Juhtkiri: kes kaitseb kalameest?

Lääne Elu

info@le.ee

Septembris tabas rannakalureid halb üllatus, kui keskkonnaministeerium saatis kooskõlastusringile valitsuse määruse eelnõu, mille eesmärk oli vähendada järgmisel aastal 15 protsenti kutseliste kalurite püügivahendeid. Tagajalgadele tõusnud kalurid said eelnõu koostajatega ministeeriumis kokku ja neil õnnestus saavutada see, et eelnõu võeti tagasi ja järgmisest aastast piirang ei rakendu. Kuid see on ajutine võit, sest järgmisel aastal tuleb teema kindlasti taas päevakorrale.

Ministeerium põhjendab kalurite püügiõiguse piiramist vajadusega kaitsta kalavarusid. Kalurid – ja mitte ainult Läänemaa, vaid ka teiste piirkondade omad – on seda meelt, et teadlaste andmed, mille põhjal ministeerium otsuseid teeb, on vananenud. Muidugi on kalaliike, mille olukord on kehva, kuid sugugi mitte kõigil kalaliikidel ja sugugi mitte kogu Eesti rannikumeres. Püügiõigust vähendada tahab aga ministeerium igal pool ühtemoodi.

Ministeerium põhjendab püügiõiguse kallale minemist sellega, et muud meetmed kalavarude kaitseks on ammendunud. Kalurid on aga arvamusel, et püügiõiguse kallale tahab ministeerium minna sellepärast, et seda piirata on kõige lihtsam ja muid meetmeid pole üldse kasutatudki. Näiteks oleks kalamehed nõus kala kudeaja püügikeeldudega või lisaks alamõõduliste kalade vette tagasi laskmisele merre laskma tagasi ka suured, palju marja andvad kalad.

Peale kalurite on kaladel ka looduslikke vaenlasi. Läänemaa kalurid teavad näiteks rääkida, et näiteks ka kehvas seisus koha, kelle püüdmine on keelatud olnud juba viis aastast, trügib kevaditi võrkudesse kümneid ja sadu – enamasti on tegemist väikeste isenditega, kes millegipärast suureks ei kasva. Kuna kalamehed loobivad võrku sattunud väikesed kohad merre tagasi, on kohavaru kehvas olukorras võibolla süüdi hoopis kala armastavad kormoranid või hülged. Viimaseid ollakse varmad kaitsma, kuid kes kaitseb kalameest?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pudru
1 aasta tagasi

Kalamehe on pahad, jahimehed on pahad, heteroseksuaalid on pahad
Adolf Hitler on paha…

Aga meie homoseksuaalidest kapirohrlised oleme head ja meie pärakus on tulevitt

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Kui esitaks küsimuse teisiti “Millal hakkame kormoranide arvu piirama” see on ju võõrliik !
Minu teada Austraalia on eesrindlik ja demokraatlik maa aga sissetunginud võõrliigid hävitatakse halastamatult.
Mõned aastad tagasi saavutasid meie keskonnategelased ja loodusesõbrad suure töövõidu,kui määrisid 60 kormorani muna laidudel õliga ja jokk,rohkem ei piiksugi.
Kalamees kes valib mida paati paneb on röövel aga kormoran õgib valimatult ja on hea!
Kas mulle tundub ainult või on ka tegelikkuses keegi peast rasestunud ?

igati
1 aasta tagasi

nõus ministeeriumiga, see kalurite hala on põhjendamata ja ahnus piiritu

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  igati

Võib ka nii olla, aga sel juhul peab seda adekvaatselt ja tõenduslikult põhjendama- kui lähed inimeste leiva kallale. Ainult arvamisest ja tõdemusest-“muud meetmed on ammendunud”- ei ole piisav ega tulemuslik.