Tiit Salumäe: Tartu rahu lõi Jaan Poska. Kes loob Ukraina rahu?

„Inglismaal toimunu on Suurbritannia luteri kiriku siseasi," ütles piiskop Salumäe. Foto: Andra Kirna

Piiskop Tiit Salumäe. Foto: Andra Kirna

Euroopas on juba üle kahe nädala jälle sõda. Meie hommik algab hirmuga uudiseid vaadates-kuulates ja lõpeb lootusega, et öö ei tooks taas kaasa tohutuid kannatusi.

Õige on, et maailma ajaloos on olnud väga vähe aegu, kui sõda ei ole olnud. Iisraeli ajaloost teame, et juudi rahvas on pidanud korduvalt oma kodumaalt põgenema, elama võõrsil ja kannatama, ning siis jälle oma maale tagasi tulnud. Mõni nädal tagasi toimus riigikogus suur rahvusvaheline Jeruusalemma palvus-hommikusöök ja palusime rahu Jeruusalemmale. Praegu on sõda, mille Venemaa alustas iseseisva Ukraina riigi vastu. Sõda on ohuks tervele maailmale. Lennart Meri on öelnud: „Minevik on oleviku osa ja tuleviku eeldus.“

Praegune olukord Ukraina kaitsesõjas meenutab olukorda Eesti vabadussõjas 28. novembrist 1918 kuni 2. veebruarini 1920. Eesti soovis oma riiki. Muidugi ei saa võrrelda suurt Ukrainat väikese Eestiga. Eesti kogemus on aga see, et rahutöö viis meid rahulepinguni.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igas
2 aastat tagasi

pulmas peiupoiss, igas peies kadunuke

miks
2 aastat tagasi

siis vanajumal midagi ette ei võta, kas on mestis nende kaabakatega

Külamees
2 aastat tagasi
Reply to  miks

Vanajumal tegi inimest luues saatusliku vea – andis talle vaba tahte. Vanajumalal ei sobi sellepärast sekkuda kui inimene oma vaba tahet kasutab ja maailma asjad jälle nii puntrasse ajab, et kaos ja sõdimine lahti läheb.

Jumalat
2 aastat tagasi
Reply to  miks

tuleb paluda. Miksike on vist selle tegemata jätnud.