Keeletark: diskoteegi mitu tähendust

Monika Undo. Foto: Andra Kirna
Monika Undo. Foto: Andra Kirna

1. oktoobril on rahvusvaheline muusikapäev. Sel puhul sõnast diskoteek.

Diskoteek seostub paljudele ennekõike lõbustuskohaga, kus peale muusika on oluline ka tants. Üks esimesi, kes diskoteeki Eestis 1970ndate alguses kasutas, oli reklaamikorraldaja ja ajakirjanik Olav Osolin.

Ühtlasi on diskoteek helisalvestiste (heliplaatide ja -kassettide) kogu. Teek on vanakreeka päritolu – thēkē on hoidla, kast. Hiljem on teegi tähendus laienenud ja nüüd märgib see ka infokandjate korrastatud kogu. Meil on sõnad fonoteek, kartoteek, filmoteek, videoteek jt. Disko viitab aga heliplaatidele, näiteks inglise keeles on discplaat, ketas.

Kaunist muusikapäeva!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments