Eksperdid soovitavad riskirühmadele teist COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosi

Lääne Elu

info@le.ee

Pühapäeval vaktsineerib Läänemaa haigla sada üle 65aastast inimest. Foto: Urmas Lauri
Riskirühma kuuluvaid inimesi ootab neljas vaktsiinisüst. Foto: Urmas Lauri

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab COVID-19 vaktsiini teist tõhustusdoosi riskirühmadele. Riskirühma kuuluvad komisjoni hinnangul kõik üle 60-aastased ja üle 12-aastased, kellel on mõne kroonilise haiguse tõttu suurem risk põdeda COVID-19 haigust raskelt. Teist tõhustusdoosi soovitatakse pärast vähemalt kuue kuu möödumist viimasest doosist või COVID-19 haiguse põdemisest.

„COVID-19 haigusesse nakatumine on praegu Eestis mõõduka kasvutrendiga. Juhul, kui nakatumise kasvutrend püsib madal ja haiglakoormus ei hakka oluliselt kasvama, siis soovitavad eksperdid võimaldada teist tõhustusdoosi COVID-19 riskirühmadele aktiivselt alates augusti teisest poolest. Samuti tuleks võimaldada teist tõhustusdoosi hooldekodude elanikele ja töötajatele, kes nendega kokku puutuvad ning tervishoiutöötajatele,“ ütles immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst dr Marje Oona. „Suve lõpus tehtav teine tõhustusdoos aitab hoida immuunkaitset sügiskuudel, mil viiruste levik üldjuhul suureneb.“

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) soovitab olemasolevatele andmetele tuginedes eelkõige teise tõhustusdoosiga vaktsineerimist 80+ inimestele, sest neil on immuunvastus vaktsineerimisel madalam ja on suurem risk põdeda COVID-19 haigust raskelt. 60-79-aastastele inimestele on teise tõhustusdoosi tegemine soovitav, kui viiruse levik elanikkonnas hakkab tõusma. Ka Eesti andmed näitavad, et COVID-19 tõttu haiglasse sattumise risk on suurem üle 60-aastaste seas.

Vanuse või tervise tõttu riskirühma kuuluvate inimeste kõrval on soovitatav käsitleda teise tõhustusdoosi võimaldamisel riskirühmana ka ööpäevaringse üldhooldusteenuse, ööpäevaringse erihoolekandeteenuse ja kogukonnas elamise teenuse saajaid, sest nad satuvad tihedamini omavahel lähikontakti ja nende seas on üldjuhul rohkem kõrge ea või tervise tõttu riskirühma kuuluvaid inimesi. Haiguskollete tekkimise riski vähendamiseks ja raske haiguskulu riskiga elanikkonna kaitseks soovitab immunoprofülaktika ekspertkomisjon võimaldada teist tõhustusdoosi ka hooldekodude töötajatele ning tervishoiutöötajatele, kes hooldekodu elanike ja patsientidega vahetult kokku puutuvad.

„Juuli lõpus alustame teise tõhustusdoosi pakkumisega kõigile hooldekodude elanikele ja töötajatele. Ennast on võimalik vaktsineerida nii esmase vaktsineerimiskuuri kui ka esimese või teise tõhustusdoosiga kõigis hoolekandeasutustes,“ rääkis Tervisekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann. „Juhul, kui nakatumise kasvutrend püsib madal ja haiglakoormus ei kasva oluliselt, soovitame teise tõhustusdoosiga ennast vaktsineerida kõigil eelpool mainitud riskirühmadesse kuuluvatel inimestel augusti teises pooles. Kui aga näeme, et haiglad hakkavad täituma oodatust kiiremini, kiirendame ka vaktsineerimisprotsessi ning informeerime elanikkonda sellest jooksvalt,“ lisas Friedemann.

Ekspertkomisjon soovitab kasutada teiseks tõhustusdoosiks monovalentseid mRNA vaktsiine (Pfizer/BioNTech Comirnaty või Moderna Spikevax) pärast kuue kuu möödumist viimasest doosist või COVID-19 haiguse põdemisest. Juhul, kui inimesel on tekkinud eelnevate vaktsineerimiste käigus tõsised kõrvalmõjud mRNA põhistele COVID-19 vaktsiinidele, siis võib kasutada tõhustusdoosiks arsti otsusel ka Nuvaxovidi vaktsiini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
krõmpsluu
1 aasta tagasi

Tuletaksin meelde,et Zirinovski pani peale seitsmendat doosi saba.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  krõmpsluu

Väidetavalt lasi üks tüüp Saksamaal endale manustada 90 doosi ning müüs seejärel vaktsineerimistõendeid neile, kes ei soovinud süsti teha.

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Kiirustavad – suveäri hooaeg pole veel lõppenud, aga nad tahavad mürki müüa nüüd ja selle eest raha saada juba praegu

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Mürk vananeb, vaja kiiresti kellelegi sisse torgata.Veelgi pole tehtud selgeks =kes on see “riskirühm”.Miks ei saa haiguste kohast infot? Iga pole Risk!! Haigused,mida juba pöetakse -need on risk.

Kreeka Eee
1 aasta tagasi

Meie Isa kes Sa oled taevas
Pühitsetud olgu Sinu nimi nagu taevas nõnda ka maa peal
Amen

1 naine
1 aasta tagasi

praegune tõhustusdoos ei aita omicronile, selleks peavad tulema uued vaktsiinid

Jaan
1 aasta tagasi

Aga minu perearst ütles seepeale minule.Las need eksperdid siis süstivad end.
Tänapäeval kõik eksperdid.Aga ükski oma nime ja näoga ei esine.

kaalu
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

ja kus see perearst ka oma näo ja nimega esineb?

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

väga õige

hahaaaa
1 aasta tagasi

möödunud aasta liig-suremus 3000 inimest……