Galerii: Viperustega alanud valimispäev Lääne-Nigulas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kullamaa, 17. oktoober 2021. Foto Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 50

Risti valimisjaoskonnas oli hulk aega vaikne, kuid siis oli tuba kella veerand nelja paiku korraga rahvast täis ning valima pääsemiseks tuli suisa järjekorras seista. Foto: Urmas Lauri

Fotod: Urmas Lauri
Kuigi laupäeval algas valimispäev tõrkega, sest jaoskondadest ei pääsetud RIA seatud liiga karmide piirangute tõttu valimiste infosüsteemi, lahenes probleem kolmveerand tunniga.

RIA vaatas piirangud üle ning süsteemi kasutamises enam probleeme ei esine. Riigi valimisteenistuse juhi Arne Koitmäe sõnul tõrkest hoolimata hääletamine jaoskondades ei katkenud ja kõik valijaid said oma otsuse teha.

Kell 12. Pürksi

Valimisjaoskonna ees on harkjala peal üleval valimisliidu Tegusalt Tulevkku näod. Teadetetahvlil on kuulutuste vahele riputatud Kaja Rüütli plakat logoa “Kindel valik!” ja Piret Pärnapuu tegusalt tulevikku vaatav pilk.

Keskpäeval istusid Noarootsi valimisjaoskonna naised nõutute nägudega laua taga, sest arvuti ei tahtnud valimissüsteemiga ühenduda.

Esimesed valijad olid Pürksis jaoskonna ukse taga juba kell kolmveerand kaksteist. Valimiskomisjon pidi alustama aga keskpäeval ning nii läksidki mees ja naine mujale aega parajaks tegema.

“Need, kes veerand tundi varem tulid, oleksid pettunud,” lausus komisjon esimees Maie Lilleorg.

“Me ei saa, me ei pääse üldse sisse,” helistas Lilleorg valla valimiskomisjonile. Sealt sai ta teada, et ka teistes jaoskondades on samasugune tõrge.

“Hoiatati ette, et pange arvutid ikka pool tundi varem tööle. Ma olin enne poolt 12 korralikult siin. Ööseks ei lubatud arvuteid päris välja lülitada, et võib-olla tulevad tarkvarauuendused. Võtsin arvuti lahti, kõik läks tööle – vaatasin, et eile oli meil 38 inimest. Kõik tundus tipp-topp olevat, kuid ühtäkki ühendus katkes. Siis oled, et ei tea, mis teha,” nentis Lilleorg.

“See on see lahendus, mida saab kasutada,” selgitas Lilleorg ning otsis välja ümbrikud. Probleemi lahendamiseni toimus jaoskondades hääletamine nn ümbrikusse – see tähendab, et valija paneb oma valikuga hääletamissedeli väiksemasse sisemisse ümbrikku ja see pannakse omakorda välimisse ümbrikku, millel on kirjas valija andmed.

Kell 12.43 sai Pürksi valimisjaoskond oma arvutid valimiste infosüsteemiga ühendatud, viis minutit varem pani üks valija oma hääle ümbrikusse. Kui serveriga ühendust saadi, lisati valimas käinud mees arvuti kaudu valimas käinute nimekirja.

Kell 13.30, Nõva

Poe teadetetahvlil ripub Tegusalt Tulevikku seltskond ning Tugevad Kogukonnad on üles seadnud Kuno Tehva plakati. Valimisjaoskond on koolimajas ning tee äärde on Tegusalt Tulevikku seltskond oma näod harkjalale üles seadnud.

“25 on käinud valimas, esimeste päevade kohta pole halb,” ütles komisjoni liige Aivi Heinleht. “Paljud jätavad homse peale, et tulevad ikka valimispäeval.”

Heinlehe sõnul on Nõva rahvas tavaliselt innukalt valimistel osalenud. “Suhteliselt hea protsent on meil olnud, sinna 70 protsendi kanti,” nentis Heinleht.

Esmavalijaid polnud Nõva jaoskonnas laupäeva pärastlõunaks veel olnud. “Nelgiõit esmavalijaile pole. Vanasti oli,” lausus Heinleht.

“Keegi küsis siin jooki, et vanasti oli,” lisas komisjoni liige Õnne Rüütel.

“Mõni ikka räägib ka paar sõna, kuna me siin enam-vähem üksteist teame,” kirjeldas Heinleht valimiste kulgu. Valimised jaoskondades algasid juba reedel. Siis oli vihma ja tuult, suisa koerailm, kuid sellele vaatamata olevad ka siis valijaid olnud.

“Kandidaatide kohta ei uurita. Mõni on nalja visanud kabiinis, et keda ma siin valida saan ja kas homme saaks uuesti tulla valima,” meenutas komisjoni liige Kairit Errit.

Keskpäevane valimistõrge ei muuda komisjoni naiste arvates midagi. “Ta ei muuda midagi, kõik said ju hääletatud,” lausus Rüütel.

“Elektroonsel asjal on alati oht,” lsias Errit. “Aga meil olid juhendid olemas, teadsime, mida teha.”

Milliseks kujuneb valimistulemus vallas? “Ei tea, pühapäeva saame teada. Tõesti ei oska ennustada,” lausus Heinleht. “Ainuvõimu ei tule.”

Heinleht oli sel hetkel ainus komisjonist, kes polnud veel hääletanud. “Minul ei ole veel hääletatud. Ootan, kui keegi (komisjoni varuliikmetest) tuleb, siis saan seda teha,” selgitas Heinleht. Hääletada saab vaid siis, kui kohal on kolm komisjoni liiget, lisas ta.

“Ma mõtlesin, et teen e-hääletuse, aga kuna juba siin olin, otsustasin, et hääletan siin, katsetan oma naha peal ära, kuidas süsteem toimib,” ütles Errit. “Siis on kogemus olemas. Siis on selge nii teooria kiui ka praktika.”

Kell 13. 55 helises telefon. “Üks hetk,” lausus Heinleht ja andis Rüütlile märku, et too pliiatsi haaraks. “Koduhääletus. Perakülla,” dikteeris Heinleht.

Kell 14.55, Risti

Vallavalitsuse teeninduspunkti ees trepi kõrval tervitavad valijaid Tegusalt Tulevikku näod.

Vaikus. Laua taga arvuti taga istuvad Aet Tänav, Aili Randalu, komisjoni esimees Sirje Leppmaa seisab.

“Erinevus on see, et arvutit tuleb kasutada,” ütles Leppmaa, kes on palju kordi valimiskomisjonis olnud, esimehena on ta aga tänavu esimest korda. “Valijate nimekirja me enam ei näe, seega pole esmavalijaid näha.”

Ka Leppmaa on seda meelt, et paljud tulevad valima õigel päeval – pühapäeval. “Paned lipsu ette, võtad proua käevangu ja tuled,” ütles Leppmaa.

Kell 15.15. Ühtegi valijat pole tulnud, sätin end minekule.

Autosse istudes märkan, et jaoskonna ees peatub sõiduauto. Valijad!

Tilluke valimisjaoskond oli hoobilt rahvast täis, korraga tahtis oma hääle anda viis valijat.

Elve ja Uno Eskol käis valimine kibekähku. Ongi tehtud” “Noh, jah,” lausus Elve Esko. “Vaat nii on, et vald on nii suur, peadki mõtlema, keda oled näinud kuskil, tead temast ja tema poolt siis hääletadki,” selgitas vanaproua. Kelle poolt Eskod hääletasid, see jäi aga nendi endi teada.

“Kelle poolt ma peaksin hääletama,” uuris sabas seisev mees komisjoni naistelt. Sealt talle soovitusi ei antud.

Kui mees hääletamislaua taga istus, oli tal otsus kiiresti tehtud ning hetk hiljem oli sedel juba valimiskasti lastud.

“Tegite nägu, et ei tea, kelle poolt hääletada?” uurin mehelt. “Kohalikud naistearahvad, nendele peab nalja tegema.” naeris Toomas Koplik.

“Käisime [koos abikaasa Ehaga – toim] Haapsalus tütre juures ja nüüd, kuna on korralikud riided seljas, läksime mööda, tegime ära. Siis on homme vaba, saab lehti riisuda,” lausus Koplik.

Kell 15.53. Kullamaa

Nägudemeri. Treileril on hiigelsuur reformikate plakat, näod suisa kahel pool. Taamal on vaid veidi väiksem Tegusalt Tulevikku trio. Teadetetahvlil tutvustab end Tugevad Kogukonnad kuue näoga, kes seisavad tugeva Kullamaa eest. Osavallamajja astujat tervitab trepi kõrval jällegi Tegusalt Tulevikku seltskond.

Valimisjaoskond ons eekord üles seatud saali. Et oleks rohkem õhku ning saaks piirangutes sätestatud vahet pidada, selgitas komisjoni esimees Katrin Viks.

Kaks inimest tuli korraga valima. Kohalikud, Leila külast.

Neil käis valimine käbedalt. “Tegelikult me teame neid inimesi, kes siin on,” ütles Indrek Ronk. “Otsus oli juba ammu tehtud,” lisas Egle Ronk. “Tunneme isiklikult,” lausus Indrek Ronk. “Kohalik mes, väga kohalik mees.”

Seda, kelle poolt Rongad hääletasid, nad välja ei öelnud. “Valimisliit,” oli märksõna, mille Indrek Ronk lausus.

Ümbrikud oli komisjon kenasti klaverikaanele valmis seadnud. Kas neid tuli ka kasutada?

“Läks tarvis. Hommikul olime samamoodi ilma netita, aga me tegime ümbrikusse hääletamist, kõik sujus. Paanikat ei olnud,” ütles Viks.

Eile kella neljaks pärastlõunal oli Kullamaa jaoskonnas valimas käinud 109 inimest. “Eile oli 71, lausa järjekord oli, kui jaoskonna lahti tegime ja esimene kaks tundi oli tihe töö, siis läks hõredamaks,” meenutas Viks.

Viksi sõnul on sel aastal on väga palju e-hääli antud.

“Meil on siin kohusetundlikud inimesed,” lausus komisjoni liige Lilith Raudsepp.

“Paljud on öelnud, et nemad käivad ikka õigel päeval. Homme on tõenäoliselt suurem käimine,” ütles Viks.

Esmavalijad? “Eile oli üks,” teadis komisjonis kõige olulisem isik, pitsatilööja Aksel Heidemann. “Aitame, õpetame teda, kuidas protseduur käib, kiidame teda.”

“Meeneid me ei jaga,” nentis Viks.

Puhvetit jaoskonnas avatud ei ole. “Poes on apelsinid vabalt müügil praegu,” lisas Heidemann. “Siis [nõukoagude ajal, kui jaoskondades olid valimispäeval avatud ka puhvetid, kus müüdi alkoholi ja defitsiitset kaupa – toim] me käisime hääletamas, siis oli ju silt ka et “Hääletusruum”, praegu aga on “Valimisjaoskond”.”

Kandidaate ümber jaoskondade sebimas ja hääli püüdmas eile näha polnud.

Veidi peale nelja peatus jaoskonna ees korraks reformikate üks reklaamnägu Jaanus Ratas. Ütles, et ukselt-uksele kampaaniat nad seekord ei teinud, sest on ju koroonaaeg ning inimesi ei tasu neile lähedale tükkimisega ärritada.

Kes valimised võidab, sellest pole Ratase sõnul tal aimugi. Aga et mitmel nimekirjal võib tulla võrdselt volikogukohti, seda ta uskus küll.

“Šampust joome homme [pühapäeval] Linnamäel LASi majas [seal peab seal oma valimispeo reformikate Läänemaa seltskond],” ütles Ratas ja pistis tema nimega pastaka ajakirjanikule pihku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Hr Ronk
2 aastat tagasi

Valimisliidu nimekirjas Kullamaal ei ole ühtegi päris Kullamaa meest.