Talvised aialinnuvaatlejad märkasid enam kui 30 000 lindu

Lääne Elu

info@le.ee

Levinuimad aialinnud on rasvatihased. Foto: Malle-Liisa Raigla

Möödunud nädalavahetusel, 27.-29. jaanuaril toimunud talvisel aialinnuvaatlusel märkasid linnusõbrad esialgsetel andmetel üle 30 000 linnu vähemalt 66 liigist.

Esmaspäeva hommikuks olid oma andmed Eesti Ornitoloogiaühingule edastanud 1300 linnusõpra, kes tegid vaatlusi enam kui 900 paigas üle Eesti. Kõige arvukam liik oli taas rasvatihane, kes moodustas pea neljandiku vaadeldud lindude koguarvust. Sarnaselt varasematele aastatele, mahtusid esiviisikusse veel põldvarblane, koduvarblane, leevike ja sinitihane.

Talvise aialinnuvaatluse eestvedaja Aarne Tuule tõdes, et nädalavahetusel jätkus käesolevale talvele omane heitlik ilm, mis mõjutas nii lindude arvukust aedades kui ka vaatlejate innukust. „Lumikatte puudumine ja nullilähedased temperatuurid võimaldasid lindudel hõlpsalt kätte saada looduslikku toitu ja vajadus inimese pakutava abi järgi oli tagasihoidlik,” selgitas Tuule. „Vaatluskohas loendatigi keskmiselt neljandiku võrra vähem linde kui mullu, mil vaatluspäevade ajal rullus üle Eesti talve võimsaim tuisk. Mitmed linnusõbrad andsid teada, et ei ole tänavu lindude toitmist alustanudki,” lisas ta.

Vaatamata lindude suhtelisele vähesusele, kohati siiski ka talviseid haruldusi nagu punarind ja käblik, samuti aedades väikelindudele jahti pidavat värbkakku ja kodukakku.

Ornitoloogiaühing ootab vaatlustulemusi selle nädala lõpuni. Andmed saab sisestada lehel www.eoy.ee/talv/vaatlused või saata tavapostiga aadressile Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, 51005 Tartu linn, Tartu maakond. Väga oodatud on andmed ka nendest vaatluskohtadest, kus tunni aja jooksul ei kohatud ühtegi lindu. Lõpliku kokkuvõtte talvisest aialinnuvaatlusest avaldab ornitoloogiaühing veebruaris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments