Järvide festival jääb kuni võimuvahetuseni ära

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihula klassikalise muusika festival on toonud igal suvel Lihulasse professionaalseid muusikuid üle terve maailma. Foto: Lihula muusikapäevad

Lihula klassikalise muusika festival on toonud igal suvel Lihulasse professionaalseid muusikuid üle terve maailma. Foto: Lihula muusikapäevad

Üle kümne aasta Lihulas klassikalise muusika festivali korraldanud muusikud Miina ja Mihkel Järvi loobusid koostööst Lääneranna vallajuhtidega.

Kui Lihula klassikalise muusika festivali ehk Lihula muusikapäevade korraldajad kultuurielu edendamise eest toonaselt Lääneranna vallavanemalt Ene Tähelt 2022. aasta sügisel tänukirja said, ei osanud nad aimatagi, et festival jääb viimaseks. Tähe asemel hakkas valda juhtima Ingvar Saare, kes küsis Järvidelt tagasi lõviosa suvel enne tema ametisse saamist toiminud Lihula muusikapäevadele eraldatud toetusest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
50 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postitantsukonn Grupp meediakontsern
3 kuud tagasi

Sulg, sulg, sulghäälik!-u kommentaari lugedes tekkinud küsimus: miks ei ole Lääne Elu ajakirjanikel Lääneranna vallas toimuvat kajastades samalaadseid küsimusi siiani tekkinud? Või on tekkinud, esitatudki ehk, aga ei ole vastuseid saadud? Ja miks kipuvad LE kommentaariumist kustuma just need kommentaarid, milles mõni seesugune küsimus esitatud on?

Sulg, sulg, sulghäälik!
3 kuud tagasi

Kes on maksumüüri taga, siis Lääneranna teataja veebiversioonis on artikkel täismahus loetav. Sealt muidugi ei selgu, millise õigusakti alusel mingeid kulusid arvestatakse abikõlbulikeks ja milliseid mitte – ehk mille alusel otsuseid tehakse. On üpris ilmne, et professionaalsed muusikud, kes tihti sarnaste projektidega tegelevad kannavad tihti artiklis nimetatud kulusid abikõlbulikena dokumentatsiooni ja probleeme selles enamasti ei nähta. Ilmselt ka eelmiste festivalide ajal see probleemiks ei ole olnud. Päris hämar on igal juhul see, mis võib tšekil olla, mis on abikõlbulik ja mis mitte. Miks kütusekulu ei ole reisikulu? Kuna ostutšekki pole esitatud? Tegelikult tulid jala ja kulusid polnud? Ilmne on, et… Loe rohkem »

IRW
3 kuud tagasi

No kui need muusikud ei oska aruandlust esitada , siis palgaku endile raamatupidaja. Kui oled esitanud toetustaotluse, siis loe läbi ka nõuded. Miks paljud vallad loobusid sellest nn väikekoolitoetusest: sest nad lugesid tingimused läbi

IRWILA (Loe Lihula)
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

“Väikekoolitoetus” – Metskülas ju “tingimustega” probleeme pole, küll aga on Eestimaal kohti, kus tingimusi pole võimalik täita. Lääneranna vald on endalt siiski margi täis teinud, vehi palju tahad. Jätka samas vaimus, aga oma koduhoovis.

IRW
3 kuud tagasi

No mõnel ajud puuduvad nagu lugemisoskuski. Metsküla poleks suutnud neid väikekooli toetusi täita ju- kasv 3 aastaga 30 õpilaseni??? Selleks oleks ju juurdeehitust tarvis . Ja esimestel aastatel oleks ikkagi lisatoetust vaja olnud kuna see toetus poleks katnud kulusid. P. S. pole ju ka siiani kindlust et see toetus edasi läheb (oli ju vaid esialgu 1 aastaks)

IRWILA (Loe Lihula)
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

Palun viidet, et mida või keda lugeda. PS: Palun kirjavigadeta viidet.

Mati Põdra
3 kuud tagasi

Lobja ei oska vigadeta kirjutada. Halb haridus.

Hästi Ilus Hobune
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kui oled hästi ilus, siis pole kirjaoskust üldse vaja : )

Mati Põdra
3 kuud tagasi

Araabia keeles on vähemalt sõna “kaamel” ja sõna “ilu” sama tüvega. Aga käesoleval raskel juhtumil…võeh.

MTÜ Terra Maritima
3 kuud tagasi

Elu on lill!

ENSV
3 kuud tagasi

Mina toetan ja ootan Venemaa Föderatsiooni vägesid

Üliõpilane
3 kuud tagasi

Mõtsu baar

Ma olen...
3 kuud tagasi

…Kihnus käind – sial ühtegi nii lolli polnd, kui see kis meile palgati. Ju lolluse pärast pagendati mandrile.
Ma arvan et ta sobiks hästi Mõtsu külavanemaks.

Mati Põdra
3 kuud tagasi
Reply to  Ma olen...

Milles Mõtsu küla rahvas süüdi on?

Mõtsut...
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

…kutsuti lihtsalt omal ajal, kui seal kuulus baar oli, Lollidemaaks.
Peaks sobima sinna küll.

Kohalik
3 kuud tagasi

Lugege mu huultelt, üks kõlav lause peaministrilt! Oleks aeg arusaada, siinses vallas käib nii, ennem teeme asja ära, siis pasundame, aga me ju suhtlesime inimestega. EI, jätkuvalt siin vallas on see unustatud.

Kihnu Irwe
3 kuud tagasi

Lääneranna on esimene Kihnu koloniaalpoliitiline sammuke Euraasias. Tasapisi edeneme… Reisusihiks on meil Tokyo ; )

Mati Põdra
3 kuud tagasi

Tegelikult ma ei imesta juba ammu, et haridus- ja kultuurivabas kohalikus omavalitsuses on harimatus- ja kultuurituse komisjoni eesotsas harimatud ja kultuuritud juhid.

Aastal 2011, kui naasin piiri tagant Eestisse ja võtsin tööotsingutel vastu töökoha tolleaegses Lihula vallas, pidin vastama tolleaegse kaasa ema küsimusele, et mida kuradit ma sellesse pommiauku otsin.

Olin tol hetkel kindlalt veendunud, et suudan teha midagigigigigigi paremaks.

Olen siiamaani ja ka teen – aga pigem kohaliku omavalitsuse asjapulkade kiuste kui nende toel.

Ma isegi ei tea, mis on selle organi nimetus, millega nad mõtlevad. Aga aju pole see kindlasti.

Mõnikord tasub lihtsalt ämmasid kuulata.

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

No räägib vennike kel igalt poolt ust näidatakse. Saarde omad tegid kodutöö ära ja jätsid üldse ukse avamata , et probleeme vältida

ütle sa nüüd
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Tead, Mati, mina lugesin kuskilt, et kui inimene peab midagi halvaks ja tahab teha seda paremaks, siis vaimselt teeb ta asja veel hullemaks (vaimses maailmas on parem alati suurem). Aga ma küll piiri taga pole olnud ja eks eemalt vaadatuna on ikka asjad teismoodi kui kohapeal olles-nagu kunstisaalis, peab pildist eemalduma, et aru saada, mis seal on. Aga usu oma sisetunnet ja sa oled õigel teel. Sa, Mati, kohe meeldid mulle, sest sul on kõva karater, oled jonnakas ja visa. Aga kui neid punapäid ning pestud ajudega asjakarpe poleks su teele juhatatud, siis sa poleks teadnudki, et sinus selline vägi… Loe rohkem »

IRW
3 kuud tagasi

Järelikult saardes on tugevamad tüübid, räuskav ja vehkiv vennike neid kartma küll ei pannud

IRWILA (Loe Lihula)
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

Hirmutamine polnud ju kellegi eesmärk. Teie sõnad näitavad teie madalat taset, kahju et Eestis on veel jõugumõtlemist, aga noh, Lihula.

Mati Põdra
3 kuud tagasi

Kui saaks üldse aru, kuidas see kõik sellesse puutub, mis leheloo teemaks.

Juula
3 kuud tagasi

Mul küll hakkas natuke kõhe, kui Lääneranna mehed õue peale kappasid, sest tundus, et just hirmutamine nende eesmärk oligi. Naabrimees oli ka nii hirmul, et piiksus ainult, et tahab edasi elada. Kõik teised hoidsid suud-silmad-kõrvad kinni ja pugesid peitu, kes kuhu sai…

Liberaalne realism
3 kuud tagasi

Et siis oodatakse konservatiivide võimuletulekut, kes soosivad kultuuri. Sots-realism pole kultuuris veel kuhugi kadunud, EKRE teeb platsi puhtaks.

Võimuvahetus
3 kuud tagasi

Oodatakse kuni Puutini tuleb ja L.Läänemets saab kultuuriministriks.

Juhan
3 kuud tagasi

Lääneranna uudiseid lugedes tekib vägisi küsimus, kas vallajuhtidega ikka kõik korras on. Mina juba kahtlen.

Mati Põdra
3 kuud tagasi
Reply to  Juhan

Mina ei kahtle. Ei ole.

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

No mõne vennikese mõistuses ei kahtle ammuuuuuu keegi juba

Juula
3 kuud tagasi
Reply to  Juhan

Mina hakkasin kahtlustama, et Lääneranna valijatega ei saa kõik päris korras olla, kui nad peaaegu sama koosseisu, mis oli end juba nelja aastaga näidata jõudnud, volikokku tagasi valisid. Ja ühe Pikkmetsa asemel on nüüd kolm? Pikkmetsaranna?

Mati Põdra
3 kuud tagasi
Reply to  Juula

Samas, paljalt perekonnanime põhjal lõpuni järeldada ei saa. Mul on kooiis ka kaks Pikkmetsa. Selle suguvõsa normaalsest harust.

Juula
3 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mind käis üks Pikkmets terve suguvõsa nimel füüsilise vägivallaga ähvardamas. Mingist normaalsest või ebanormaalsest harust juttu ei olnud. Ähvardus tehti mõne aja pärast teoks ka, aga teostaja, tõsi küll, kandis teist nime.