Sotsid peavad oluliseks regionaalpoliitikat

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Neeme Suur. Foto: erakogu

Neeme SuurNeeme Suur. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval kinnitasid sotsiaaldemokraadid oma nimekirja riigikogu valimisteks. Üleriigilist nimekirja veab erakonna esimees Sven Mikser, ankrumees on ajakirjanik ja kirjanik Andrei Hvostov.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal on esinumber Kuressaare linnapea Hannes Hanso. Riigikogu liige, endine Lääne maavanem Neeme Suur on piirkonnas teine. Läänemaalt kandideerivad riigikokku ka Hanila vallavanem Arno Peksar ja endine Lääne maavanem Jaanus Sahk.

Keeruline ringkond

Hiiu-, Lääne-, Saaremaa ringkonna nimekirja peab Neeme Suur tugevaks. Sama kinnitab ka Arno Peksar, kelle sõnul on kõik kandidaadid tuntud. Peksar lisab, et siinse ringkonna muudab keeruliseks, et tegemist on kolme maakonnaga, kus iga maakonna valija hääletab pigem oma maakonnast pärit kandidaadi poolt.
„Igal maakonnal on oma identiteet,” ütles Suur.

Kohtadega rahul

Neeme Suur ütles, et tema 22. koht üleriigilises nimekirjas on päris hea, kuid lisas, et tegelikult mängib koht üldnimekirjas rolli vaid kompensatsioonimandaatide puhul. Praegu on kompensatsioonimandaadiga riigikokku pääsenuid vähem kui viiendik koosseisust. Suure sõnul pole kompensatsioonimandaadile mõtet lootma jääda, eelkõige loeb kandidaadile antud häälte arv.

Suur loodab, et tal on võimalus uuesti riigikokku pääseda, sest sotsiaaldemokraatide üldine reiting on eelmiste valimistega võrreldes tunduvalt kõrgem. Suur ütles, et kui möödunud korral said sotsid Lääne-Eestist ühe mandaadi, siis sel korral loodavad nad siit riigikokku saada kaks kohta.

„Seega ei hinda ma enda võimalust riigikogus jätkata sugugi halvaks,” ütles Suur.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul oli tema 93. koht üleriigilises nimekirjas kokku lepitud ja temal selles asjas midagi kommenteerida ei ole.

Endine maavanem Jaanus Sahk ütles, et tema kui mitteparteiline kandidaat ei lootnudki muud kohta (üleriigilises nimekirjas 102.) saada ning paremat kohta ei üritanud ta endale välja kaubelda.

„Tõenäosus riigikokku saada pole suur, aga miski pole võimatu,” ütles ta. „Kui palju Läänemaa valija mäletab ja toetab mind, eks paista, aga sotsid arvasid, et mina võiksin neid toetada.”

Regionaalpoliitika tuleb ära teha

Suure sõnul tuleb uuesti riigikokku pääsemisel ära teha need asjad, mis sotsidel praeguses võimuliidus ei õnnestunud. Oluline on jätkata majanduse, teenuste kättesaadavuse ja riigireformiga. Need on Suure sõnul vajalikud, et inimesed maalt ära ei koliks.

Suur ütles, et kohalikul omavalitsusel peaks olema ettevõtluse arendamise kohustus ja maapiirkonna ettevõtetele kehtiksid soodustused.

Maakonnas peab olema toimiv koolivõrk. Kindlasti peaksid lapsed saama põhikooli lõpuni käia kodulähedases koolis. Hea oleks, kui õpilane ei peaks kodust gümnaasiumi lõpuni ära kolima. Kättesaadavad peavad olema perearst ja ühistransport. Ühistranspordi asjus peab Suur oluliseks nii parvlaeva-, bussi- kui ka rongiliiklust.

Riigireformi all peab Suur eelkõige silmas seda, et regionaalpoliitika tuleb toimima saada, maakondadele rohkem võimu anda ning kõiki avalikke teenuseid ei tohiks Eestis ühte või kahte keskusesse koondada.

Ka Arno Peksari sõnul tuleb tegelda regionaalpoliitikaga. „Seda praegu Eestis sisult ei eksisteeri,” nentis Hanila vallavanem.

Jaanus Sahk aga peab vajalikuks võrdsete võimaluste loomist tulevasele põlvkonnale. „Kui keegi saab oma lapsele lubada head ja kallist arenguvõimalust, ei saa pahaks panna. Kui aga keegi jääb ühiskonnast kõrvale ja koormaks, sest on sündinud teatud keskkonnas, siis seda ei saa lubada, meid on selleks liiga vähe,” rääkis Sahk.

Kampaania tipphetk on veebruaris

Neeme Suur ütles, et tema on oma tegevuse jaotanud detsembri, jaanuari ja veebruari vahel. „Kampaania ei päästa, kui riigikogu liige ei ole valimiste vahepealsel ajal oma ringkonnas käinud ega ole tema tegusid näha. Siis pole ka kampaaniast kasu. Kandidaat peab oma senise tööga ja ka isikuomadustelt olema vastuvõetav,” arutles Suur.

Saha meelest ei pea inimeste ukse taga käima.

„Kui seda teeb Sven Mikser või Taavi Rõivas, siis inimesed lasevad ta sisse – ohoo, see vend tuli – ja kuulavad teda, pärast räägivad teistelegi. Kui aga tuleb keegi, kes on nimekirjas viiekümnes või veel rohkem tagapool, siis mina valijana neid sisse ei laseks ega kuulata viitsiks,” rääkis Jaanus Sahk.

Praegu on riigikogus 19 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liiget.

Hiiu-, Lääne-, Saaremaa valimsiringkond

  1. Hannes Hanso (üldnimekirjas 121.), Kuressaare linnapea
  2. Neeme Suur (22.), riigikogu liige, endine Lääne maavanem
  3. Kalev Kotkas (26.), riigikogu liige
  4. Veeve Kaasik (61.), saarlane
  5. Jaanus Sahk (102.), endine Lääne maavanem
  6. Reili Rand (98.), hiidlane
  7. Arno Peksar (93.), Hanila vallavanem
  8. Raimu Aardam (52.), Kihelkonna vallavanem
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kas.....
9 aastat tagasi

Keegi oskab öelda mida Suur ära on teinud oma elu jooksul, tutvun kandidaatidega ning ei oska valida. Tean, et Suur on üks suur jutupaunik aga midagi suurt ei meenu küll.

sitakakane
9 aastat tagasi

ajab aastaid sousti uskuge ikka suurt

Ühtne .........
9 aastat tagasi

Naabritel on regioonide partei.

baltiski region
9 aastat tagasi

hea suutäis

kannike
9 aastat tagasi

kes see mees on

lepsile
9 aastat tagasi

Kuidas saab tähtsaks pidada seda millega mitte keegi pole tegelenud ja keegi pole aru saanud mis asi see regionaal poliitika on. Nüüd järsku lõi tuluke põlema. Kus kohas raud tee on ??? – ma küsin. Kooseluseaduse jaoks leiti aega küll. Huvitav kui nüüd hakatakse aafrika murjameid siia tooma kas siis hakatakse loomadega kooselu ka seaduseks vormima. Seal ju osad hõimud peavad lammast naise asemel.

leps
9 aastat tagasi

teod seda ka näitavad, kuigi näiteid hetkel pole.