Läänemaal kasvas keskmine palk 76 eurot

Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel oli 2021. aastal palgatöötaja keskmine brutotulu kuus 1475 eurot, mis on 92 eurot rohkem kui aasta varem. Kuu keskmine brutotulu suurenes aastaga 6,7 protsenti.

Läänemaal on 7664 tulusaaja keskmine palk 1302,58 eurot ehk 76,25 eurot enam kui aasta eest. Omavalitsuste lõikes saavad kõrgeimat keskmist palka vormsilased (1503,62), neile järgnevad Lääne-Nigula elanikud (1305,98) ja Haapsalu elanikud (1293,42). Lääneranna vallas on keskmine palk 1210,93.

Läänemaal on kõige madalam sissetulek Haapsalus elavatel alla 25-aastastel naistel (818,06). Kõrgeim on palk Vormsil elavatel 25-49-aastastel meestel (1738,16).

Palgatöötaja keskmine brutotulu oli kõige suurem Harju (1652 eurot) ja Tartu maakonnas (1498), kõige väiksem aga Ida-Viru maakonnas (1146 eurot). Suurima ja väikseima tuluga maakondade vahe oli 506 eurot.

Statistikaameti analüütik Greta Tischleri sõnul teeniti omavalitsuste arvestuses enim tulu jätkuvalt Harju maakonna valdades. „Kõige suurem oli kuu keskmine brutotulu Rae vallas, kus see oli ainsana üle 2000 euro. Linnadest enim teeniti tulu pealinnas Tallinnas: keskmiselt 1631 eurot kuus,“ ütles Tischler. Kõige väiksem oli töötajate kuine sissetulek Narvas (1074 eurot), mis oli ühtlasi ka ainus omavalitsusüksus, kus see jäi alla 1100 euro.

Meeste keskmine brutotulu oli 2021. aastal 1635 eurot ja naistel 1327 eurot kuus. Vanusegrupiti teenisid enim 25–49-aastased, kelle brutotulu suurus oli 1657 eurot kuus. Kõige väiksemaks jäi alla 25-aastaste keskmine sissetulek 989 euroga kuus.

Kokku oli tulusaajaid 2021. aastal 532 667. Pärast tulusaajate arvu vähenemist 2020. aastal hakkas see mullu taas suurenema. Veidi üle poole neist moodustasid 25–49-aastased (56%), kellele järgnesid 50–62-aastased (28%). Vähem oli tulusaajaid üle 63-aastaste (10%) ning alla 25-aastaste (6%) seas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ohh
1 aasta tagasi

Kui imelik on statistika.
1. Haapsalust käivad paljud harjumaal tööl( mina ka), sest seal tunnitasud suuremad.
2. Kui rääkida kuu keskmisest palgast siis tulebki arvestada tunnitasu. Mitte et tõmbad ennast 250- 300 tunniga rihmaks ja statiska kajastab suuri palganumbreid( meditsiini töötajatel nt.)
3. Tegelikult, üsna ebaõiglane et maksud laekuvad sissekirjutuse alusel omavalitsusele, nii nad tõstavadki omi palku just nagu oleks tegijad.
Aga sama ka hiiumaal ning saaremaal, ehk ka lõuna eestis, ei ole kursis.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Ohh

Mis ma näen? Töö- ja puhkeaja seadus on lihtsalt “ilus lugeda”?

Maakas
1 aasta tagasi

Kuidas küll Haapsalus need palgad nii armetud on? Lääne-Nigula valla keskmine on muidugi seetõttu kõrgem, et inimesed käivad Tallinnas ja selle lähiümbruses tööl. Käin isegi, sest mingi hädise 800€ pärast, mida Haapsalus pakutakse, ei hakka ma hommikul üleski tõusma. Vaadake, mis kütus maksab!! Egas ma jala saa minna. Pealegi hindan oma oskusi ja teadmisi kõrgemalt ega ole nõus neid ühelegi firmale poolmuidu kinkima.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Töötan Haapsalus ja saan kätte 1470 raha, tänagi olin pika päeva ja mitte mina ei hinda omi oskusi, vaid firmajuht, kes palka maksab!

Maakas
1 aasta tagasi

Kehvasti küll, kui sa ise oma väärtust hinnata ei oska. Firma juht hindab vaid oma rahakoti ja südametunnistuse põhjal. Ühes ettevõttes juht ütles, et rohkem ei saa maksta, sest Haapsalu keskmine olevat selline ja seda ei saa rikkuda. Mida iganes! Ja mida tähendab pika päeva? Inimene peab normaalse palga teenima normtundidega.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Pikk päev tähendab 12 tundi tööd, töötan graafikuga ja minu pärast ei pea muretsema, valin endale ise töökoha! Ja lisan, et neid nn töömehi, kes arvavad ennast olema “eiteakes”, on ka meilt läbi käinud!

Keskmine silmamoondus
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Kõva mees oled, enamik Eesti rahvast saab miinimumi ja veidi üle. Kui Tallinna töölemineku aeg ja kütuse hind palgast maha võtta, ei tulegi see palganumber enam nii suur…

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Teil on veel arenguruumi kui arvate, et auto tarbib vaid kütet!

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

… ja siis raiskad oma elu autos elamise ja selle sõitmise finantseerimise peale?

Maakas
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

40+40 minutit edasi-tagasi pole just ülemäära palju. Sama ajaga jõuavad näiteks linlased mägedelt kesklinna. Suured ettevõtted asuvad enamasti linna lähedal ja linna sisse ka minul asja pole.Olen juhtumisi keskastme spetsialist ja saadav töötasu on piisavalt motiveeriv, et need 2×40 min nö üle elada. Just paras aeg, et meeldiva muusika saatel kas end töömõtetele häälestada või pea töömõtetest puhtaks saada. Haapsalust oleks muidugi liiga kauge sõita ja just sellepärast ongi seal nii hädised palgad, tööjõudu ju võtta küll, kes missioonitundest nõus töötama. Miks kulutada nii suur osa oma elust millelegi, millest mingit rõõmu ega kasu pole? Tööl käiv inimene võiks ikka… Loe rohkem »

Seda
1 aasta tagasi

vöib palga languseks nimetada.

Hans
1 aasta tagasi

Keskime.. Linnapea 3450. Maximas 600.

Kui ei tea
1 aasta tagasi
Reply to  Hans

Enam seda nii ei arvestata

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Kui ei tea

Oleks siis huvitav teada, kuidas seda teie arvates arvestatakse? Jutt käib keskmisest brutopalgast ja see Hans-u näide seda on. Kui te vihjate mediaanpalgale, siis sellest artiklis juttu ei ole. Tegelikult ei ole ka Tallinnas “roosiline” kui hakata vaatama mediaanpalku.

Naeran
1 aasta tagasi

Keskmine! Kui ühele inimesele panna tuhat otsa, ongi keskmine tõusnud ja põhiliselt nii see keskmine palgatõus toimubki!😄

räägime ikka nii nagu asjad on
1 aasta tagasi

– mitte keksmine palk ei kasvanud vaid raha massi trükiti juurde ja raha ostujõud vähenes.

Hmm huvitav
1 aasta tagasi

Teil pole õigus, see on vale väide!

Noor
1 aasta tagasi

Kust seda juurde trükitud raha massi võiks saada?????

nii asjad ei ole
1 aasta tagasi

Kas raha juurde trükkides kasvab keskmine palk?