Anvar Samost: parempoolseid pole, vasakpoolseid ka

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Pärast uue valitsuse koalitsioonikokkuleppe peamiste punktide ja nende ligikaudse maksumuse avalikuks saamist kõlas mitmest suust tuttav retooriline küsimus: kas Eestisse mõni parempoolne erakond ka alles on jäänud?

Kas siis see on omaaegne Mart Laari Isamaa või kas tõesti tunneb veel ära Siim Kallase aegse Reformierakonna?
Loomulikult mõjub üllatavalt, kui küttepuude hinnatõusu hüvitamisest hakkab Keskerakonna asemel rääkima Isamaa, olenemata asjaolust, et teiste levinud kütteliikide hinnalagede seadmine ja üle kogu tarbijaskonna toetuste kehtestamine samasuguseid küsimusi ei tekitanud.

Võiks ka küsida: miks Eestis pole nõukogude võimust põlvkondade kaugusele jõudes ikka veel päriselt vasakpoolseid erakondi? Kus on need sotsialistid, kes tegeleksid palkade ja töötajate õigustega, näiteks Bolti kullerite ja teiste sarnaste järjest vähem reguleeritud töösuhete puhul?

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
1 aasta tagasi

Maailma olukord on selgitatav ka väga lihtsalt. Rooma klubi näiteks prognoosis 2006 aasta paiku naftatippu. Sealt alates ei saa tööstus ja tarbimisele üles ehitatud ühiskond enam probleeme lahendada uue soodsa sisendenergia lisamisega(selgituseks: nafta ei olegi praegu nii kallis ja tundub nagu see poleks probleem, aga viimastel kümnenditel on palju võetud kasutusele asendusenergeetikat gaasi näol – vähegi pikemas perspektiivis on mõlemad väga piiratud ressursid). Keeruka struktuuri või organismi haiguse algus saab kohe märgatavaks vere näitude halvenemisest. Seega 2008 aasta rahanduskriis oli märgilise muutuse algus. Sellele reageeriti mitte põhjuste selgitamise ja ravimise teel, hoopis algatati siiamaani kestev veredoping (massivne rahatrükk). Hea kriis… Loe rohkem »

meil
1 aasta tagasi

on sellest sotsialismist kõrini, alates nendest klara tsetkinitest ja vene revolutsioonist, laurastinidest ja makaronidest ja 200-lastest

Mis on Imelik?
1 aasta tagasi

Nimi on imelik!

Imelik
1 aasta tagasi

Samost pidas siin parempoolsuse all silmas ilmselt täielikku riigi toetuste vastasust, ehk indiviidist lähtuvat maailmavaadet.
Peab tema kurvastuseks ütlema, et see on utoopia, seda ei ole tegelikult kunagi eksisteerinudki. Seda jutlustati lihtsalt vastandumise mõttes “külma sõja” õhkonnas ja on viga, et Samosti põlvkond seda kõike “puhta kullana” võttis.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kulla Samost küsimus pole kas vasak või parem vaid elukalliduse tõus,tänu teatud euroliidu idiootlikele otsustele,võib üldse poliitmaastikult enamuse koalitsiooni erakondi minema pühkida !
Küll näete,et neid lubadusi ei hakkagi keegi täitma ja ennem valimisi tõmmatakse nii mõnelegi vesi peale!

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

Vasak ja parem on ühedimensionaalse süsteemi määrangud (nagu ida ja lääs) ja probleemiks on veel see, et mis on algkoordinaat. Haapsalu on Lääne-Eestis aga Kärdlast vaadates idas, mis idas.

Valimiskompassides võetakse lisaks majandusliku vasak-parem teljele kasutusele veel sotsiaalne lisatelg (liberaalne/konservatiivne).
Nt “ERRi valijakompass”

Aga see tee asja lihtsamaks. Elame ju tunnetatavalt kolmemõõtmelises maailmas – isegi enamuses poliitilistes illustratsioonides kujutatakse “esioravat” mitte maapinnal vaid puu otsas.🙃