Kohus andis Metsküla koolile õiguskaitse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kõik Metsküla kooli lapsed mahuvad ühe puu otsa. Foto: erakogu
Kõik Metsküla kooli lapsed mahuvad ühe puu otsa. Foto: erakogu

Tallinna halduskohus andis aasta kooliks kandideerivale Metsküla koolile esialgse õiguskaitse, mis tähendab, et kooli ei saa sulgeda enne, kui kohtuvaidlus on lõppenud.

Tallinna halduskohus peatas Lääneranna vallavolikogu 24. märtsi otsuse punktis, mis sulgenuks 21 lapsega kuueklassilise Metsküla kooli juba sellest sügisest. Tallinna halduskohus andis Metsküla koolile esialgse õiguskaitse, et kohalik omavalitsus ei saaks kooli kinni panna enne, kui kohtuvaidlus on lõppenud. Ei ole tõenäoline, et see juhtuks enne 1. septembrit, nii et Metsküla kool jääb vähemalt üheks aastaks veel avatuks.

Lääneranna vallale, kes kärbib ja paneb koole kinni, et kulusid kokku hoida, maksab veel üks aasta Metsküla kooli pidamist 31 300 eurot. Halduskohtu hinnangul ei ole kulud argument. Kui kool jääb veel üheks aastaks avatuks, ei sega see kohaliku omavalitsuse eesmärke oma koolivõrku optimeerida. Samuti ei takista see kuidagi plaani ehitada Lihulasse uut koolimaja, mis võtaks aega paar aastat, arvestades, et sellega pole veel õieti alustatudki. Kohtu hinnangul – isegi kui kool lõpuks suletakse – on oluline tagada Metsküla kooli lastele ja lastevanematele sujuv üleminek. Metsküla kooli sulgemisotsuse tegi kohalik omavalitsus kiirustades ning aeg sellega kohanemiseks on olnud väga lühike. Avalikes huvides on kohtu hinnangul ka see, et kooli ei suletaks enne, kui sulgemisotsuse õiguspärasus on lõplikult selgeks saanud, sest juba suletud kooli on keeruline taas avada.

Lääneranna vallavolikogu 24. märtsi otsusega suletaks sügisest Metsküla kuue- ja Lõpe üheksaklassiline kool ning kärbitaks Virtsu üheksaklassiline kool neljaklassiliseks. Koonga ja Varbla põhikoolid kärbitaks kuueklassilisteks 2024. aasta sügisest. Kõik viis kooli on Lääneranna vallavolikogu otsuse kohtusse kaevanud. Lõpe, Virtsu ja tänaseks ka Metsküla koolile on halduskohus andnud esialgse õiguskaitse.

Kui Läänerannna vallavolikogu 24. märtsi otsus täiel määral jõustuks, saaks hajaasustusega Lääneranna vallas põhiharidust vaid ühest koolist, Lihula gümnaasiumist, kuhu valla kaugematest nurkadest on 40 kilomeetrit. Kuueklassilised koolid jääksid Varblasse, Koongasse ja Kõmsile, neljaklassiline kool Virtsusse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
11 kuud tagasi

IRW ja Kodanik on nende tekstiloome põhjal üks ja sama lõhestunud isiksus. Lääne Elu, kas võib teilt paluda kaht pisikest asja:

1)et kommenteerida saaks ainult oma kodanikunime alt;
2)et tõsiste vaimsete häiretega isikud ei saaks seinale sodida.

IRW
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Tõde on ikka valus kuulata 😁😄😅

A.R
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ma ei saa aru, miks peaks saama kommenteerida ainult oma kodanikunime alt? See minumeelest ei anna täit ülevaadet inimeste tegelikust meelsusest, maskid tõmmatakse ette. Loomulikult on palju ka müra, kuid arukam tegelane oskab sellest aru saada ja ka moderaatorid on siin varmad kustutama isegi liiga vahel. Nii et Mati, relax, kõik ei taha ennast külatolaks teha oma nime alt. Küla ikkagi ja arvamus on siiani ,et äkki peetakse mind lolliks. Anonüümselt on palju kergem omi tegelikke mõtteid avada ma arvan. Lääne Elu, kas võib teilt paluda pisikest asja:
Ärge kuulake Matit ja jätkake oma tublit ja objektiivset tegevust. Edu!

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  A.R

Niisiis, teil puudub igasugune kodanikujulgus?

Aga vähemalt selles koolide sulgemise küsimuses on 13 + 3 külatola täiesti olemas.

Kodanikujulgus...
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

…konnatiigis võib valusalt kätte maksta, mõnel konnal aga on väga madal valulävi : )

AVS
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Oponeeriks – Postimees meil proovis kommentaariumi korrastada, aga välja tuli nagu alati, trollid teevad endale libakontod ja lasevad röömsalt edasi. Ja paari lause pärast hakata ennast läbi Mobiil/Smart ID või pangalingi tuvastama oleks üpris tüütu.
Aga igatahes pooldan ma labaste ja ropendavate kommentaaride kustutamist – sõnavabadus ei tähenda ajuvabadust, poliitikuid saab ka elegantsemalt sõimata, kui niiväga vajadust on, arendabki enese väljendusoskust )).

Teie
11 kuud tagasi
Reply to  AVS

AVS, kas käisite täna Toompea mäel ka meeleavaldusel abielu väärtuste kaitseks?

AVS
11 kuud tagasi
Reply to  Teie

Ei käinud, miks peaks? Isiklikult on mul sellest teemast suht ükskõk.

Õpetaja Kaiu
11 kuud tagasi

Kust võtab omavalitsus õiguse töötav(!) kool kinni panna!
Ja kus on haridusministeeriumi silmad!!

Ei taha libereid
11 kuud tagasi
Reply to  Õpetaja Kaiu

Ega keegi neid liberaste valinudki, ise panid end pukki!

KODANIK
11 kuud tagasi
Reply to  Õpetaja Kaiu

Kes on koolipidaja – KOV . Nii et õpetajast olete te sama kaugel kui maa kuust ( või kui olete õpetaja , siis hoidku kõigevägevam lapsi teie eest )

Kohalik
11 kuud tagasi

Khmm, õiguskaitse mis anti antud koolidele on õige! Miks, sest vaadake lähemalt asja mis toimub üldiselt vallas, otsus tehti rutakalt analüüsid minu silmis puudulikud! Kellegile vajalikud või siis mitte? Loodus tühja kohta ei salli, aga vald hakkas tühja kohapeale pesa punuma. Paljugi oleks öelda jätame…edasi mõtlemiseks teile, varsti võib nii mõndagi veel juhtuda!

KODANIK
11 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Kui mõni viitsiks vaevaks asju natuke uurida , siis juba amuuuuuuuu on selgeks tehtud et lasteaed algkooli alla 50 persooni ja põhikooli alla 200 persooni ei ole mõistlik pidada . Siin aga põhikoolgi alla 50 persooni ( loe: kov maksab igale koolile rängalt peale )

Nimi (vabatahtlik)
11 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Kui soovid rahvust hävitada, siis pane koolid kinni ja löö intelligents maha!

IRW
11 kuud tagasi

Tahad kommunismust ehitada , ehita igale ristteele kool

tola
11 kuud tagasi
Reply to  IRW

rahaori irw

Igaks Juhuks...
11 kuud tagasi

…pandagu kinni ka poed ja raamatukogud, sest ka nendes asutustes kogunejate peades võib rahvuslikke mõtteid mõlkuma hakata ; )

Poolkohalik
11 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Kummaline siiski, kuidas seltskond, mis seni üheskoos ja üksmeelselt EV seadusi rikkunud ja/või silmi kinni pigistanud/mujale vaadanud õigusrikkumiste puhul, nüüd üleöö kahte vastasleeri jagunenult seadustes näpuga järge veavad, presidente-ministreid-avaliku elu tegelasi appi kutsuvad, ühtehoidvat kogukonda etendavad jms.

Huviline
11 kuud tagasi

Vahva,läheb ägedaks!

Täpsustaks
11 kuud tagasi

Selle 31 tuhandega vaevalt seda kooli ülal peetakse , summa on suurem – kes viitsib võiks arvutadaet vaid õpetajate palgafond tuleks suurem . See on see raha mida vallal tuleb peale maksta selle kooli ülalpidamiseks hariduse rahastusele

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  Täpsustaks

Oletades, et see 31 300 on ikka õigesti arvutatud, katsuge vähemalt sellest aru saada, et see on kommiraha.

KODANIK
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ah et kommiraha – see on ühe pensionäri 5 aasta pension

Hihii
11 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Aga ju ta mõnele siis ongi kommiraha,kes teab?!

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

See on kaks korda sellest , mida minu erahuvikool saab õpilaskoha maksumuse hüvitamiseks 20 õpilase eest.

Pärtel
11 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Hää inimene, pensioni ei maksa omavalitsus. Võrdlus on kohatu. Tooge asjassepuutuv näide, mis kooli sulgemisest vallale jääva rahaga teha saab, et elu paremaks muutuks vallas.

IRW
11 kuud tagasi
Reply to  Pärtel

No võta siis kavandatav automaks – arvestuslikult 100 eur per auto : s.t. 300 autoomanikku peavad maksma automaksu et ülal pidada kooli kus õpib vaid (!) 21 õpilast . 300 vs 21

tola
11 kuud tagasi
Reply to  IRW

and? kuidas te teate automaksu suurust, kui mitte keegi seda vabariigis veel ei tea ja te vist ei tea, et 300 autot on piisk meres?

Matti
11 kuud tagasi
Reply to  tola

No seda on kirjutatud juba mitmel pool , vaid mõned pooletoobised vist pole sellest kuulnud . Ja 300 autoomanikku pole piisk meres kui peavad maksma peale kõikide muude maksude veel 21 inimese mugavusteenuse kinni . Pigem kutsun kõiki autoomanikke vastu hääletama sellele maksule

Online
11 kuud tagasi
Reply to  Täpsustaks

President-residente kannatab Riigil küll miljonite eest üleval pidada, kuigi mingit suuremat mõtet nende pidamisel pole. Selle raha eest hoiaks palju koole lahti ning looks soodsamat keskkonda laste saamiseks.

IRW
11 kuud tagasi
Reply to  Online

Ei ole kuulnud et nende väikekoolide ümbruses mingi eriline lastetegemise buum oleks lahti läinud . Need midikoolid aga eksisteerivad mitte ühe kümnendi juba

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  IRW

Lapsi ei tehta kooli säilitamise nimel. Aga muidu, soovitan silmaarsti poole pöörduda. Ma ise käin mitmes sulgeda kavatsetavate koolide piirkondades kohal, kogu aeg kellelgi kas kõht ees või lükkab lapsevankrit.

Poderimatti
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kuhu need lapsed siis jäävad , koolides õpilaste arvu tõusu ju pole

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  Poderimatti

No ikka ei lange oluliselt ja mõnes kohas ka tõuseb. Toon näite jälle Metskülast:

2022 lõpetas kevadel väga suur 6.klass (7 last) + läks Tallinna tagasi ühe lõpetaja väikeõde. Sügisel tuli 1.klassi kuus last (neist üks küll nüüdseks mujale kolinud) ja teise klassi neli last. -7+9 = +2 võrreldes eelmise õppeaastaga.

Sellel kevadel 6.klassi lõpetamas pole, seega juurdekasv saab sügisel olema sama suur kui 1.klassi õppima tuleb.

Ka teiste piirkonna koolides on lood ligikaudu samasugused. Koolide puhul pole piirkonna sünninäitajad niivõrd olulisel kohal. Hea kooli pärast tullakse piirkonda ka elama, kui vaja.

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

No see kool on ju täielik rändurite vahepeatus -kooli piirkonna õpilasi vaid 7 . Sellise mudeli peale ääremaal kooli küll pidada ei saa

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Ei, te ei suuda asjast aru saada. Mul pole mingit mõtet vaimupimedaga dialoogi pidada.

Mati Põdra
11 kuud tagasi

Nonii. Kolmest kolm. Või õigemini viiest viis. Kust vald nendeks kohtus käimisteks võtab kaks hädavajalikku ressurssi – aeg ja raha?

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kust , kust- ikka valla eelarvest . Nii et pange kõik parendused pausile kuna paarile ….. on vaja pooltühje koole

Hukkunud Alpinist
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mina ise tulin enda peale : )

Ühtehoidev Kodukonn
11 kuud tagasi

Mina ka, mina ka!

Maali
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Vallal kohtuskäimiseks raha küll. Isegi ratsahobuste pidamine on tähtsam kui kool. Ega vallavalitejad miinimumpalgaga ei tööta.

IRW
11 kuud tagasi
Reply to  Maali

Kes need sõdijad siis on – mõned õpetajad ja mõned lapsevanemad – ülejäänud aga kannatavad . Kas need koolid jäävad avatuks – kindlasti mitte , lihtsalt venitatakse agooniat ja kulutatakse mõtetult ( nüüd lendavad kohale kohe õs i fanatid ) raha

IRW
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Eks raha tuleb koolipidamiste arverea pealt . Pealegi võib kohus kõik need kaebused ka üheks liita

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  IRW

Siis oleks juba liidetud. Aga et argumendid olid iga kooli puhul erinevad, siis siga, apelsini ja raamatukappi ei saa kokku liita.

Poderimatti
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Protestitakse ju ühe otsuse vastu , mitte 5 erineva otsuse vastu . Nii et mõistusega võttes on väga imelik seda eraldi arutada (võrdlus – 10 meest röövivad panka , hiljem 10 kohtupidamist või ?)

Mati Põdra
11 kuud tagasi
Reply to  Poderimatti

Kui 10 meest röövivad erineval ajal üht ja sama panka, tulebki 10 kohtuprotsessi.

Volikogu otsuse eelnõu seletuskirjas oli iga kooli kohitsemise kohta erinevad argumendid. Ise saite oma viis kohtuasja.