Vormsi rahvas tähistas kiriku taaspühitsemise aastapäeva

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

1000 aastat tagasi valitsenud Norra märterkuninga Olavi surmapäev ehk olavipäev märgib Vormsi saare suurimat suvist püha. Eile sõitis sel puhul saarele president Kersti Kaljulaid. Andrus Karnau

Vormsi kiriku taga ootas eile pidulisi 100 valget kaussi, et ühiselt süüa taaspühitsemise 30. aastapäeva jumalateenistuse järel liha-juurviljasuppi.

Vormsi ehk Ormsö kiriku eilsel jumalateenistusel oli üks asi teisiti kui sel 1990. aastal. Rootslasi polnud. 30 aasta tagasi seisis saare läänerannikul valge laev Baltic Star, mille pardal olnud rootslased pääsesid Nõukogude Liidu piirivalve valvsa pilgu all päästepaatidega maale. Eile lahutasid koroonaviiruse piirangud rootslased Vormsist.

Kolmapäeva hommikul toimetas muuseumi kõrval asuvas Sviby bussijaamas Eesti Posti kirjakandja, kelle ülesandeid täidab suvel hoopis kooliõpetaja Malle Hokkonen. Ta kurtis, et tahaks väga jumalateenistusele minna, aga postitöö tuli vahele.

„Ma olen algusest peale koguduses olnud. Enne taastamist olid kirikus viljahunnikud,” meenutas Hokkonen. „Tulin saarele lasteaeda tööle 1975, käisime lastega kirikaias sageli jalutamas. Kirikul olid põrandad katki, aknad katki. Vene sõjaväe grafiti oli igal pool võimalikes ja ka nii võimatutes kohtades, et ei teagi, kuidas nad võlvi peale kirjutada said.”

„Kirik oli armetus olukorras, kuigi mis mina noore plikana kirikuist ka teadsin! Kogudus hakkas tegutsema 1990ndail. Ma ei mäleta, kes mind sinna kutsus, aga olen viie-kuueaastaselt ristitud, elasin toona Märjamaal,” jutustas Hokkonen.

Praegu on ta Vormsi koguduse organist ja koolis muusikaõpetaja. „Nooditundmine ei ole minust mööda käinud, kuigi ma ei ole diplomeeritud organist,” rääkis ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kahju
3 aastat tagasi

et need hiiumaa rootslased vormsi välja saadeti,oleks võidud ikka rootsi saata, saanud siis seal oma usupühi pidada ja mälestusmärke püstitada

nukitsamees
3 aastat tagasi

Ika täiesti uskumatu orjameelsus vaatab sellest artiklist vastu. Ise enda teadjamehed hüljatakse ja võõras võetakse avasüli vastu, võteakse omaks ja hakatakse mummardama, ning see ongi juba orja jaoks vabadus kui ta seda kõike vabatahtlikult teeb. aga veel suurem lammas on Karnauuuu. Kes selle jama kõik kirja paneb ja paganatele jõulukuusena väljanäitusele toob