Rain Epler: kui sotsi jutust poolt usud, saad poolega ikka petta

Lääne Elu

info@le.ee

Endine keskkonnamainister (EKRE) Rain Epler
Endine keskkonnamainister (EKRE) Rain Epler

23. novembril Lääne Elus ilmunud Kalvi Kõva arvamusartikkel taastuvenergia teemal on ilmekas näide sellest, kuidas asja sisuliselt mitte mõistev ja faktidega väga vabalt ümber käiv poliitik püüab inimestele loosunglike lubaduste toel oma ideoloogiat maha müüa.

Vältimaks inimeste eksitamist ja neile tulevikust moonutatud pildi maalimist, nõuab selline artikkel reageerimist. Hindan järgnevas loos sotside riigikogu fraktsiooni aseesimehe poolt väidetu tõesust ja kirjeldan lühidalt, millised võiks olla Eesti valikud energeetika valdkonnas tulevikus.

Kõva väidab, et 2030. aastaks seatud eesmärk toota Eestis taastuvatest allikatest sama palju energiat, kui me tarbime, ei ole utoopia, vaid ambitsioonikas ja jõukohane eesmärk. Ometi on tema põhjendused väitele kas utoopia valdkonda kuuluvad või lihtsalt ebakorrektsed.

Kontrollime algatuseks riigikogu liikme arvutust, et 1200 MW võimsusega meretuulepargi „aastaseks toodanguks on ligikaudu 5TWh”. Sellise energiatoodangu saamiseks peaks tuulepark töötama 50protsendilise efektiivsusega. Praegune parim teadmine ütleb, et meretuuleparkides saavutatakse pigem 40protsendiline efektiivsus ja see viib toodangu 4TWh lähedale. 1TWh väiksem energiatoodang ei näi arvamusloos suure erinevusena, tegelikus elus aga annab päris kõvasti tunda.

Tuule- ja päikeseenergia tootmise hinnast rääkides kordab Kalvi Kõva palju kasutatud loosungit, et tegu on odava või suisa tasuta kättesaadava energiaga. See pole siiski teps mitte nii. Võtkem või ühiskonna kulu selliste ebastabiilsete ja hajusalt paiknevate tootmisvõimsuste võrku ühendamiseks. Kui härra Kõva ja teiste temasarnaste utopistide unistustes ette nähtavad päikese- ja tuuleenergiavõimsused tahta meie elektrivõrku ühendada, siis tuleb investeerida kümneid, kui mitte sadu miljoneid eurosid. Sotsi jaoks ei ole see muidugi probleem, sest nagu riigikogulane tõdeb: „Tõsi, riik peab eelnevalt ära tegema vajalikud võrgu tugevdamise investeeringud, rajama uusi liitumisvõimsusi.” Ja kui riik midagi teeb, siis tuleb ju kusagilt ka raha. Sotsi jaoks riigieelarvest, aga mõtlevad inimesed saavad aru, et riik peab selle raha enne kodanikelt ja ettevõtetelt võtma.

Ära ei maksa unustada sedagi, et mida rohkem on juhitamatuid võimsusi, seda rohkem peab ehitama juhitavaid. See on samuti väga suur kulu.

Päris kurb on lugeda Kõva absurdset arutlust teemal, mida teha, kui päikest ja tuult ei ole. Väita, et nende allikate ülekülluse hetkel müüme energiat naabritele ja puuduse puhul ostame neilt, on pehmelt öeldes vastutustundetu inimeste eksitamine. Ilmaolud Baltikumi ja Skandinaavia regioonis on sarnased, nii et energia ületootmise korral on seda kõigil üle ja defitsiit tabab meid samuti üheaegselt. Seega ei ole ülejääki kuhugi müüa ega puuduse korral kusagilt osta. Siia on peidetud ka üks lisakulu ühiskonnale, mis jääb esmapilgul varju. Nimelt tuuakse taastuvenergiat turule läbi vähempakkumiste, kus tootjad saavad riigilt garantii teatud minimaalsele elektrihinnale. Eesti esimesed oksjonid on näidanud, et see hind tundub vägagi odav, näiteks 18€/MWh. Kuid ei maksa unustada, et seda 18 eurot hakkame maksma iga MWh eest, mida meil vaja ei ole, s.t ületootmise tingimustes. Kusagilt peab ka see raha tulema!

Lühidalt kokku võttes. Augusti viimasel päeval toimunud riigikogu erakorralise istungi päevakorda ootamatult lisatud energiamajanduse korralduse seaduse muutmise seaduse esimene lugemine, kus 2030. aastaks ebareaalse eesmärgi võtmine käsile võeti, oli läbimõtlematu kiirustamine. Juba praegu võib öelda, et eesmärki ei suudeta saavutada. Ebaselge on, miks selline eesmärk võeti. Pärast kevadisi riigikogu valimisi ametisse astuva riigikogu uuel koosseisul tuleb esimeses järjekorras see eesmärk ära muuta.

Selle asemel, et tegeleda utopistlike ideoloogiate propageerimise ja nende suunas pürgimisega, tuleb energeetikas võtta oluliselt pragmaatilisem positsioon. Esiteks võiksime rahulikult ja liigsete emotsioonideta välja öelda ja ka riigiettevõttele eesmärgiks seada, et kuni toimivate alternatiivide tekkimiseni tuleb kogu meie elektrivajadus katta põlevkivijaamadega.

Teiseks on minu arvates mõistlik loobuda suurtest investeeringutest elektrivõrgu kohandamiseks hajusate taastuvenergia tootmisvõimsuste jaoks. Meil on loogiline endale tunnistada, et kuna Eesti on piisavalt väike, siis on meil mõistlik jätkata mudeliga, kus tootmisvõimsus on tsentraalne. Raha, mille jätame elektrivõrku matmata, saaksime kasutada näiteks kiiremas tempos tuumajaama ehituse poole liikumiseks.

Kindlasti jääb tulevikus teatud koht ka tuule- ja päikeseenergia lahendustele, kuid seda pigem paikades, kuhu võrgu viimise asemel on mõistlik ehitada iseseisvad elektrilahendused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Politoloog
1 aasta tagasi

Jah, valud rehvud-saad venelased! Valid kesarid- saad venelased! Valid punased- saad punased!
Valid ekre – saad Vabariigi!
Jube raske, onju!

Rahvuslane
1 aasta tagasi
Reply to  Politoloog

Rahvas valis ammu ekre, aga arvuti ütles, et punased 🙁
Võitleme edasi!

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kõikidel erakondadel välja arvatud refid.ja sotsid on mõned aksepteeritavad pakkumised aga ikka ja jälle lööb läbi tahe kõikidele meeldida nagu 500 €`ne !

Jüri
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Sinisilm- mägiroos!

Turvas
1 aasta tagasi

Epler teeks Eesti metsad lagedaks. Mulje on jäänud, et EKRE ripub puidutöösturite nisa otsas ning kohalikega selles küsimuses ei arvestata.

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  Turvas

Jah mulje võib jääda pealiskaudsel arusaamal, kuid tegelikkuses see siiski nii hull lugu ei ole. Vastupidi

sotsid
1 aasta tagasi

on olnud kogu aeg maailmale hukatuslikud, sõdade algatajad ja võõraste maade vallutajad

Imelik
1 aasta tagasi

See on tõesti vähe adekvaatsem jutt aga mitte ka päris lõpuni. Kui me põletame maapinda oma jalge alt energia saamiseks, siis peaks sellesse suhtuma ikka äärmise vastutustundega ja kindlasti mitte “rikkaks saamiseks”. Kui me ei hakka energiat (odavat ületoodetud energiat) tallele panema (salvestama, odavalt muundama), siis ei olegi meil muid alternatiive tuumajaamale. Võrku ei ole tõesti mõtet ehitada võimsamaks reaalsest tarbimisest (selleks et ülekanda kogu ületoodetud energiat) aga liikumine targa võrgu poole on mõistlik. Isiklikult ei loe juhitamatuid võimsusi üldse adekvaatseks energiatootmiseks, neil peaks võrku müümisel olema ka kohustus, tagada kvaliteet (seega peaks olema neil kohustus tagada võimsus ebastabiilsuse vältimiseks-… Loe rohkem »

Arvos
1 aasta tagasi

Rain, mulle tundub, et sa oled elu näinud mees!

Jegoor
1 aasta tagasi

Reformierakonnas on ainsad inimesed,kes on ausad

Kilekott
1 aasta tagasi
Reply to  Jegoor

jaaaaaa……eriti siim ja jürgen ja michel ja pentus ja mihkelson ja ………………..

Nipitiri
1 aasta tagasi
Reply to  Jegoor

Lihtsalt nutt tuleb peale, muud ei olegi lisada..!

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

nii on! Ütyles PIKK

EKRE
1 aasta tagasi

EKRE on ainus päästerõngas, selles uppuvas laevas nimega Eesti, olevatele inimestele.

jah see
1 aasta tagasi
Reply to  EKRE

hukutaks riigi koos tema inimestega.

eestlane
1 aasta tagasi
Reply to  jah see

Riiki polegi enam õieti, ainult mingi kriis ja rohehullude märatsemine.

Nojah totud
1 aasta tagasi
Reply to  jah see

Mitte ei hukutaks, vaid idee on neil siiski taastada rahvusriik. See aga pole soositud jällegi eu põhimõtetes. Nii et sellepärast ongi see väga raske. Paljud ei saa aru, sõimavad mingi kremlimeelseks, aga ei saa asja sisut tegelikult aru. Kui ei toeta kõiges brüsselit, siis see ei tähenda, et oled kremlimeelne.

Jüri
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah totud

Kas nagu Ungari, kus president on putleri käpik?

Timukas Dima
1 aasta tagasi
Reply to  Jüri

Mina nägin just sind, zenja, z-sõdurite ridades.
Ära Irise, muidu koristan ära!

Jüri
1 aasta tagasi
Reply to  EKRE

Ja mehed hakkavad stringe kandma!