Lääneranna teisaldas viis punamonumenti

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eile kella kaheksaks hommikul olid Lääneranna viis punamonumenti jõudnud oma uude asupaika Virtsu muuseumi aias. Foto erakogu.

Kui Virtsu arenguseltsi juhataja Jüri Mõniste esmaspäeva hommikul kella kaheksa paiku mõisa talli jõudis, seisid punamonumendid juba maja taga rivis.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
83 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sull
1 aasta tagasi

Pole sinna sammaste alla kedagi maetud. Kui siis ainult mõni marutõppe surnud peni

Jüri Julk
1 aasta tagasi

Hea kirjand, Kaie. “Viis pluss”

Oskar Lutsuvaim
1 aasta tagasi
Reply to  Jüri Julk

Kui ma esmaspäeva varahommikul (täpselt ei tea, mis kellaajal) Valhalla joomaurkast kodu poole astuma asutasin, olid viinased mehed seal kaunikesti vihased…

aksel
1 aasta tagasi

Vaatan,et jube palju mingei kommuniste siin kaitsemas neid raipeid ,kes nende kivikamakate alla metud. Õudne. Milleks need monumendid viidi kuskile virtsu?? purustisse oleks tulnud see sõnnik ajada.

Orgasm
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Aga näed, Virtsu viidi.

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Meie kalmistutel puhkab palju “raipeid”, kuid heaks tavaks on seni olnud, et kadunukeste rahu ei käida rikkumas.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

Sa ei pea tibla olema.
Lääneranna vallas toimuv on läbi mõtlemata tegutsemine; tegutsetakse ühe joone järgi (nagu tiblad?). 18. saj. lõpus keelati Katariina II ukaasiga kirikutesse ja nende lähedusse matmine. Seetõttu on sobimatu punasõdurite matmispaik Lihula kirikuaias. Miks sealt neid ümber ei maeta? Nüüd on seal Läänerannalik punasamba alus ja mini kiviplaat. Veider kooslus: haud-(monumendi)jalg- miniplaat; nõutuks teeb.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi

Baas on monumendi osa; Virtsu viidi osa monumendist. Eh?

Õpetaja Armas-Laur
1 aasta tagasi

Kui tervet monumenti ei jaksa kaenlasse kahmata, kahma pool, ja vii varahommikusel tunnil punanurgakesse ; )

Jüri Julk
1 aasta tagasi

Tõestespordi vaatenurgast tubli sooritus, Ene. “Viis miinus”

Malle Elvet
1 aasta tagasi

Kas see pole vandalism? Lugege palun minu viidetega( Hanila kalmistu) kommentaari loo juures (20. juuli) Lääneranna teisaldab kuus punamonumenti (autor Kaie Ilves) . Päritolult lõuna-läänlasena olen arvamusel, et suure õhinaga sambasõdijad rikuvad siiski monumentide haudaelt äraviimisega nende alla maetud surnute rahu. Hanila kalmistul ja teiste L-Läänemaa paikades on monumendid haudade tähised, mitte suvalised nõuk korda ülistavad postamendid. Sambaid on asutud ära vedama kampaania korras, mõtlemata ajaloole ja inimeste tunntele, sest haudade rüüstamine ei tee au kellelegi.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Malle Elvet

Ei nõustu, ilma erandideta kujutavad need hauatähised endast ideoloogilisi monumente. Vaata võrdluseks kasvõi saksa sõdurite hauatähiseid. Lisaks ei ole kindlasti tegemist millestki/kellestki vabastajatest- kui siis elust ja varast. See, et nad olid kellegi pojad on arusaadav, aga nende emad peaksid nende pärast häbi tundma, mitte uhkust.

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Imelik! Minagi tean üht meest, kes ei olnud sugugi nõnda aus ja õilis kui temast pärast surma rääkimas olen kuulnud nii üht, teist kui kolmandat… Kuid seepärast ei lähe ma veel ta hauakivi kangutama.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

Hauakivil ja ideoloogilisel sambal on olulisi erinevusi.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ära too emasid mängu. Küsimused jätan esitamata. Jah, hauatähised olid ideoloogilised, sama ideoloogilised nagu “Mullast oled sa võetud ja mullaks pead sa ka saama”. Vahest Imelik ei jaga kandlemängu, seeeest võib 27 sekundi jooksul teha 14 “Veski” võtet. Ma ei alaväärista teid see tõttu

Imelik
1 aasta tagasi

Räägid asjast ka või jälle niisama trollid?

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Te üks kord ütlete, et tegu on hauatähistega, siis aga väidate hoopis midagi muud. Teie jutt on plära. Teie kalduvus halada ja probleeme välja mõelda on tüütu.

Emasuvitaja
1 aasta tagasi

“Vallavalitsus on koostööorgan”: E. Tähele : Miks peaks emad-isad- õpetajad mängust välja jätma? Kõik Lääneranna valla kodanikud/valijad, ka lastetud, peaksid tundma end kaasosalistena selles kahtlase väärtusega vabaõhueenduses, mille E.Täht(või kes?) 29. 08.2022 Virtsus lavastas. Ja kui suurem osa kogukonnast selle teo vaikimisi heaks kiidab, siis nii ongi uus samm Eesti kultuuriloos kollektiivselt astutud. Ja jääme huviga ootama, milline tuleb järgmine. Ega see tulemata jää.

Arno Isane
1 aasta tagasi
Reply to  Emasuvitaja

Aga meil Kauboidemaal on kõik väga lihtne ja selge – kõik käib nii, nagu ütleb see mees, kel on kõige suurem kinganumber. Seaduste veerimist ja lõugade lõksutamist ei ole: naised ja lapsed räägivad siis, kui kana pissib. Mingit kisa-kära meil pole, rahu on maa peal.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Jäta emad rahule,neile on iga poeg oma laps,keda armastas.

Rahuta Ema
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Ploodu, ühe lapse ema teebki rahutuks see teadmatus, kuidas oma pojale õpetada, et pole ilus käia teiste kodusid ja/või haudu rüüstamas, kui samal ajal teised (ja paljulapselisemad) emad, suunurgad verised, oma poegadele ja meestele risti vastupidiseid kombeid õpetavad.

Multiorgastiline Koostööorgan
1 aasta tagasi

Lääneranna Vallavalitsus töötab ; )

Jaanus
1 aasta tagasi

Muidugi töötab. Kahjuks ainult kohalike elanike vastu. See kivide liigutamine ei huvita eriti kedagi. Keegi nende ümber tantsimas ei käinud ja kivid inimestele ise kahju ei tee.

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

…ja arvata võib, et Ene Täht võttis vahendid uute kivide tarvis ikka valla, mitte oma taskukesest, mida päike teel Pärnu-Lihula-Pärnu nii kaunilt tagantpoolt valgustab kaks korda päevas… Aga paistab tõesti sedamoodi, et Lääneranna vallas “ei huvita eriti kedagi” kes, kas, miks ja kuhu kive ja/või rahasid liigutab.

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

Hääletagem ka tulevikus heade kohalike “ärimeeste” poolt, siis saame jälle näha kuidas võõrad näod valla raha ja vara laiali jagavad. Aga mis teha, inimesed ongi ju natuke rumalad ja usuvad aastast aastasse tühje lubadusi.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Patriotism ei seisne venelaste vihkamises, vaid selleks, et hoolitseda oma rahva eest. Eemaldatud monumendid ja kurat nendega, kes seda märkab? K uid elektri ja toodete hinnad tõusevad ja see on väga märgatav.
Jah, selliste edutamiste jaoks tulistaksid neetud kommunistid lihtsalt kõiki asjaosalisi, hoolimata sellest, kes on minister ja kes on ärimees

O. uusi ja virt
1 aasta tagasi

Postimehes kirjutab: “Lasnamäel keset ööd «Venemaa» karjunud noortel tuli politseiga tegemist teha.” Las karjuvad ja laamendavad. Hea ongi, et tuleb välja, kui palju inimesi ihkab sinna ida poole. Eesti, kui riik peab tõepoolest end lõpuks kehtestama hakkama, aitab poputamisest, naaber on näidanud, et ei taha sõbralikult suhelda, siis mis teha. Kurb. Küsimus aga on endine, et miks siis ei minda sinna maale elama, kus nii äge on? Sellest ma aru ei saa. Ega siin riigis neil oluliselt rikkam pole elada ju. Eeldan, et pelgavad natukene, sest ega nad päris venemaa venelaste jaoks ikka päris omad ei ole ju. Ne rõba… Loe rohkem »

Venelased pole ammu Venemaa
1 aasta tagasi

Nikoni reforme ignoreerivad inimesed teevad vahet venelastel ja sovjettidel, ikka põhjustel. Kas taandub nii: armasta, või vägista-varasta-tapa?

O. uusi ja virt
1 aasta tagasi

Jah isegi meie ainukeses suuremas, ehk siis vabadusesõjas võitlesime me koos venelastega tegelikult ju idarindel. Neil olid omad huvid punaseid ehk kommusid kukutada, et saaks normaalselt elada, aga nüüd kipub midagi korduma. Noored patsaanid lasnamäelt aru ei saa lihtsalt, et on vahe olemas ka oma rahvuses. Kodus on pähe taotud, et nsv liit oli ülim, siis seal see peas arusaamine piirdubki kahjuks.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Tõeliselt vene mees, suurross-šovinist, sisuliselt kaabakas ja vägistaja.
V. I. Lenin. Rahvuste või “autonoomia” küsimusele, 1922

Mia
1 aasta tagasi

Eestimaa venelased ei tea, et 1940. aastal alustasid okupatsioonivõimud eestivenelaste mahanottimisega. Kõigepealt venelased, siis teised rahvused. Ja nagu näha, ei ole vankad 80 aasta jooksul oma käitumist muutnud. Kui nüüd jälle Eesti okupeeritakse, on jälle eestivenelased esimesed!

Post Tuum
1 aasta tagasi

Ja kui ened-jürid tassivad hauakive sinna-tänna, kuhu see kõlbab?

Ploodu
1 aasta tagasi

Stop Venemaa arvustamises.Kes viskas esimese kivi-need olid Eesti uus valitsus.miks ei jatkatud söbralikke suhteid naabriga.lepingud tühistati ja klähviti kui väiksed taksid. Rahvas kannatab ja maksab.Viha kasvatab viha!

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

!940 tulid lollid iivanid ja peksid meie monumendid puruks aga nüüd kus me oleme hästi haritud eurooplased peksame kättemaksuks kõik nende monumendid ja hauatähised puruks !
Jõudu tööle sest mida töö lõi ?

Just...
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

…meenus kuidas 80’ndate lõpus(või oli 90 algus) Lihula pargi tiigist sinna uputatud monumendi fragmente välja õngitseti.
Nüüd, tahaks jubedalt loota, et inimesed on 30 aasta jooksul saanud targemaks ja ei tegele enam kivikolakate populistlikke eemaldamise ja püstitamisetaga ja et Lääne inimene on targem ja tema jõud peitub tema tarkuses. Suudab ajalugu meeles pidada ilma kivikolakateta ja raamatust luoetuna, googeldatuna. Aga ei, üks monument viiakse ära teine pannakse püsti.
Lasteaed!

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Just...

Milline osa sellest rämpsust on ajalugu ja miks me peaksime seda avalikus ruumis eksponeerima? Kui sulle tundub nii hinnaline siis võid ilmselt teha ka ostupakkumise omavalitsusele ja oma keldris neid endale eksponeerida kui “ajalugu”. )))

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Meenub üks mees, kes mõtles ka, et teeb ajalugu, aga ei tulnud välja ; )

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ûtled RÄMPS! Kas olid ise aktiivne kompartei liige ja nüüd häbi?! Olid ehk ise ka selles “rämpsus” või su lähedased?

O. uusi ja virt
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

teil kohtlane on ikka päris omapärased mõtted. Pakun, et phiskond vaatab teile küll viltu vist. :)))

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Mida töö lõi? Lõi väärtusruumi, mis ei ülista vägivaldset okupatsiooni, vaid võitlust sellise võimu ja “vaimu” vastu. Arusaadav, või peab kuidagi teisiti su “igatsust” kommunistlikku diktatuuri vastu leevendama?

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Mida teeks Imelik igatsuseta kommunistliku diktatuuri vastu?

Imelik
1 aasta tagasi

??? Mina ei igatse, aga tundub et on nostalgitsejaid, kes soovivad “kultuuri” säilitada, või kuidas seda hala siin mõista?

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kuhu edasi? Auhind maadlustreenerist halameistrile?

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Imelikule: Mnjaa… Kui meie kalmistukultuuri vaadata, siis näib, et neid omakseid-nostalgitsejaid ikka veel jätkub, kes peavad vajalikuks oma kadunukeste hauale kivi panna. Kas nüüd alustati Läänerannas kultuuriuuendust, mis lubab igaühel käia ja oma suva järgi hauakive teisaldada, uutega asendama jne.? Väga huvitav mõte. Sõltumatu LE uurivad ajakirjanikud võiksid nüüd välja selgitada ja lugejatele teada anda, kas Ene Täht üksi tuli selle mõtte peale või oli tal veel keegi, kes kaasa mõtles?

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

Veel kord- hauatähistega ei ole tegemist. Õige tihti ei ole sinna “samba” alla kedagi maetud ja õige tihti ei ole maetud need keda sel väidetakse olema. Ei ole mingit suva, on kindlad üldinimlikud tavad kuidas haudu tähistatakse. Paraku pole mõtet selgitada seda ühele klounile, kes lihtsalt erinevate nimede alt trollib.

Kloun
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

: )

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

Ära nüüd liialda. Ene Täht ei ole võimeline iseseisvalt üldse mingite mõtete peale tulema.

mõelda väheke
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Mida ajad? Kättemeksuks? Kurjuse kobakmonumendid on sobimatud, seepärast likvideeritakse. Sobimatu on ülistada vene vägede tegusid, mille all ise kannatasime, mille all surevad TÄNA ühe teise iseseisva riigi elanikud.

Jaanus
1 aasta tagasi

Hea nali. Ukraina on veel vähem “iseseisev” kui eesti. Meil pole siin mingit otsustusõigust enne kui mõni euroametnik heakskiitu ei anna. Kirute, et nõuka aeg oli paha. Hetkel on ainult nimi muutunud sellel liidul, sisu on sama ju.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi

Eneseteadlik inimene teab, millise kodumaa sõltumatuse eest surdi. Siit ka lihtne loogiline järeldus: Lääneranna vallavalitsus ei saa aru. Sovetlusest ei vabaneta riideid kapis ümber tõstes; siit ka loogiline järeldus: Lääneranna vallavalitsusel puudub arenenud mõistus.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi

I m e l i k u l e – mis eristab teid Eestisse lugemisoskust likvideerima tulnud kommunistist?

Imelik
1 aasta tagasi

Mina ei tapa, ei vägista, ei varasta, ega püstita falloslike monumente ning nõua nende kummardamist.
Miks soovid neid iga hinna eest säilitada? “Hinnaks” on muuseas okupatsiooni ülistamine, okupantide “identiteedi” säilitamine ja okupatsiooniohvrite solvamine ja mõnitamine.
Kuna minule ei ole selline käitumine vastuvõetav, siis soovitangi liikuda sinna , kus see on “norm”. Ei pea ju taluma kaaskodanike halvakspanu?
Erinevalt kommunistist ei tule ma sind “likvideerima” ega küüditama.
Küll võib riik lõpetatada sul vabas riigis elamise loa, kui sul puudub selleks seaduslik alus, ning sa väljendad selle riigi eksistentsi ja elukorralduse suhtes rahulolematust.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Võimalus on ka Läände minna, kus pole idaeoroopalikku kannatuste ja solvumiste ahelat. Tont pole kalmistul.

Imelik
1 aasta tagasi

Ah ära plära, ei ole läänes sallimist sellise “ajaloo” ja “ajaloolaste” käsitluse kohta.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ma olen vaikinud “käsitlustest”, seega teie tegevus on teie plära tagajärg ehk vestlus iseendaga.

Imelik
1 aasta tagasi

Ikka trollid, troll? Loe oma algne postitus uuesti läbi ja vaata millest sa oled “vaikinud”. Kui ei ole midagi asjasse puutuvat öelda, kasuta oma õigust- olla vait. Selle asemel jahud mingist oma “arenenud mõistusest”, mida Lääneranna vallavalitsusel ei olevat. Järeldus viimasest postitusest- sul ei olegi midagi öelda, lihtsalt trollid.

"Vallavalitsus on koostööorgan": E. Täht.
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ma ei saa teie luuludega võidelda. Teil on seisukohad, milledes on õigust, aga loogika vastu mina ei saa, trolli palju tahad/tahan.

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Otsi lolli, kes ei kardaks trolli, kui on trollil kommimaitse suus…

Post Tuum
1 aasta tagasi
Reply to  Post Tuum

: )

Toots...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…arvab, et sa Imelik oled ideoloogiliselt nii segadusse aetud, et sa isegi sellest aru et praegune lääs on kollektivistlik kooslus ja kuus korda kommunismile lähemal kui praegune venemaa.

Nende kivide ümberpaigutamine ei muuda midagi, ei aita Ukrainal sõda võita, ei võta Putinit võimult, ei alanda energiahindu, mitte midagi – tühjus!

Tõmba kannelt edasi, ehk võtan Tali pruudi tantsima, oleks mingi kasu su levitatavast soojast aurust.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Toots...

Sa ei tea midagi kommunismist (tema reaalsuses), kui sa võrdled lääne poliitilist süsteemi sellega.
Ainult idioot või troll, seostab Ukraina sõja tulemust, energiahindu ja punamonumente.
Tühjus valitseb su peas ja /või hinges.

Teele
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Imelik paistab õige hästi teadvat, keda/mida ja kuidas õige nimetada on. Kulla Imelik, ehk ütled, kuidas nimetatakse prouat, kes hauakive teisaldamas käib – kas sellise kohta on õige öelda “hauarüüstaja” või “naismaadleja” või “vallavanem” või…?

Teele
1 aasta tagasi
Reply to  Teele

…või on see tõstesport, mida E. Täht harrastab?

Toots...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…väidabki, et sa ei saa aru, mis on ideoloogia ja mis on reaalsus.

See, et sa võrdsustad ideoloogia lääne poliitilise süsteemiga, see juba viitab asjaolule et sa ei saa mitte midagi aru.

Teele
1 aasta tagasi
Reply to  Toots...

; )

Mart
1 aasta tagasi

Haapsalus pidavat ka punamonumentide teisaldamine plaanis olema. Kaubamaja ja raudtee juures. Tublid!

....
1 aasta tagasi
Reply to  Mart

Andres, too palun nimeliselt näide ka ikka! Mis niisama lahmid rumalusi

löö
1 aasta tagasi
Reply to  ....

google lahti ja vaata EKP nimekirju, leiad sealt palju sõpru, ehk enese ka