Kadri Paas: kuidas NATO riigipead Kremli heaks töötavad

Lääne Elu

info@le.ee

Sisejulgeoleku asjatundja Kadri Paas (Eesti 200). Foto: Andra Kirna

Osast NATO riikidest kostvad sõnumid iseloomustavad Stockholmi sündroomi põdevaid patsiente.

Korra on Saksamaa 20. sajandil Baltikumi ja Ida-Euroopat juba reetnud. Kas see kordub?

Ukraina sai Kremli ja lääneriikide sõnamurdlikkust omal nahal tunda 2014. aasta kevadel, kui venelased võtsid 1994. aasta Budapesti memorandumist hoolimata Krimmi ära ja alustasid Ida-Ukrainas verist sõda. 1994. aasta Budapesti memorandumiga lubasid Venemaa, Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa kindlustada Ukraina iseolemist ja julgeolekut. Vastutasuks loobus Ukraina tuumarelvadest, mis olid riigi territooriumile jäänud Nõukogude Liidu lagunemise järel. Tol ajal oli Ukraina oma 1800 tuumalõhkepeaga kolmas tuumariik maailmas.

Kui Ukraina tuletas 2014. aastal, mil Venemaa tungis Ukrainale kallale, memorandumit brittidele ja jänkidele meelde, kehitasid viimased õlgu ja kehtestasid Kremlile sanktsioonid, mille peale omakorda Kremli peremees õlgu kehitas ja hakkas ette valmistama tänavu veebruaris alanud Ukraina täielikku laastamist ühes ukrainlaste genotsiidiga.

Vene agressioon iseseisva Ukraina vastu kestab. Kogu selle aja vältel on Prantsusmaa ja Saksamaa liidrid luninud Kremli peremehelt, et too sõja lõpetaks. Saksamaa on jaganud Ukrainale lubadusi anda relvi ja laskemoona, aga alati leidnud põhjusi, miks lubadusi murda või nende täitmisega kuude kaupa venitada.

Berliin kaalutleb reaalpoliitika parimate praktikate järgi. Pole vaja Kremlit ärritada. Niikuinii lõpetab Venemaa ükskord sõja, mida kiiremini, seda parem. Vaherahu oleks ideaalne, sellest saaks peatselt vormistada lõpliku rahulepingu. No jääb Ukraina osast maast ilma – aga neil on ruutkilomeetreid niikuinii rohkem kui Prantsusmaal. Elavad üle. Saaks Venemaalt jälle gaasi ja naftat osta. Praegu, kurivaim, kerja šeikidelt iga barrelit nagu kerjus… No ja kui Kremli peremees keerabki mõne aasta pärast torud Skandinaavia ja Balti riikide poole… Ühesõnaga, kui Kreml hakkab jälle laiama, siis… Siis mõtleme edasi. Enne seda oleks vaja muidugi midagi kokku leppida. Ja kui Kreml tambibki Varssavi või Tallinna maatasa, siis jäägu nad vähemalt sinnakanti pidama.

Prantsusmaa on end erilise innuga naeruvääristanud, muretsedes paljusõnaliselt Venemaa „alandamise” pärast. Pariisi maailmapilt sarnaneb Berliini omaga, kuigi sõnavõtud on lopsakamad. Kremli sõjakurjategijal oli ilmselt keeruline lapsepõlv ja nooruspõli, kehv tervis, ehk temalgi on raske. Pariisis rüübatakse punast veini ja mõeldakse: „Muidugi käitub härra halvasti, aga milleks teda alandada. Küll ukrainlased oma mõnekümneprotsendilise territooriumi kao üle elavad. Kaheksakümmend jääb ju alles. Ongi parem, vähem üles ehitada… Mõtleme parem, kuidas Kremliga uuesti äri ajada. Juba praegu elavad korporatsioonid mul iga päev seljas. Millal jälle Moskvasse saab? Kas mu tehas on alles? Kaua ma, kurat, pean Riia… ei, mingi Tallinna ja Varssavi jauramist kuulama! Saagu suureks.”

Tagasi Eestisse. Kui Nõukogude Venemaa alustas Eesti vastu 1918. aastal sõda, üritas Kreml jätta muljet, nagu käiks Eestis kodusõda. Kui Punaarmee vallutas 1918. aastal Narva, kuulutati seal välja Eesti Töörahva Kommuun. Kui bolševikud üritasid Eestis haarata 1. detsembril 1924 võimu, tehti seda taas Moskva toetusel.

1944. aasta oktoobris oli Suurbritannia ajakirjandus üle ujutatud äsja „vabastatud” Eestit puudutavate uudistega. Mitte üheski neist ei kaheldud vajaduses kehtestada Eestis uuesti nõukogude võim ja moodustada liiduvabariigid Nõukogude Liidu koosseisus, selle asemel et taastada iseseisvad riigid. Ajalehes The Times avaldati 17. oktoobril 1944 lootust, et Balti riikidest saavad Nõukogude Liidu näidisvabariigid. Kui käsitaksime seda infosõjana Eesti ja Nõukogude Liidu vahel, oleks ilmne, et 1944. aasta sügiseks oli Eesti selle sõja kaotanud.

Nii tollases kui ka praeguses infopsühholoogilises mõjutustegevuses on Kreml olnud edukas. Kui 1940. aastatel ei tulnud läänes kellelegi pähe, et Eesti, Läti ja Leedu võiksid maailmasõja lõppedes oma iseseisvuse taastada, siis alates tänavu maikuust on Vene eriteenistused süstinud Euroopa suurriikide liidritele pähe konkreetse narratiivi: „Ärge alandage Venemaad! Ärge ajage Venemaad nurka! Aidakem verevalamine peatada!” Õilsad või, nagu Kremli peremees ütleks, „üllad” ettepanekud ja üleskutsed, ent ainuüksi Kremlile jäägitult kasulikud ja vajalikud.

Teisisõnu, Kreml on haledaid tulemusi näidanud konventsionaalsel lahinguväljal, kuid info- ja kognitiivses – tunnetuslikus – sõjapidamises on saavutatud märkimisväärseid tulemusi. Eesmärk on mõjutada Euroopa kolme suurriigi, sh NATO liikmesriigi juhte nõudma Ukrainalt kapituleerumist vaherahu ettekäändel, misjärel järgnevad läbirääkimised. Need lõpevad sellega, et Ukraina loovutab kolme suure ELi ja NATO riigi aplausi saatel Venemaale teatud maa-alad. Kremli peremees saab siseriiklikult võidust rääkida, natukese aja pärast jälle muretult Euroopasse naftat ja gaasi müüa ning alustada uue, seekord Skandinaavia ja Baltikumi suunalise sõja ettevalmistamist.

Samal ajal rahastavad ELi suurriigid oma treenitava südametunnistuse rahustamiseks Ukraina hävitatud piirkondade ülesehitamist, kusjuures osa lääneriikide rahalisest abist varastatakse Ukrainas enne objektidele jõudmist ära. Transparency Internationali 2021. aasta korruptsiooniindeksi järgi platseerus Ukraina 180 riigi seas 122. kohale.

Mis peaks eelnevast lähtudes olema moraal Eestile? Venemaa suhtes ei toimi ükski heidutus. Eesti keele instituudi sõnaveebi järgi tähendab „heidutama”: kartma panema, hirmu peale ajama, kohutama. Taasiseseisvunud Eesti territooriumil ei ole kunagi olnud midagi sellist, mis peaks Moskvale hirmu peale ajama.

Miks ei ole Kremli sõjardeid võimalik millegagi kohutada? Ei ole võimalik hirmutada seltskonda, kes ei loe ohvreid, kannatusi ega pisaraid, pole kunagi lugenud ega hakka ka kunagi loendama. Riigis sees tehakse rahvale selgeks, et võitlus natsismi vastu nõuab ohvreid. Natside – tõsi, neid ei ole keegi seni veel Ukrainas kohanud – vastu võitlejad surevad kangelastena. Eriti need, kelle taskutest leitakse naistepesu ja soomukitest pesumasinaid. Läbi aegade on idapiiri taga rohkem väärtustatud masinaid kui neid, kes seda liigutavad.

Kõige kindlama julgeoleku kindlustab Eestile tuntus ja nähtavus. Kui väikeriiki pole rahuajal märgata, siis sõjaajal ei tule see ammugi kellelegi meelde. Eesti huvid jäid 1940. aastatel Euroopas tagaplaanile. 2022. aasta kevadel on peaminister Kaja Kallas Eesti silmapaistvuse eest hoolt kandnud. Tahaks loota, et Kallase töö ei ole olnud asjatu, arvestades lääneeurooplaste reaalpoliitilisi kaalutlusi ja treenitavat südametunnistust.

Välispidisele tuntusele ja nähtavusele tuleks lisada Eesti siseriiklik infojulgeolek, elanike moraali arendamine ja kindlustamine, koosmeele kasvatamine ja tugevdamine. Selle vaieldamatu osa on Eesti venekeelsete elanike riigikeeles õpetamine alates lasteaiast, hiljemalt algkoolist. Keele kaudu kujuneb maailmapilt, keel ühendab ja aitab ümbritsevat mõista.

Vastase alatine eesmärk on lõhkuda Eesti mainet nii riigis sees kui ka väljaspool ja vastandada Eesti inimesi omavahel, ajada neid tundlike ja emotsionaalsete teemade abil tülli. Ärevas ja mitmekeelses keskkonnas saab Kreml oma Eesti-vaenulikke eesmärke märksa mõjusamalt ellu viia kui sõbralikus ja ühtehoidvas inforuumis.

Eesti inimeste majanduslikust toimetulekust sõltub, kas ja kui usinalt sooviksid nad keset kõige koletumat kriisi oma riiki kaitsta. Reaalne ostujõud väheneb, inflatsioon järab palgatõusu armutult ja me kõik jääme iga päevaga vaesemaks. Päriselus võib see tähendada olukorda, kus ei ole millegi nimel võidelda, näiteks püsivat elukohta, kallist kodu või peret. Ja kui ei ole motiivi, siis jäetakse võitlemata. Tänavusele Siilile jättis ette teatamata tulemata 1400 reservväelast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

Kadri Paas ei taha aru saada, et tuumaheidutus mõjub endiselt ja vene sõjavägi on siiski piisavalt suur, et ka tavarelvastusega konflikti laienedes, kasvab oluliselt ohvrite hulk ning sõjategevus ei saa olema lühiajaline. Lisaks on tundmatu tegur Hiina.
Mis ei tähenda, et Ukrainat oleks piisavalt aidatud ja ka seda, et lääs jagas kindlasti katteta garantiisid ( ei arvestatud, et Venemaa jätkab NL agressiivset välispoliitikat ja kasvatab oma sõjalist võimsust).
Kas autor teab, palju eestimaalasi jätab esmaspäeval tööle ilmumata (ilma etteteatamata)? Pakun, et see tähendab midagi muud kui nende poliitilist meelsust.

???
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kes on eestimaalased? – kas mingid tulnukad või?

Neh
1 aasta tagasi

Kas enne Krimmi ära napsamist midagi ei toimunud ? Ntx et USA korraldas seal meie 1940da aastaga sarnase riigipöörde ning võimule tuli nukureziim kes asus represseerima demokraatlikult valitud valitsuse kukutamise vastu protestijaid ? Küsimus on selles mõttes aktuaapne et kui me värvilisi revolutsioone aktsepteerime siis võidakse meile see uuesti korraldada.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Vastuseks teie küsimusele – ei, seda ei toiminud.

Ants
1 aasta tagasi

Ja veel… 😍 🥰
Ma arvan et see Aadut kiitvate kommentaaride kustutaja hakkab varsti Kaubamaja ees… 😍 🥰

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Sõnamurdlikus,reeturlikkus,lepingutest mitte kinnipidamine koos meedia infomüraga,et mitte öelda tihti laus valedega on tänases maailmas üks osa geopoliitikast.
Kogu selles konkurentsitihedas võistluses ei ole venemaa sugugi kogu aeg liidrirollis ?

Ants
1 aasta tagasi

Huvitav kes Soomele relvaabi andis???

eestlane
1 aasta tagasi

Autor on E200 liige ja see nn partei on kõige Eesti-vaenulikum üldse. Varasemelt kuulus ta EKRE ridadesse! Nende (E200) soov on kaotada põhiseadusest mõiste ‘Eesti’. Seda mõtet selgitas E200 juht ja peaideoloog Kristina Kallas nii, et ‘eestlastele jäägu nende pastlad ja kannel’, ja riigis valitsegu multi-kultuursed (tgl vene) inimesed. Seega peaks väga ettevaatlikult suhtuma selle partei esindajate sõnavõttudesse, kuigi paljuski on need mõtted siin artiklis õiged.

Just
1 aasta tagasi
Reply to  eestlane

See on õige küll. Kas see kristina kallas sai hariduse sorose rahastatud kõrgkoolis ungaris? Midagi nagu taolist kuskilt varem ka kuulnud jah. Minumeelest ka päris kahtlane liikumine see 200.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Just

Ka praegune Ungari president sai hariduse Sorose ülikoolis!

Vahi nalja
1 aasta tagasi

Eötvös Loránd ja Oxford Sorosele küll ei kuulu:)

kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  eestlane

mida teeb praegune valitsus eesotsas peaministriga? vaatab, jälgib,kaalub, arutab ja ootab, et olukord iseenesest laheneb ja saab hakata rahus riiki valitsema…kas see on ok???

K.s
1 aasta tagasi

Kuidas NATO riigipead väsimatult, juba üle 20 aasta Kremli heaks rüganud on, eks seda oleme siin näinud küll juba ja kui kajakallas jätkab, siis näeme veel…

Jaan
1 aasta tagasi

Meil on ju nn artikkel 5. Selle kleebime Narva sillale.Aga siis venemaa kardab.Südame ajab pahaks kui kuuled seda saadikute möla.Eriti kui see on ilmselge kõigile, et sellest pole vajalikul hetkel keegi kuulnudki.See juba teada ,et kõik see on eelnevalt kokku lepitud mis toimub ja toimuma saab.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi

Euroopa suurtelt abi ei ole. Ida-Euroopa, eriti Ukraina, peaks saavutama/taastama tuuma(relva)võimekuse. Vastasel juhul jääbki Venemaa seda piirkonda terroriseerima ja hävitama.

Mati
1 aasta tagasi

Tubli naine, head mõtted, aitäh!

Loe
1 aasta tagasi
Reply to  Mati

Raske vaielda selle kirjatüki vastu. Tõepoolest, suur tänu!

Misasja
1 aasta tagasi
Reply to  Loe

Nali või?

Vanamoodne
1 aasta tagasi
Reply to  Mati

Kõik oligi õige, kui artikli 4-st viimasest lõigust 3 eesmist välja arvata. K.Kallas ei paista silma mitte üksnes Euroopas vaid ka Venemaal. Kui tal oleks tuumanupp või riigil ‘raudne kuppel’ (nagu Iisraelil), võiks ju endast suurema nina all plõksida. Aga kui pole, on ehk targem vait olla ning kakluseks või põgenemiseks valmistuda? Võimalik, et vati sees kasvanud naisterahval on seda raske aduda. On ta kunagi seisnud üksi silmitsi pätikambaga, kes tajudes tühijaurajat peksnuks teda samavõrra julmemalt? Kas Kallas on pime, et ei näe Lääne täielikku abitust tuumasõjaga ähvardava Putini ees? Isegi tavarelvastust pole lääneriikidel piisavalt. Mis puutub keeleõppesse, siis mõnigi… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Vanamoodne

“Isegi tavarelvastust pole lääneriikidel piisavalt”- juba see “fakt” näitab palju sa asjast tead. Venemaa on Nato ja lääneriikide kõrval sõjaliselt kääbus, ainult tuumaheidutus on tõsiseltvõetav.

Vanamoodne
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

To Imelik: Ma ei nõustu sinuga. Oled lugenud Venemaa lahingutehnika statistikat Ukrainas? Numbrid on sadades, tuhandetes. Ja mida küsib Euroopalt enesekaitseks Ukraina? Samuti sadades, tuhandetes (meenuvad suurusjärgud 1000 tanki, 500 lennukit). Miks? Sest orkide poolt vallutatud maa tagasivõitmine ongi väga tehnikakulukas. Ja nüüd ütle, mitu töökorras tanki on praegu Saksamaal või mitu haubitsat lubab saata rikas Lääs? Need numbrid, mida lugenud olen (kuid pähe ei õppinud) olid naeruväärselt väikesed. Lääne arust lõppeski ajalugu N.Liidu lagunemisega. Relvad müüdi odavalt maha või jäeti laokile. 2. MS stiilis totaalsõjaga pole keegi peale Soome ja ehk ka Poola arvestanud. Mart Helme ei räusanud vaid… Loe rohkem »