Valgete Ööde festival toob Haapsallu romantilise muusika

Andra Kirna

andra@le.ee

Hiljuti kuninganna Elizabethi konkursil kolmanda koha saanud tšellist Marcel Johannes Kits astub koos Tallinna kammerorkestriga üles Haapsalu linnuses. Foto: Kaupo Kikkas

Hiljuti kuninganna Elizabethi konkursil kolmanda koha saanud tšellist Marcel Johannes Kits astub koos Tallinna kammerorkestriga üles Haapsalu linnuses. Foto: Kaupo Kikkas

Neljapäeval algav Valgete Ööde festival on muusikapidu, mida on korraldatud juba 2017. aastast, seni Tšaikovski festivali nime all.

„Valgete ööde festival on tänase elu peegeldus, aga ikkagi Tšaikovski festivali järglane,“ ütles festivali produtsent Tuuli Metsoja. Tema sõnul on nimevahetus andnud võimaluse laiendada festivali programmi.

„Päris kõigis kontserdiprogrammides Tšaikovski muusikat ei ole,“ ütles Metsoja. Romantiline muusika kõlab tema sõnul aga kõigil festivalikontsertidel. Peale Tšaikovski on festivalikavas Mozarti, Rahmaninovi, Mendelssohni ja teiste heliloojate looming ning loomulikult ka Eesti muusika. „Võin täiesti veendunult öelda: kõik kontserdid on suurepärased ja muusikat on igale maitsele ning publikule,“ ütles Metsoja.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
1 aasta tagasi

Selgelt pugejalik käitumine.

milleks
1 aasta tagasi

nimi on vahetunud aga tema muusikat ikka kuulame…..no milleks oli vaja nime üldse vahetada, milline rumalus.

Heinz
1 aasta tagasi
Reply to  milleks

Linna poolt muidugi suur rumalus festivali nime vahetuseks. Esmalt, võinuks teada, et helilooja juured ulatuvad Ukrainasse, kui tema isapoolne esivanem oli Ukraina kasakas ning kandis perenime Tšaika ja alles venestamise käigus muutus see Tšaikovskiks. Tšaikovski looming, tema balletid, ooperid, sümfooniad, klaverikontserdid ja teised muusikavormid on seniajani aegumatud. Ajast-aega on väga paljud muusikud osanud selle suure helilooja loomingut väga huvitavalt interpreteerida. Miks mitte olla just Haapsalu see muusikaelu koht, kus iga-aastaselt võinuks kuulata ehedat Tšaikovski loomingut ka maailmakuulsate muusikute esituses. Sellest ju Haapsalu ainult võidaks ja meie linna maine suuresti tõuseks ka muusikamaailmas. Aga VALGETE ÖÖDE festival, see jääb ju väga… Loe rohkem »

Heinz
1 aasta tagasi
Reply to  Heinz

Tšaikovski nime tüvi tuleneb venekeelsest linnunimest “tšaika”, mis eestikeelses tõlkes tähendab kajakat. Et kajakat kujutatakse sageli ka Haapsalu sümbolina, siis on Haapsalul ja Tšaikovskil otsene seoski olemas. Tahaks loota, et Tšaikovski festival ei läinud siiski ajaloo prügikasti.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Ja milles Tšaikovski süüdi on?

Küsija
1 aasta tagasi

Minulegi jääb arusaamatuks, millest alles käivitunud festivalile oli vaja nime muutust? Tchaikovski looming on sedavõrd huvitav ja kirev, et igal aastal saanuks korraldajatel olla uusi väljakutseid, ideid jätkuks küllaga ja interpreetidest ka puudust ei oleks. Nüüd siis Valgete Ööde festival, millest selline nimemuutus? Peterburis korraldatakse juba üle poole sajandi samanimelist festivali iga-aastaselt juunikuus. Haapsalu linna delegatsioon on eesotsas linnapeaga külastanud Peterburi juba aastaid, kas sealt sai festivali nimemuutuse idee alguse – Peterburi Valgete Ööde festivali minijätk Haapsalus?

John
1 aasta tagasi
Reply to  Küsija

Täiesti nõus. Kindlasti oli nimemuutus vale otsus. Maailmakuulus Vene helilooja Pjotr Tšaikovski puhkas Haapsalus 1867.a. Tema auks püstitati mälestuspink Šokolaadi Promenaadile, kus maestro armastanud kaldalt päikesetõusu jälgida ja luikesid imetleda.
Huvitav teada: Haapsalus jätkas Tšaikovski tööd ooperi “Vojevood” kallal ja kirjutas klaveritsükli “Souvenir de Hapsal” . Kuulnud eesti rahvalaulu “Kallis Mari”, kasutas ta meloodiat hiljem oma kuulsas VI sümfoonias, viisijupi algusnoodid raiuti ka dolomiitkivist mälestuspingile. Praegu on pink varustatud tehnilise lahendusega, mille abil saad kuulata muusikat ja infot heliloojast.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Hea kitarr. Suur