Erkki Bahovski: kelle poolt hääletavad soomlased?

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Pühapäevased Soome parlamendivalimised eeldavad väga tasavägist mõõduvõttu. Erinevalt Eestist, kus küsitlused andsid valdavalt Reformierakonnale küllalt suure edu, on Soomes olukord kardinaalselt erinev.

Näiteks 21. märtsil tehtud küsitluse järgi juhtis reitinguid opositsiooniline Soome Koondpartei (Kokoomus) 20,8 protsendiga. Aga teised ei jäänud palju maha – peaminister Sanna Marini juhitav sotsiaaldemokraatlik partei oli 19,6 protsendiga populaarsuselt teine ja Põlissoomlased kolmas (19,2 protsenti). Suure kukkumise on läbi teinud varem samuti nn suurte parteide hulka kuulunud Keskpartei (Keskusta) 10,1 protsendiga.

Et Eesti ja Soome valimisi on viimastel aastatel peetud peaaegu ühel ajal, annab see suurepärase võimaluse võrrelda kummagi riigi poliitilist stabiilsust ja vastuvõtlikkust välistele mõjudele. Muidugi on kummaski riigis ka oma spetsiifilised arengud, kuid säärased välised mõjutajad nagu koroonapandeemia, inflatsioon ja sõda Ukrainas on ühised nii Eestile kui ka Soomele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
krõmpsluu
1 aasta tagasi

Oleks neil ka E-hääletus siis kindlastii kaja kallase poolt.