kultuuriringides ning sportimist.

Igale Hanila valla vähemalt kaheaastasele lapsele lubatakse kohta valla lasteaias. Lubatakse katta turvalisust tõstvate projektide omaosalus. Peksari sõnul peab vald ise panustama turvalisusse, sest suure sõjaga tagasi toodud konstaabel on Lihulas, vallas ei ole riiklikku päästekomandot.

Kuritegevus ei ole küll eriline murekoht, aga naabrivalve ja abipolitseinike teema tuleb üleval hoida, selgitas Peksar.

Vt koduvald.webs.com

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mees
10 aastat tagasi

Kust otsast ta loium on? Kandidaatide arvu vähenemine 39-lt 32-le pole mingi näitaja.
2 valimisliitu ühendasid oma jõud ja kandideeritakse ühiselt.
Sisu on kõik endine.
Seda võiks näitena tuua ja Tallinna opositsioon võiks sellest õppust võtta, kui mingeid muudatusi tahetakse ja iga üks omas nurgas ei saa hakkama ….

Elmar
10 aastat tagasi

Naljakas (õigemini vist kurb) on see, et asjad mis said valmis, on Virtsus, asjad mis pooleli või tegemata, asuvad Vatlas !

pikker
10 aastat tagasi

Aga kuidas on Manial?

pets
10 aastat tagasi

Pragu on loid ja aina loiumaks jääb sest mida sa vanadekodus ikka valimisi pead ning see on meie poliitikute tõsine töö võit.