Valla– ja linnavolikogu valimised 2013

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

2013. aasta 20. oktoobril toimuvateks kohaliku omavalitsuse volikogu valimisteks on hääletamise korraldamiseks Lääne maakonnas moodustatud 20 valimisjaoskonda. Täpsemad andmed maakonnas valimisjaoskondade numeratsiooni, piiride, hääletamisruumide asukohtade kohta, samuti valimisjaoskondade kohta, kus saab hääletada väljaspool oma elukohajärgset jaoskonda ning valimisjaoskondade kohta, kus saab hääletada valija, kelle elukohaandmed rahvastikuregistris on valla või linna täpsusega, leiab Lääne Maavalitsuse kodulehelt www.laane.maavalitsus.ee.

Valimisinfot leiad ka Vabariigi Valimiskomisjoni veebilehelt www.vvk.ee.

Volikogu valimistel saab hääletada Eesti kodanik ja Euroopa Liidu kodanik, kes on valimispäevaks saanud 18–aastaseks ja kelle püsiv elukoht (rahvastikuregistrijärgne) asub vastavas linnas või vallas. Hääletada saab ka täisealine välismaalane, kelle püsiv elukoht asub vastavas linnas või vallas ja kes elab Eestis pikaajalie elaniku elamisloa või alalise elamisõiguse alusel. Hääleõiguslik ei ole isik, kes on valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistatud ja hääletamisest ei võta osa isik, kes on kohtu poolt süüdi mõistetud kuriteos ning kannab karistust kinnipidamiskohas.

Hääletama minnes võta kindlasti kaasa kehtiv riigiasutuse välja antud pildiga isikut tõendav dokument, nagu näiteks ID–kaart, Eesti kodaniku pass, diplomaatiline pass, meremehe teenistusraamat, elamisloakaart, juhiluba, pensionitunnistus.

Hääletamiseks peab isik olema kantud valijate nimekirja, mis tähendab, et tal peab olema rahvastikuregistrisse kantud elukoha aadress. Valijate nimekirjad koostab Siseministeerium rahvastikuregistris olevate aadressandmete alusel ja saadab valijakaardid.

Iga valija on kantud oma elukohajärgse valimisjaoskonna nimekirja (20.09.2013 seisuga), kuid see ei tähenda et ta peab ilmtingimata elukohajärgses jaoskonnas hääletamas käima.

Kui valijal ei ole võimalik 20. oktoobril 2013 hääletada elukohajärgses valimisjaoskonnas, siis võib ta hääletada eelhääletamise ajal:

1) elektrooniliselt – vabariigi Valimiskomisjoni veebilehel www.valimised.ee 10. oktoobri kella 9 kuni 16. oktoobri kella 18.
2) maakonnakeskuses (saab hääletada väljaspool oma elukohajärgset valimisjaoskonda) – hääletamist korraldab Lääne maakonnakomisjoni otsuse alusel Haapsalu linna valimisjaoskonna nr 1 jaoskonnakomisjon. Maakonnakeskuses hääletamine toimub Haapsalu Kultuurikeskuses Posti t 3 10.–13. oktoobrini (k.a) kell 12–20.
3) valimisjaoskonnas – mistahes valimisjaoskonnas 14.–16. oktoobrini (k.a) kell 12–20.
4) asukohas – kui valija, kes tahab eelhääletada mõnes teises vallas või linnas asuvas jaoskonnas, aga ei saa ka seal hääletamisruumi hääletama minna (näiteks halva tervise tõttu), võib ta saata taotluse asukohajärgsele valla– või linnavalitsusele, et tal võimaldataks perioodil 14.–16. oktoobrini eelhääletada just sellel aadressil, kus ta parasjagu asub (näiteks haiglas). Taotlus tuleb esitada hiljemalt 16. oktoobri kella 14–ks.

Valimispäeval 20. oktoobril saab valija hääletada ainult elukohajärgses valimisjaoskonnas või oma kodus. Kodus hääletamiseks tuleb esitada põhjendusega taotlus valla või linnavalitsusele või elukohajärgsele jaoskonnakomisjonile hiljemalt 20. oktoobri kella 14.–ks. Kodus hääletamise taotluse võib esitada elukohajärgsele jaoskonnakomisjonile telefoni teel (jaoskonnakomisjoni vastava mobiiltelefoninumbri leiab valijakaardilt) ainult 20. oktoobril kella 9–14. Valija peab ütlema oma nime, isikukoodi, aadressi, telefoni numbri ja kodus hääletamise põhjuse.

Kristel Jupits,
Lääne maakonna valimiskomisjoni esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments