Edvard Garder: patsient ei jäänud Läänemaa haiglas abita

Lääne Elu

info@le.ee

Viga saanud õpilasega Läänemaa haigla erakorralise meditsiini osakonda pöördunud maadlustreener sai ebaviisaka kohtlemise osaliseks. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaa haigla. Foto: Arvo Tarmula

4. septembri Lääne Elus ilmus lugu „Noor maadleja jäi Läänemaa haiglas arstiabita”, mille peale postitas Läänemaa haigla juht Edvard Garder haigla Facebooki lehel vastulause, mille Lääne Elu avaldab muutmata kujul:

 

Hea Läänemaa elanik

Soovin Läänemaa haigla nimel teada anda, et 04.09.21 väljaandes Lääne Elu avaldatud artiklis „Noor maadleja jäi Läänemaa haiglas arstiabita“ on avaldatud mitmeid valeväiteid ning olemasolevat informatsiooni on esitatud moonutatud võtmes.

Artikli ajendiks olnud kaebuse esitajaks oli Lääneranna spordikooli direktor ja maadlustreener Janar Sõber. Artikli autoriks ajakirjanik Andra Kirna. Nimed on selle loo puhul olulised, sest valeväiteid kasutades laimati ka vähemalt ühte Läänemaa haigla töötajat nimeliselt, omistades talle sõnu, mis tegelikkuses tema suust ei kõlanud.

Ajakirjanduses meelevaldselt kajastatud sündmus leidis aset 28.08.21, mil maadlustreener ja koolidirektor Janar Sõber saabus oma õpilasega Läänemaa haigla EMO-sse ning deklareeris, et tema hoolealusel tuleks kõrvast „veri ja rakuvahevedelik süstla ja nõela abil eemaldada“.

Kõikide kohal viibinud meedikute sõnul – EMO-arst, EMO-õde ning valvekirurg – ei olnud vaatamata treeneri soovile selline meditsiiniline protseduur tol hetkel näidustatud. Siit ka esimene vale – patsienti ei jäetud abita nagu meediaväljaandes Lääne Elu avaldatud artikli pealkirjas väidetakse. Kui arst peab õigeks invasiivset ravimeetodit mitte rakendada, siis seda asjaolu ei saa mitte üheski võtmes abita jätmiseks nimetada. Meditsiinis on ka olukordi, kus asjatu nõelatorkega viiakse organismi ohtlik infektsioon. Kõikidele praktiseerivatele kirurgidele on ka teada asjaolu, et just mittepõhjendatud protseduurid kipuvad tüsistuma.

Järgmise valena väidetakse artiklis, et valveõde ütles Janar Sõberile, et olgu ta vait, kuid tegelikkuses soovitas õde tal rahulik olla.

Viimase valena süüdistatakse doktor Andrus Volmerit patsiendi ja tema saatja sõimamises pärdikuteks. Süüdistus ei ole ka siin korrektne, sest tegelikkuses rääkis doktor Volmer pikalt, kuidas pideva traumeerimise peale tekivad maadlejatel kõrvad nagu pärdikutel. See on ainukene koht, kus ma olen nõus, et arst oleks võinud oma sõnade valikus hoolsam olla. Inglisekeelne korrektne termin vastava moondunud kõrva kohta on cauliflower ear, mis eesti keeles võiks tähendada lillkapsaskõrva.

Kui punetavat kõrva ei ole videokaamera salvestistelt näha, siis viimast kahte fakti võib salvestatud heli vahendusel vabalt kuulda.

Läänemaa haigla ei ole kordagi soovinud antud teemat ajakirjanduse vahendusel lahata ning ei tee seda siit ka edasi. Maadlustreener Janar Sõber ei ole vaatamata kutsele Läänemaa haiglasse lepitusprotsessile tulnud, sest leidis, et kolmandat osapoolt kaasamata ei tunne ta ennast meie asutuses turvaliselt.

Läänemaa haigla on isegi väikese Eesti mõistes väikene haigla, kus tuleb hakkama saada piiratud ressurssidega. Vaatamata sellele oleme lisaks põhitööle suutnud leida jõudu ravimaks Covid-haigeid ning koostöös Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskusega olema avanud ning hoiame töös Läänemaa vaktsineerimiskabinetti. Leian, et oma soovi mitte saanud kodanike ning kohaliku meedia kallutatud suhtumine ei tule kasuks mitte ainult haiglale vaid ka kogukonnale.

Lugupidamisega

Edvard Garder

SA Läänemaa Haigla

juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kotis
3 aastat tagasi

Korralik poksijakiiver katab ka kõrvad ja põsesarnad.

vaatleja
3 aastat tagasi

Kõrvaarstilgi on juhtunud-peen töö-, et kogemata kuulmekile läks…., muidugi tasub olla ettevaatlik. Hea, kui jäi tookord tegemata?
Koos töötavad inimesed sageli lepivad omavahel,nii on olnud mujalgi,süsteemid on sissejuurdunud. Salvestus peale, kui kuhugi asja?

Vahi nalja
3 aastat tagasi

…Meditsiinis on ka olukordi, kus asjatu nõelatorkega viiakse organismi ohtlik infektsioon. Kõikidele praktiseerivatele kirurgidele on ka teada asjaolu, et just mittepõhjendatud protseduurid kipuvad tüsistuma…. Äkki peaks nüüd juhataja oma rumalust ikka häbenema, sest muidu tõmbab riiklikule vaktsineerimisprogrammile vee peale ja kõikidele raviprotokolle järgivatele kirurgidele samuti:) Maadlejate nn kutsehaigusi on ravitud aastakümneid nagu maadlustreener väitis ja vägagi edukalt. Samuti kasutatakse meditsiinis ikka steriilseid süstlanõelu, aga sa seda kohalikku haiglat tea nüüd, äkki taaskasutavad kulude kokkuhoiu mõttes:) Ravitüsistused on juba klass kõrgem teema ja need tekivad ikka vääratest ravivõtetest, aga mitte mittepõhjendatud protseduuridest! Ühesõnaga ongi kohaliku haigla tase madal ning tegelikult võikski… Loe rohkem »

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Mingi mõte ka oli?

dr.Vahi Nalja,
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Ära patra!

pinn
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Ter, Janar!

Pook
3 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Nagu ma aru saan on süstlanõelad läänemaa haiglas infektsioneeritud, et saab ohtliku infektsiooni. Võib isegi saada siberi katku infektsiooni, kui koroonat kõigile ei jätku.

Idi..t
3 aastat tagasi
Reply to  Pook

Hirmsasti tahaks pooki moodi olla, aga ei kanna välja. Siin jututoas saad olla küll, keegi ei tea.

Njah
3 aastat tagasi

Volmeri suuvärgi pärast on ennegi onajagu jamasid seal olnud ja ilmselt tuleb ka edaspidi. Filtrita vanamees.

?????
3 aastat tagasi

Arvan, et haigla väiksus ei mõjuta kuidagi sutlemis- ja teeninduskultuuri. Seda kujundavad ikka inimesed! Väike haigla on sageli just kodune ja sõbralik, kus ka tervis kiiremini taastub!

Tõstja
3 aastat tagasi

Juut juba oskab vingerdada…..aga hea seegi, et politseid kohale ei kutsutud, muidu võib olla räägiks täna laipadest Haapsalu haiglas.

Kohalik.
3 aastat tagasi

Mitte midagi ei ole teha, ega ei saa teha, kui Läänemaal elab aina vähem elanikke. Üheks suureks teguriks on ju töökohtade puudus. Palgad ongi väikesed neile ka kellel töö üldse on. Kedagi pole ju ketiga Läänemaa külge kinni seotud. Kui ei meeldi ja ei sobi võib ju iga kell kolida suur linna. Kus leidub palju tööd ja palgad kõrgemad.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik.

Noh see sellinw tobedavõitu soovitus, et kui ei meeldi mine minema. Inimene on endale siia kodu loonud ja kindlasti on tal õigus avalike teenuste kvaliteedi osas arvamust avaldada.

Erx
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Kodu saab ju maha müüa. Praegu on hinnad üsna head juba. Uue kodu rajamiseks laekus 3. septembril algkapital ja pangad annavad ka lahkelt laenu. Hätta ei jää keegi enam.

Ei tea
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

milleks uue kodu looma?

pinn
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

Palun, siin ongi üks kloun, kes ei tee vahet kodul ja korteril! Moi aadress nje dom i nje uulitsa, moi aadres jevrosajuuz.

See
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik.

on sama soovitud mis korduvalt kölas endises Hanila vallas: kui ei meeldi, hääletage jalgadega.