Aksel Tammann: „Sitta kah!”

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa ühisgümnaasiumi 12. MA õpilane Aksel Tammann, kes sai LÜGi kõnevõistlusel Lääne Elu auhinna. Foto: Kaire Reiljan

Läänemaa ühisgümnaasiumi 12. MA õpilane Aksel Tammann, kes sai LÜGi kõnevõistlusel Lääne Elu auhinna. Foto: Kaire Reiljan

Kui seda kõnet kirjutama hakkasin, teadsin ainult, et see peab sisaldama lauset „Sitta kah!”. Miks see lause siin kõnes olema peab? Ну откуда я знаю?[1] Lihtsalt tundus kuidagi lühike, lööv ja üdini eestlaslik.

Eestlase keelekasutus on alati olnud pigem otsekohene, rabe ja kohati isegi labane. Me ei karda omaks võtta ka võõrkeelseid väljendeid, kui need aitavad meil paremini edasi anda eestlase lihtsakoelisi, kuid tugevaid emotsioone (selle eesmärgiga ka see venekeelne lause).

Meie riik eksisteerib mitte vähesel määral tänu meid ühendavale tugevale hõimuinstinktile. Võime ju igapäevaelus kembelda, (öeldakse ju isegi, et iga eestlase lemmiktoit on teine eestlane), kuid ühise vaenlase ilmudes oleme valmis oma õhtusöögiga õlg õla kõrval, püssid käes, oma hõimu maad kaitsma. Aga kuidas on see kõik seotud mu jutu algusega?

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments