Lääne Elu paberleht laupäeval, 21. mail

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Umanis peetakse juba sõjajärgseid plaane

Haapsalu sõpruslinn Uman peab juba plaani, kuidas Venemaaga peetava sõja võidu korral eluga edasi minna. Umani linnavalitsuse ametnik Halina Kutšer ütles telefonivestluses Lääne Eluga teisipäeval, et normaalse elu poole juba liigutakse. Linnas avatakse lasteaedu, ettevõtted on taas töö käivitanud, tudengid naasevad linna ning põgenikevool on suunda muutnud – nüüd liiguvad põgenikud kodu poole.

Mida teha punamonumentidega?

Ukraina sõda on kolmandat korda päevakorda toonud nõukogude ajal paigaldatud monumentide saatuse – esimene arutelulaine oli kohe pärast Eesti taasiseseisvumist, teine 2007. aastal. Punamonumentide arvu Läänemaal ei tea täpselt keegi. Muinsuskaitseameti kultuuriväärtuste registris on neid kinnismälestistena arvel kuus ja Lääneranna vallas viis. Tegelikult on eri aegadel ja eri põhjustel paigaldatud monumente rohkem – nii kalmistutel, avalikus linnaruumis kui ka metsa all.

Iloni Imedemaa kutsub muumidega seilama

Haapsalus Iloni Imedemaal näeb esimest korda Eestis Tove Janssoni maailmakuulsaid muumiraamatute originaalillustratsioone. Iga muumisõbra tõeline unistus – 19 kallihinnalist originaalillustratsiooni – jõudis Soomest Tampere muumimuuseumist Haapsallu Iloni Imedemaale nädala eest. Tampere muuseumitöötaja valvsa silma all – lukustatuna raamidesse, mida saab avada ainult spetsiaalse võtmega – leidsid nad koha seintel. Reedest saab pilte oma silmaga kaeda.

 

 

8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
1 kuu tagasi

Las need olla, inimestel vähemalt hea puude all istuda ja viina võttes möödunud häid aegu meenutada. Vastasel korral hakkavad Lunev ja LV jälle parkimisplatse rajama nagu seda regulaarselt muudes linnaosades toimub. EKRE saab ka sõpradega seal juttu puhuda kui kõrtsis hinnad liialt kõrgeks tõusevad.

Misasja
1 kuu tagasi
Reply to  Mati

EKRE?

Uskmatu-Toomas
1 kuu tagasi

“Umanis peetakse juba sõjajärgseid plaane”. Plaane võiks siis pidada kui käiksid täiemahulised rahu läbirääkimised aga tänase päeval pole sõja lõppu veel näha !

Ei saa aru
1 kuu tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Rindejoon on juba peaaegu sealmaal nagu aastaid tagasi ju. Väga hea, kui inimesed kodudesse tagasi pöörduvad.

selgrootud
1 kuu tagasi

volinikud, paljud seotud endise võimuga ei lahenda punamonumendi probleemi kunagi, isegi ei ühtegi ettepanekut haapsalus koalisatsioonilt ja opositsioonilt.

Nojah, aga
1 kuu tagasi
Reply to  selgrootud

Tark ei torma ja ajalugu kipub korduma, siis mõnekümne aasta pärast võib ju jälle võim meil punane olla. Ei või iial teada.

eks
1 kuu tagasi
Reply to  Nojah, aga

siis saad riigi putlereid täis toppida

Nojah, aga
1 kuu tagasi
Reply to  eks

Nalja võid ju täna selle üle visata, aga lihtne arvutus näitab, et 50 aasta pärast või isegi varem, oleneb rändest, on eestlane omal maal vähemusrahvus. Enamus on arvatavasti idanaabrusest tulnud. Pole vaja väga tark olla, et taibata mis juhtub siis rahvahääletusel, kui küsitakse liitumisti venemaaga. Põhjused on negatiivne iive ja etnilise eestlase väljaränne ning ida poolt järjest suurenev sisseränne. Andmed on kõik avalikud, vaata ise. Keegi ei taha sellest kõva häälega rääkida, aga numbrid ei valeta. President Kaljulaid oli viimati, kes selle mure välja rääkis.