Kohus andis vallale aega Metsküla kooliga kokku leppida

Kaie Ilves

kaie@le.ee

 

Metsküla kool. Kaarel Kaisel

Metsküla lastevanemad kinnitasid, et on valmis asutama erakooli, aga ei saa seda teha poole kooliaasta pealt ja vajavad kohaliku omavalitsuse tuge.

Esmaspäeval peetud kohtuistungilt naasid Metsküla kooli lastevanemad üle hulga aja lootusrikastena. „Meil on väga hea meel, et kohtunik meid ära kuulas,“ ütles Metsküla lapsevanem Silvia Lotman Lääne Elule. „Kohtunik ütles, et ta väga soovib, et pooled omavahel kokku lepiksid.“

Tallinna halduskohus andis Lääneranna vallale ühe nädala, et teha 1. septembrist volikogu otsusega suletud Metsküla kooli lastevanematele kompromissettepanek. Lastevanemad said omakorda nädala, et sellele vastata. „Metsküla istungil andis kohus pooltele kompromissläbirääkimiste pidamiseks tähtaja 11. oktoobriks,“ ütles Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu Lääne Elule.

„Ma loodan, et vald võtab seda tõsiselt,“ ütles Metsküla kooli hoolekogu liige Püü Polma Lääne Elule. 1. septembrist Lääneranna vallavolikogu otsusega suletud Metsküla kooli lastevanemad on püüdnud kohaliku omavalitsusega läbi rääkida suvi otsa, et neile antaks kooli päästmiseks erakooli loomiseks aasta, aga see ei õnnestunud. Kohalik omavalitsus pani kooli kinni ja see tegutseb geriljakoolina.

Haridusminister Kristina Kallas pole koolitusluba tühistanud, lapsed käivad iga päev koolis, õpetajad annavad tunde, aga palka ei saa ja staažikas kokk Ene Ploom on teinud lastele lõunat oma pensionist.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
83 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
METSKÜLA ALGKOOL
6 kuud tagasi

Ettevõte on kustutatud

Casanova
7 kuud tagasi

Paljudes aspektides on see haldusreform ebaõnnestunud. Suurvaldades on tekkinud mingi kohaliku vürstiriigi mentaliteet, kohaliku elu edendamise asemel käib omavaheline madin mida poliitikaks nimetatakse. Ega see pole ainuke vald kus kogukonnatunne ära on kadunud.

Vale pealkiri
7 kuud tagasi

Kohus andis osapooltele aega kompromissi leidmiseks . Edaspidi teeb otsuse kohus kui osapooled kokkuleppele ei saa . Muidugi lähtudes seadusest

Seadus
7 kuud tagasi
Reply to  Vale pealkiri

Seadus lülitab aju välja ja aju sisse.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Vale pealkiri

Teil võib isegi õigus olla. Ja otsus tuleb lähtuvalt sellest, kumb pool kompromissist kõrvale hoiab. Kompromiss tähendabki seda, et mõlemad pooled astuvad ühe sammu tagasi.

Juba 31.augustil olid Metsküla esindajad valmis astuma oma senistest soovidest (säilitada munitsipaalkoolina) astuma tagasi päris mitu sammu: 1)läheb erakooliks; 2)loobuvad kohtuasjast; 3)maksavad vallale 5000 raha. Vastu taheti ainult, et see õppeaasta saaks munitsipaalkoolina lahti olla.

Mitu sammu ja millised astus tagasi kohalik omavalitsus?

Hmm
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kus on öeldud et peab kompromissi tulema ? See on lihtsalt pakutud võimalus . Edasi otsustab siis kohus järgides vaid seadusi (mitte mõne inimese unelmsoove)

Huvitav
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kust kohast tuleb selline arusaam et vald peab nüüd tagasi astuma mingi sammu . Ja see erakooli värk – alles veel juulis kireti et vaid mun kool on ainuvõimalik (mis on ka tõsi kuna on ka siilile selge et erakool seal välja ei vea ) Ja ma kardan et mingi viie tonniga see kisakõride kamp ei saa arvestada , tuleb rohkem välja köhida (seda need tagantõhutajad lastevanematele muidugi ei hoiatanud)

Vöödik
7 kuud tagasi

Huvitav kas miski välismeedia tunneks huvi sellise uudise kohta, et väikese looduskeskse koha elanikud võitlevad allesjäämise nimel, aga ametnikud ei ole sellega nõus :)))) . See oleks päris hea kajastus ja lääne eurooplasele nagu šokeeriv uudis, et kas nii on veel kuskil maal võimalik. Ei tea, kas tasub reklaami teha?

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Vöödik

Soomes suleti üle 600 väikekooli , paljudes sealsetes omv des ongi vaid üks kool.

Nonoh
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ja tasuta koolibuss toob ja viib lapsed kooli ja tagasi.

Küsimus
7 kuud tagasi
Reply to  Vöödik

Elanikud ? Palju neid kohalike lapsi seal koolis käiski ?

Triinu Leppik
7 kuud tagasi
Reply to  Vöödik

France24 inglisekeelne programm. Current Time venekeelne opositsiooni tv asukohaga Prahas, seal eraldi saade Baltija, keegi aktiivne inimene võiks kontakteeruda ja idee anda, neile kahele programmile näiteks.

ehh
7 kuud tagasi

„Ma loodan, et vald võtab seda tõsiselt,“ ütles Metsküla kooli hoolekogu liige Püü Polma Lääne Elule. 1. septembrist Lääneranna vallavolikogu otsusega suletud Metsküla kooli lastevanemad on püüdnud kohaliku omavalitsusega läbi rääkida suvi otsa, et neile antaks kooli päästmiseks erakooli loomiseks aasta, aga see ei õnnestunud. Kas ka terve skevad ei olnud aega? Kui lapsevanemad nii väga soovivad miks nad ei ole suutnud poole aastaga alustada erakooli algatamist? Suutnud vaid Lihula Gümnaasiumu siunata ja vald süüdistada, sest seda lihtne teha

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  ehh

Kes siunab Lihula kooli ja kus?

riho
7 kuud tagasi

jah

pohmell
7 kuud tagasi
Reply to  riho

Kas ikka andis?

Hale
7 kuud tagasi

Kohtunik on arg ega julge otsustada. Väga tüüpiline Eesti kohtutes, kust tulevad ümmargused otsused, mis on tehtud just nii, et kohtunik ei jääks milleski süüdi.

Napak
7 kuud tagasi
Reply to  Hale

Monika, kohtunik on ka INIMENE!

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Napak

Kohtunik peab oma tunded ukse taha jätma ja otsustama vaid seaduspunkti järgi

noo
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

teoorias jah

No nii...
7 kuud tagasi
Reply to  noo

Kas siis sinu arust praktikas võib kohtunik seadusi eirata?

Kui
7 kuud tagasi
Reply to  Hale

Loll on loll olla

Toots
7 kuud tagasi

Fantastiline pressikonverents oli. “Pärnu Postimees” tegi sellest isegi otseülekande.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

Pilt oli , hääl kadus 😂

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kaja ju käskis huultelt lugeda. Kas Metskülas ei olegi huultelt lugemise kursusi korraldatud?

Kant
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

Oli jah, tummfilmivõte oli väga originaalne.

eesmärk õnnestus
7 kuud tagasi
Reply to  Kant

Mõjus kunstiliselt moodsalt, nagu kunagi 1897. aasta Georges Méliès-i “Pärsat balli”.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Kant

Vald oleks ju võinud kasvõi mulle ette teatada – oleksin tummfilm helindama tulnud.

Toots
7 kuud tagasi

See erakool tuleks kiiresti asutada ja talle tegevusluba saada, siis planeeritakse erakoolile 2024/2025. õppeaastaks riigieelarvesse õpetajate palgaraha.

Toots
7 kuud tagasi
Reply to  Toots

Muidugi on võimalik ka see, et õpetajad töötavad ka järgmisel õppeaastal tasuta.

tahaneitaha
7 kuud tagasi

Antakse aega kokku leppida?! Aega on selleks olnud piisavalt, vaja läheks tahet ja seda mõlemalt poolt.