Kohus andis Lääneranna vallale Metsküla vastu õiguse, lapsevanemad kaebavad otsuse edasi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Malle-Liisa Raigla

Foto: Malle-Liisa Raigla

Tallinna halduskohus jättis Metsküla kooli kaebuse rahuldamata, edastas Tallinna haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu Lääne Elule.

Metsküla lapsevanemate sõnul on otsus neile mõistetamatu: "Me jätkame kooli pidamist  ja kaebame ebaõiglase otsuse edasi, et näidata oma lastele, et me võitleme õigluse eest ja selle eest, mis on meile kallis. Teisiti ei saaks me lastele laupäeval vabariigi aastapäeva tähistamisel otsa vaadata. Nemad tantsivad rahvariietes ja laulavad kodumaast, aga meie justkui annaksime nende kodukooli kaitsmisel alla?! Mida see neile õpetaks?!"

Lääneranna vallavolikogu võttis mullu 24. märtsil vastu Metsküla kooli sulgemisotsuse. 15. aprillil jõustus määrus, millega kool kustutati elukohajärgsete koolide loetelust. Metsküla lapsevanemad pöördusid halduskohtusse, et vallavolikogu otsus ja määrus tühistataks.

"Kohus märkis, et väikekoolide pidamine ja koolivõrgu korraldus tervikuna sõltub riigi ja kohaliku omavalitsuse rahalistest võimalustest," edastas Vilu. Kohus märkis, et kui avalikul võimul ei ole vahendeid olemasoleva koolivõrgu ülalpidamiseks, on möödapääsmatu muudatuste tegemine ja seda sõltumata sellest, millist haridusvõrku tuleb pidada ideaaliks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
81 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maainimene
2 kuud tagasi

Miks elektrileping kehtib???
Selle kõdumsajaga???

Oot oot
2 kuud tagasi

Kas see suur kära erakooli tegemiseks oli siis suur vale ?

Mati Põdra
2 kuud tagasi
Reply to  Oot oot

Miks kohe vale? See erakool tehakse valmis kindlasti, ei maksa muretseda. Küll järgmine, normaalse ajutegevusega inimestest koosnev volikogu selle vajadusel jälle ära munitsipaliseerib.

Kea
2 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sellel erakoolil pole ju mõtet. Ükski pere pole praegu nii rikas, et jõuab maksta lapse koolitamiseks selliseid suuri summasid nagu erakool on vaja.

Mati Põdra
2 kuud tagasi
Reply to  Kea

Äkki räägiksite siis, kui suuri summasid täpselt üks erakool vajab?

Ärge tooge võrdluseks mingisuguseid tõusikmatside kasvatamatute võsukeste jaoks loodud koole. Tooge võrdluseks näiteks Sütevaka, kus tuleb (väga laialdaste valikkursuste valikuga gümnaasiumiosas) maksta 88 eurot kuus. Kuueklassilises algkoolis pole vaja valikkursuseid, pole vaja eraldi aineõpetajaid, riikliku õppekava ulatuses tuleb õpetajate palgaraha riigilt… pakun välja mitte üle 40 euro kuus. Selle eest, et lapsed on hoolivas ja sõbralikus õpikeskkonnas, pole see mingi raha.

Arvutus
2 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

No ei klapi mati jutt- nii korjaks praeguste õpilaste arvu puhul kokku ju vaid 10 tonni , vaja aga 40 või rohkemgi. Lisades ka muid kulusid tuleks ikka 200+ euri kuus (aasta läbi) juurde plekkida ja siin juba enam seda rahvadt kokku ei saa. Nii et selle kooliga on selgelt finito.

Martin
2 kuud tagasi

Huvitav ,miks see kool vallavalitsusel nii sügeleb?

Tahate valda vaesemaks?..kui lastel puudub normaalne võimalus koolis käia,siis lahkuvad pered teistesse valdadesse…aga see vist ei huvita vallavanemat.

Kellamees Lible
2 kuud tagasi
Reply to  Martin

Pigem jääb vald vaeseks selliste pisikoolide pidamisega . Ja kohuski ju tõdes et see pole kodulähedane kool

Julkjüri
2 kuud tagasi

40000€ aastas ei tee valda vaesemaks.

2025 a. eelravesse on planeeritud 4,5 miljoniiline omaosalus uue koolimaja ehitamiseks Lihulasse.

Valla laenukoormus suureneb praeguselt 2023 aasta 2,6’lt miljonilt 2026 aastaks 5,2 miljonile. Ainuüksi lisanduvate intresside arvelt saaks Metsküla avatuna hoida ja jääks ülegi.

Millest see põhiosa kokku kärbitakse seda ma ei loe eelarvestrateegiast välja. 2025 aastas näiteks on planeeritud mingisuguste aktsiate ja omaosaluste müük poole miljoni eest.

Martin
2 kuud tagasi

Uskumatu vaimupimedus kui valda juhivad vaimupimedad.

Ei taha libereid
2 kuud tagasi

See mõni riik või asi!
Kui kohus teenib mordorit!

Küsimus
2 kuud tagasi

Ja mida siis kohus tegema pidi? Kohus vaatas asja üle (muidugi tohutult venitades) ja leidis et vald on kõik õigesti teinud . Ja nüüd kui lapsevanemad edasi tahavad kaevata on selge et see erakooli jutt oli üks suur mull . Siin tasuks vallal juba vaadata selle koolimaja kasutamist

Mati Põdra
2 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Lobja, te ei suuda vaimu hävitada. Tigetsege palju tahate.

Küsimus
2 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kas mati põeb mingit vaimuhaigust? Viirastuvad talle ju igal pool ühed ja samad isikud

Mati Põdra
2 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Pole võimalik, et erinevad inimesed teevad nii palju täpselt ühesuguseid elementaarseid õigekirjavigu.

Huvitav lähenemine
2 kuud tagasi

Kohus vahib ka ainult exeli tabeleid nüüdsel ajal?

Oh jah
2 kuud tagasi

Kohus saab vaid seadusi järgida .

Lollidemaa
2 kuud tagasi
Reply to  Oh jah

Miks nad seda siis valikuliselt teevad?

Vahva sõdur Muhvin
2 kuud tagasi
Reply to  Lollidemaa

Jah, ja miks siin-seal silma kinni pigistavad? Tõesti ei tea…

Maakas
2 kuud tagasi

Mind paneb imestama ainult see, et need kes peaksid arendama elu Eestimaa igas piirkonnas ei oska teha midagi muud kui kärpida suretada välja maaelu. Millal küll jõuab inimesteni arusaam, et Eesti ei ole vaid Tallinn, Tartu ja muud linnad. Meedia on täis ilusaid kõnesid, kus lubatakse kaitsta Eestit esimesest meetrist. Minu arusaam on see, et esimesest meetrist saab kaitsta Eestit vaide juhul kui on mille nimel surra. NB! Eesti poliitikud võiksid lõpetada omale ja rahvale valetamise ja hakata tegelema nende probleemidega, mis tõesti Eestit kui rahvusriiki säilitavad. Olen ise tundnud omal nahal venestamise mõju.

Mati Põdra
2 kuud tagasi

Teie ema oleks võinud jalad lihtsalt koos hoida. Kui muidugi vägisi otsa ei ronitud.

IRW
2 kuud tagasi

Kõike ära enda järgi alati võta.

Maainimene
2 kuud tagasi
Reply to  IRW

Neelad?

JEP
2 kuud tagasi

Näe , isegi kohus leidis et see pole mingi kodulähedane kool . Ja et kui õpilasi ikka pole võib vald koolivõrku kokku tõmmata .

IRW
2 kuud tagasi
Reply to  JEP

Tiina on usin lahmija. Näis mis isegi kohus varsti autode metsa peitimisest leiab.

Tihemetsa Tiina
2 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kui mets on ikka hästi ilus ja tihe, siis see lausa kutsub ju midagi peitma. Ei ole mina veel näinud meest, kes sellele ahvatlusele vastu seista suudab ja metsa seda või teist peitmata jätab.