Randa ehitamise eelnõu lendas prügikasti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Presidendi endine suveresidents Paslepas on üks omal ajal kalda äärde ehitatud hoonetest, mis sulges ka kallasraja. Foto: Urmas Lauri

Presidendi endine suveresidents Paslepas on üks omal ajal kalda äärde ehitatud hoonetest, mis sulges ka kallasraja. Foto: Urmas Lauri

Neli riigikogu liiget esitasid novembri alguses seaduseelnõu, mis lubaks hooneid veele senisest lähemale ehitada. Eile saatis riigikogu nn randa ehitamise eelnõu prügikasti.

Eelnõu esitajad soovisid praeguse, kuni 200 meetri kaugusele ulatuva ehituskeeluvööndi vähendamist mererandades 20 meetrini.

Veekogude kallastel kehtiva ehituskeeluvööndi ligemale kümnekordset vähendamist plaaniva eelnõu üle läks teisipäeval riigikogus tuliseks vaidluseks, hääletamiseni ei jõutud. Eelnõu arutelu jätkus eile. EKRE ja sotsiaaldemokraatide ettepanek hääletada eelnõu menetlusest välja sai riigikoguliikmetelt piisava toetuse: eelnõu esimese lugemise tagasi lükkamise poolt oli 49 saadikut, vastu 16.

Üks eelnõu algatajatest, Lääne-, Hiiu ja Saaremaalt riigikokku valitud Heiki Kranich (RE) rõhutas eelnõu tutvustades, et selle peamine eesmärk on anda randa ehitamise asjus otsustus ja vastutus kohalikele omavalitsustele.

„Arvan, et see oli ülepeakaela tehtud otsus ja kiirustades tehtud asja ei tohiks vastu võtta. Samas ei tohiks seda teemat ka laualt ära võtta,” arutles Haapsalu aselinnapea Helen Rammu eile pärastlõunal, kui eelnõu arutelu riigikogus veel käis.

„Minu arvates tuleks selline 20 meetri piirang siin, Läänemaal, isegi kõne alla, sest korduva üleujutuse ala ulatub meil kohati väga kaugele sisemaale,” lausus Rammu. Korduva üleujutuse ala, millest ehituskeeluvööndit arvestatakse, tähistab ühe meetri kõrgusjoont keskmisest merepinna tasemest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
2 aastat tagasi

Saime oma rannad vabaks,et saaksime ujumas ja kalastamas käia.Nüüd siis on jälle mingi seltskond,kellel on vaja rannajoonele ehitada,et kohalikud ei saaks jälle ujuma….Kindlasti pannakse ka rohkem teeotsi kinni.

Arvos
2 aastat tagasi

See kraanitsi nimi tuleb meelde jätta, mälus regada negatiivsete kausta.

rae
2 aastat tagasi

Väga hea uudis. Loodan väga, et prügikasti see jääbki.

Vambola
2 aastat tagasi

Hea uudis

vot jah
2 aastat tagasi
Reply to  Vambola

ja mis seal siis head on? On erinevaid olukordi, kus olemasolev seadus täiesti mõtetult inimeste närve kulutab.
Saaremaal on näiteks Lõmala- Kaugatoma tee, päranditee. Sisuliselt vana külavahetee, mis suurelt osalt kulgebki ehituskeelu tsoonis, isegi lähemal. kui 100 m merele. Ma ei näe mitte ühtegi põhjust, miks ei võiks tee maa poolsesse serva maju ehitada.

Valin ekre
2 aastat tagasi

Näeme hädavalitsuse viimaseid hingetõmbeid agoonias. Hüvasti, aferistid!

Lembitu
2 aastat tagasi

EKRE suutis jälle raha/nälgas oravate rünnaku rahva vastu tõrjuda.

Rahvas
2 aastat tagasi
Reply to  Lembitu

Me võidame niikuinii!
Rehvide või kesarite haukumine karavani ei kõiguta 🙂

küll
2 aastat tagasi

poogitakse mingi muu seaduse külge, nii et arugi ei saada kui kehtima hakkab ja rahvast lõhestab, aga , et keegi ei kobiseks võetakse ka vihakõne seadus vastu

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Kui asi lõhnab kõva raha järele siis on need eelnõu mehed kohe platsis aga muidu vegeteerivad varjusurmas !

Noo
2 aastat tagasi

Tohohh mis see nüüd siis on!!!??? Ekre tegi midagi jälle head ja ajalehes seekord isegi avaldati!!!!??? Mis toimub? Selline apsakas läbi lastud! Kuidas see liberastide sõelast läbi läks ja avalikkusele ette söödeti!? Aaa sotsid olid samal rindel, sellepärast vist ka avaldati selline artikkel. Arusaadav, ma juba lootsin, et äkki…. aga asjata

Mart
2 aastat tagasi

Andres Metsoja, Heiki Kranich, Peeter Ernits, Erki Savisaar. Kommentaarid ilmselt liigsed.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

Kas Ernits mitte nn konservatiiv pole?

vennike
2 aastat tagasi

täna siin, homme seal, muidu igal pool

Andres Rann.
2 aastat tagasi

Keskerakonnast tulnud alles

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Andres Rann.

Jah alles kaks aastat tagasi! Ta oleks võinud loomaaeda tööle jääda!

kesikutest
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

veel eesmaa ja karilaid poolt

Noo
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

Ernits võttis eelnõult allkirja suht kohe tagasi ju!!! Juu erakond avaldas survet