Juhtkiri: kooli pidamine on kulu, kooli lõpp on valu

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kooli kinnipanek on vist asi, mis mõjutab üht kogukonda kõige tugevamini. Kindlasti mitte rõõmsamas suunas. Kui sügaval pinnases juured ka poleks, mõtlevad vanemad ikka oma laste heaolu peale. Et neil oleks turvaline ja elu nende teele täiendavaid raskusi ei sokutaks.

Lood sellest, kuidas algkoolilaps vanasti iga ilmaga seitse kilomeetrit jalgsi kooli ja tagasi käis, tunduvad praegu suhteliselt muinasjutulised. Ja eks nad olegi, sest tolle aja külakoole polnudki nii hõredalt. Peale selle oli enamikus neist võimalik lapsel ka nädala sees öömajale jääda.

Riigi võetud vastutus ise gümnaasiumiharidus tagada ning selleks loodud initsiatiiv omavalitsuste koolivõrku korrastada on senimaani siiski suutnud alles jätta nii mõnegi väiksema maagümnaasiumi, mille ülal pidamiseks on omavalitsused kõvasti pingutanud.

Milline on piir, kas sada või mitusada gümnasisti ühes koolis, et see ära tasuks, on üks asi. Kas perele „tasub ära” laps maakonnalinna gümnaasiumi saata, teine. Lapse puhul, kes on motiveeritud ja õpihimuline, pingutatakse meelsasti, kuni vähegi võimalust. Samas pole kõigi noorte areng ühtlane.

Võibolla tasuks otsustajatel tuletada meelde enda ülikooliaastate algust ja eufooriat, mis iseseisvumisega kaasas käis. Nii mõnelgi oli esimestel aastatel suhteliselt raske õppimisele keskenduda. Aga kui iseseisvumine tuleb veel kolm aastat varem?

Peale selle on küll ja veel neid väga motiveeritud ja õpihimulisi noori, kes lihtsalt ei suuda suuremas koolis õppida. Aga väikesi gümnaasiume, kohaseid andeka, aga suhtlemisraskustega noore inimese jaoks, on vähe.

Ei saa jätta märkamata Lääneranna vallavanema tähelepanekut: mida varem noor inimene kodukohast lahkub, seda ebatõenäolisem on, et ka kunagi tagasi kolib. Sest aeg juuri ajada saab vahepeal mööda. Ja kui noor perekond endale oma eluaset valib, on töö kõrval olulised ka laste arenguvõimalused. Lasteaed ja põhikool kodu lähedal on kindlasti argumendid. Piirkond, kus on toimiv gümnaasium, tundub veel enam isuäratav. Eks see ole enamikus omavalitsusteski teada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Päikesevalitsus hoolib
2 aastat tagasi

Riik peab raha kokku hoidma ja kus võimalik, seal kärpima. Kaja Kallas.

no,kuulge
2 aastat tagasi

Läänlane võtab jalad alla ja läheb sirge seljaga valitsuse ette midagi nõudma või?

Andres Rann.
2 aastat tagasi
Reply to  no,kuulge

Jah, arg on ta. Äkki jääb lolliks ja mida teised arvavad

noor
2 aastat tagasi

pahurate vanainimeste kommentaarium 🙂

arenemata
2 aastat tagasi
Reply to  noor

lapse arvamus

Vesse, veterinaar
2 aastat tagasi

Ja miks omavalitsused ja riik ei võitle siis, kasvõi reservfondi kasutades, selle eest, et maakoolide, maa-apteegid ja maapostkontorid püsiksid!?
Vajame kohe uut, rahvapõhist valitsust!!

Hellat
2 aastat tagasi

Siis on vaja, et keegi enam Reformierakonda ei valiks.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Meedia ja LE, palun tõstke oma kvaliteeti teemas ja proovige läheneda asjale mõistusega. Küsige palun mõne reaalselt pädeva eksperdi arvamust ning lähenega süsteemselt tervikpildis.

mida
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

loota kooli seinalehe tasemel tehtavast amatöörlusest

juhtoinas
2 aastat tagasi

ja mis selle targutamise mõte oli, tühja leheruumi täita

Aus läänlane
2 aastat tagasi
Reply to  juhtoinas

Just! Kutsuge parem üles valitsust vahetama!

Arvan
2 aastat tagasi
Reply to  Aus läänlane

See valitsus on igatahes parem kui eelmine, las toimetavad valimisteni.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Aus läänlane

Aga palun. Kes keelab