Monika Riso: mitmekesisus peremudelis

Lääne Elu

info@le.ee

Tallinna ülikooli sotsioloogiatudeng Monika Riso

Ühiskond muutub ja areneb. Traditsioonidel on oma koht ühiskonnas, mille abil taastoodetakse norme.

Mida rohkem muutusi ühiskonnas esile kerkib, seda enam tekib vajadus traditsioonid üle vaatada. Hinnata kriitiliselt, kas traditsioonid toetavad ühiskonna toimimist või hoiame traditsioone põhjuseta.

Traditsiooniline peremudel, mis koosneb abielus mehest, naisest ning lastest, on olnud lääne kultuurides pikalt domineeriv. Peaksime aktsepteerima perest eri versioone, mis aja jooksul on nähtavamale tulnud ja laialdasemalt praktiseerimist leidnud. Traditsiooniline peremudel ei pea kaduma, kui ta sobib inimestele. Kuna üks mudel ei sobi kõigile, peaks ühiskond omaks võtma lisandunud versioone perekondadest, et kõik inimesed saaksid osa perekonna pakutavatest hüvedest. Arutluses defineerin perekonna funktsiooni järgi – perekond kui võrgustik inimestest, kes hoolivad üksteisest, abistavad üksteist vaimselt ja finantsiliselt ning pakuvad üksteise ellu lisandväärtust.

Abielu juriidilises tähenduses on naise ja mehe vaheline leping jagada vara ja vastutust laste eest hoolitsemisel. Abielu pakub kindlustunnet ja stabiilsust. Ajalooliselt on abielu sõlmitud praktilistel kaalutlustel nagu rahaline kindlus ja sotsiaalse staatuse säilitamine. Armastus oli abielus teisejärguline. Praegusel ajastul on abielul ka sümboolne tähendus, et veeta elu koos armastatud inimesega. Kõigil ei ole vajadust või tahtmist võtta abielu sõlmimisega kaasnevaid hüvesid ja kohustusi ning armastuse väljendamiseks ei ole abielu sõlmimine vajalik. Samas on osa inimestest diskrimineeritud, kuna kõigil täisealistel teovõimelistel inimestel pole lubatud Eesti seadusandluse kohaselt abielu sõlmida.

Sümboolse väärtuse loomise jaoks ei ole vaja abielu sõlmida. Perekondlikke hüvesid nagu tugi ja lähedus saab nautida ka vabaabielus. Kooselu ja romantiliste partnerlussuhete alus on omavaheline sobivus ja hoolivus. Eeldus, et romantiline partnerlussuhe peaks kestma terve elu, pärineb ajast, mil inimesed ei elanud nii kaua kui tänapäeval. 21. sajandil, mil inimesed elavad tervemalt ja kauem kui kunagi varem, on põhjendatud, et see pikk aeg tuleks veeta hoolikalt valitud kaaslas(t)ega.

Traditsioonilise peremudeli osaks on lapsed. 2021. aastal olid 14,4 protsenti Eesti leibkondadest lasteta paarid, lastega leibkondi oli 24,9 protsenti (statistikaamet, 2022. a). Aastatega on olulisemaks muutunud eneseväljenduslikud väärtused. Eneseväljenduslikke väärtusi iseloomustab heaolu, eneseteostus ja isikuvabadused (World Value Survey, 2022). Individualism on muutnud olulisemaks. Inimesed on teadlikumad sellest, mis kaasneb laste saamisega – ebavõrdsus tööturul, rahaline koormus, ebavõrdsus majapidamis- ja hoolekandetööde jaotuses meeste ja naiste vahel (statistikaamet, 2022b). Lastevabad paarid on õnnelikumad (Hansen, 2012). Kui lapsed ei paku inimestele lisandväärtust, mis loetletud asjaolud üle kaaluks, on laste mitte saamine mõistlik ja põhjendatud.

Üks väide traditsioonilise peremudeli kui ainukese hoidmisväärse poolt on näiteks: „Mehe ja naise abielu on loodusseadus. (…) Loodus ja Looja ei saa olla vastuolus, kuna esimene on teise loodud.“ (Kallas, 2020). Abielu puhul ei ole enam ammu tegemist loodusseadusega. Tegemist on riigi seadusandlusega, mis reguleerib abikaasadevahelisi õigusi ja kohustusi. Kui Looja on loonud kõik, siis lõi ta loodusesse nii mõnegi imetajaliigi (kaasa arvatud inimesed), kus esinevad samasoolised paarisuhted. Inimene on ise loonud piirangud, et tagada sotsiaalne kontroll. Ühe kontrolli saamise vahendina on kasutatud religiooni.

Teiseks vastuväiteks tuuakse rahva säilitamise vajadust. „Kui keegi leiab aga, et traditsiooniline perekond ei vaja kaitset, sest ta kas pole enam vajalik või saab niigi ise hakkama, siis tasub vaadata vaid Euroopa ja Eesti iibetrende mõistmaks, et tähtsamat ülesannet kui traditsioonilise perekonna tugevdamine meie ühiskonnal ei olegi.” (Helme, 2017). Vaadates maailma iivet ning milliseid probleeme globaliseerumine ja tarbimine on tekitanud, ongi pigem hea, et iive stabiliseerub ja jääb nulli ümber kõikuma (statistikaamet, 2022c). Me ei saa jääda lõputult populatsiooni kasvatama. Ka taastuvad ressursid (nagu joogivesi) ei jõua piisavalt kiiresti taastuda.

Perekond, mis koosneb abielus mehest ja naisest ning nende lastest, ei ole ainuke perekonnamudel, mis meie ühiskonnas peaks olema. Muutused ühiskonna normides ja väärtustes, majanduses, looduskeskkonnas ja poliitikas on toetanud ja soodustanud teist tüüpi perekonnamudelite esilekerkimise. Kui perekond täidab oma funktsiooni, siis pole oluline, millises vormis täisealised teovõimelised inimesed oma perekonna üles ehitavad. Oluline on inimeste kindlus- ja õnnetunde tagamine. Hoiame traditsioone, mida tasub hoida, mis ei tee kellelegi liiga. Loome uusi traditsioone, mida kultiveerida, et meil oleks kaunis, mitmekesine, ennast täiendav ühiskond. Et meil oleks põnev liikuda läbi elu ning kogeda erinevusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
postimees kirjutab
1 aasta tagasi

Uuringud näitavad et kui kaja kallas käsiks siis meie rahvas sooviks nekrofiilja sedustamist, see oleks järgmine tõsine uuendus meie liberaalsuse ühendavasse perre.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Pikalt keerutades jõudiski lõpuks ” Kui perekond täidab oma funktsiooni, siis pole oluline, millises vormis täisealised teovõimelised inimesed oma perekonna üles ehitavad.”
Kui meil kõikides küsimustes ka tulevikus Euroliidus liidus kehtib juba ja tahetakse kehtestada,et vähemus allub enamusele miks siis see samasooiharate jäoks ei kehti ?
See on muidugi küsimus mida meie rahva käest ei julgeta küsida !

Misasja
1 aasta tagasi

Kuidas sellised haiged inimesed küll tekivad? Nagu miski viirus oleks liikvel. Üritab väärastunud mõtteviisi pika pika tekstiga teistele selgeks teha, et väga normaalne on ebanormaalne olla. Kohutav lihtsalt. Tegelikult peaks ta vait olema ja analüüsima oma mõtteviisi! Võib olla isegi abi küsima.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Misasja

Ühesõnaga – kõik, mis teie maailmavaatega kokku ei sobi, on haige ja väärastunud?

Misasja
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Seda võite enda käest küsida. Täiesti vabalt, kõik kes pole teie maailmavaatega sama meelt, on opakad ja napakad jms. Otsige oma kommentaaride seast! Palki ei näe nagu näha. Ja pealegi pole siinkohal tegemist ju süütukese maailmavaatega. Kas näiteks mõrvari maailmavaatega mitte nõustumisel olen ka halb inimene, et julgen väärastunud tegelaseks pidada? Kuskohal läheb piir teiemeelest?

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

No Sinu arvates on ju ka kõik mis Sulle ei meeldi töölt vallandamist või krim korras karistamist vajav homofoobia või siis lausa Kremli väärastunud ideoloogia nagu Vilniuse linnapea normaalse perekonna kohta ütles. Sa süüdistad teisi selles mida Sa ise teed. Et siis iga Sinuga mitte nõustuja on represseerimist väärt peletis .

Järjekordne
1 aasta tagasi

propaganda.

Lääne Elu
1 aasta tagasi

Jälle mingisugune kõiketeadjast lastetu naisterahvas kirjutamas asjast, millest ta tegelikult midagi ei jaga.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Autori nägemus rahvastiku taaste nulli lähedale kõikuma jäämisest, nn arenenud lääne tüüpi liberalistlikus ühiskonnas, ei oma tegelikkusega mingit seost. Ene Margit Tiit kirjutas hiljuti näiteks Postimehes korraliku ülevaate, kuidas see kipub ikka väga miinusesse. Mida nad küll seal ülikoolides tänapäeval õpivad? Lugedes kommentaare, peab talle ikkagi midagi julgustavat ka ütlema, muidu nagu oleks maaslamaja tagumises osalenud. Tuleb tõdeda – päris traditsioonilise peremudeli valdavaks saamine ei tundu ka enam reaalne. Oli see ikkagi ideaal ajast mil enamik inimesi elasid taludes ja olid vähem või rohkem kristlike väärtuste kandjad. Neid eeldusi ei ole enam. Seega püüded kuidagi uusi lahendusi leida, ei ole… Loe rohkem »

jama
1 aasta tagasi

Mis seosetut jama te kirjutate?

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  jama

Aga sa loe uuesti, mõttega ja kui ikkagi aru ei saa, küsi abi, see pole häbiasi!

Viha õhutamine
1 aasta tagasi

See artikkel on otsene viha õhutamine, ja kõige hullem- s.o. viha õhutamine laste ja perekonna vastu, mis on põhiseaduse järgi riigi kaitse all. Ükski vähegi vastutustundlik väljaanne ei tohiks sellist soppa avaldada.

kohalik
1 aasta tagasi

kobruleht just sellist iba avaldabki

Nimi(kohustuslik)
1 aasta tagasi

Täiesti vale kajastus, karuteene kogu temaatikale. Täiskasvanud inimesed – konsensulikult – võivad moodustada igasuguseid kooselamise kollektiive senikaua kui välditakse otseseid riske tervisele (järglased sugulaste vahel, mis kusjuures pole isegi keelatud Eestis… kuid võiks). Abielu loomulikult on majanduslik leping, et võimaldada õiglane vastutuse jagamine järglaste kasvatamisel. Jällegi pole vahet mis soost jne, aga sel juhul peaks kindlasti olema võimalus abielupaaril lastendada sõltumata soost, muidu kaob abielu mõte. Aga see kajastus… absoluutsed väited mis on õige, mis on vale, mis on aegunud jne – täiesti allapoole arvestust, puudub igasugune side empaatia, isiku vabadusega valida jne. Vastandada pere ja isiklike eesmärkide saavutamist –… Loe rohkem »

Neh
1 aasta tagasi

Homotemaatikas ei ole isikuvabadusi vaid repressioonid, kriitikute vaigistamine , ühe keelevääratuse pärast krimkaristus vihakõne eest, homolipuga mite vehkimise eest töölt vallandamine je. Homovärk on küll viimane asi maailmas mille puhul ükskõik millisest vabadusest saab rääkida. Isegi siit kommentaariumist haihtusid kõik hommikused kommid.

Nimi(kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

See oligi täpselt minu mõte. Kasutada käskivat ja keelavat kõneviisi rääkides vabadusest ja sallivusest – need on üksteist välistavad asjad. Eriti vindi peale keeramine on cherry-picked argumendid, et teatud peremudelid on aegunud või ei paku inimestele rõõmu ja isiklike eesmärkide täitmist. Väga paljud meist täidavad oma ambitsioonid läbi n-ö traditsioonilise peremudeli ja ei ohusta sellega kuidagi moodi neid kes elavad üksi, koos samasoolisega jne. Mõttetu vastandamine.

2. kodanik
1 aasta tagasi

Kuidas saab üks inimene pildil olla nii rõõmus, kui samal ajal on joogivesi otsa lõppemas, sest lapsed jõid selle ära?

K.s
1 aasta tagasi

Miks Lääne Elu sellist sotsiaademokraatliku soppa avaldab?Jah, Eestis on küll sõnavabadus a milleks seda soga levitada?

113
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

kusjuures see soga on veel tasuta lugemiseks ,mingi tähtis artikkel aga tasuline