Haapsalus algas sõjahaudade väljakaevamine

Kui kopp oli pealmised kihid eemaldanud, said kaevajad arheoloog Arnold Undi juhtimisel maetute säilmeid uurima hakata. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Kui kopp oli pealmised kihid eemaldanud, said kaevajad arheoloog Arnold Undi juhtimisel maetute säilmeid uurima hakata. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kolmapäeva hommikul püstitati Haapsalu kaubamaja ja fooriga ristmiku vahele aed ning sõjamuuseumi arheoloogid alustasid sõjahaudade väljakaevamist.

Arheoloog Arnold Unt ütles, et esmalt kaevatakse välja 38 sakslaste hukatud tsiviilisikut, kes on maetud eraldi kirstudega platsi keskossa. Sakslased hukkasid need inimesed 1941. aastal ja neli aastat hiljem maeti nad praegusele asukohale.

Kolmapäeva ennelõunal tegutses kaevamispaigal kopp, mis eemaldas maapinnalt plaate ja ülemist mullakihti. Unt selgitas, et kopaga kaevatakse seni kuni hakkab paistma kirstude kõdunenud puit. „Siis sügavamale ei lähe,” ütles ta. „Puhastame kontuuri välja ning paneme rea ja haua kirja.” Ümbermatmise aegselt fotolt on näha, et hukatud on maetud neljas reas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tädi Maali metsast
11 kuud tagasi

ÕS-i järgi on haud maasse kaevatud süvend surnu matmiseks. Kuidas on võimalik sõjahaudade väljakaevamine ??? Ehk ajalehe keeletoimetaja tooks asjasse selgust .

Jaaa
11 kuud tagasi

…. kes surnuid häirib eks karmavõlg jääb peale.

margus
11 kuud tagasi

Sinna on vaja teha taksopeatus nii nagu vanasti, varem oleks pidanud liigutama kui kaubamaja parklat tehti

En.
11 kuud tagasi

Ei tea kas brauser on rikkis või miks ei näe ma siin üht oma varasemat kommentaari? Kõigil teistel Euroopa rahvastel olid kollaborandid aga eestlastel ainult ohvrid? Olles läbi lugenud ‘meetrikõrguse virna’ raamatuid 2. Maailmasõja-aegse Eesti ajaloost jääb mulje, et sakslased jahtisid ning hukkasid (eriti vahetult Eestisse tungimise järel) eelkõige kommuniste. Teades, mida korraldasid sotsidest väljakasvanud kommunistid Eestis alates 1940 aastast ei saa öelda, et tegu polnud kollaborantidega või et nende karistus olnuks väga ebaõiglane. Võrrelge kasvõi sellega, mida sõja võitjad hiljem natside kaastöölistega tegid! Samas, 1940-l Valgeväljal sovettide poolt piinatud ja hukatud läänlased polnud isegi teoreetiliselt natside kaastöölised. Kuid soveti… Loe rohkem »

kribu
11 kuud tagasi
Reply to  En.

Ära k.se valge mees,minu omad on pidevalt kadunud,ju vist oleme liiga terava keelega.

krõmpsluu
11 kuud tagasi

Ei ma usu,et sakslased hakkasid lambist inimesi hukkama.

...
11 kuud tagasi

…ei fännanud varem, aga nüüd hakkasin.
Tänan küsimast!

elanik
11 kuud tagasi

Ärge puudutage vähemalt ajaloolist Tsari risti, kui mitte päris olete metsikud barbarid

Nimi (vabatahtlik)
11 kuud tagasi
Reply to  elanik

Teie Tsar oligi metslane.

elanik
11 kuud tagasi

Jah, kirjaoskamatutest said eestlased.. Nikolai Teine – oli 99% puhas sakslane, a vot sina oled talupidaja 10 põlvkonnas

***
11 kuud tagasi

tahaks teada, kas mis sinna nüüd pärast seda ehitatakse

NiiOn
11 kuud tagasi
Reply to  ***

Toidukapid pidid tulema

Hunt.
11 kuud tagasi

Kalmistul jalutades pole küll näha suurt auku kuhu need ümber maetakse? Sinna ei mahugi. Suur auto peab ju tooma kirstud ja luud-kondid. Issand kui õudne. Mõtle kui kunagi endaga nii tehakse.

Imelik
11 kuud tagasi
Reply to  Hunt.

….selle vältimiseks ei maksa eluajal vägivallatseda rahuliku rahva kallal, (kuritegeliku võimu heakskiidul) siis ei maeta keset peatänavat fallosliku kivi alla. See on õudne, mitte ringimatmine surnuaeda.