Läänemaa volikogudesse pürib viis inimest kohale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Kohaliku omavalitsuse valimistel kandideerib Haapsalus, Lääne-Nigulas ja Vormsis volikogude liikmeks 269 läänlast.

Kõige tihedamaks rebimiseks läheb Lääne-Nigula vallas, kus on väljas kaks valimisliitu ja kolm parteinimekirja – kõik ühtlaselt tugevad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mihkel & Pojad
2 aastat tagasi

Mida “soojem koht”, seda rohkem sinna pürgijaid.

ats
2 aastat tagasi

poliitikust on kujunenud naeratava näoga pshhopaat teeveerel kes sulle naertava näuga järgmisel hetkel noa selga lööb

Manna Liisa
2 aastat tagasi
Reply to  ats

Mkmm… paluks konkreetsemalt …

nalja number
2 aastat tagasi

rahvale on loodud illusioon et kui nad saavad endale orjapidajaid valida siis see on demokraatia

riksu
2 aastat tagasi

poliitikast on kujunenud poliitpervertide võistlus kelle ainsaks motivaatoriks on raha ja võimuiha. see et see poliitika peab teenindama rahvast see nendele enam pähe ei mahu. see on eluvõõras kogemus juba

ronivad
2 aastat tagasi

kohe üle üksteise , et saaks kuidagi püünele, aga ainult lubaduste ja muinasjuttudega , tegelikult ei sõltu neist midagi , sõltuvad nad kõik rahajagajast

xyz
2 aastat tagasi

Nii nagu laiaemas maailmas, EU-s, EV-s kui ka kohalikul tasandil, läheb kõik aina hullema poole. Rohkem bürokraatiat, makse, reegleid, seaduseid, lubasid, litsentse, sertifikaate jne. Samas kontrolli oma raha üle ei ole, suurt millegi üle ise otsustada ei saa. Brüssel hetkel veel ei kirjuta ette, et mis maitsega jäätist peab omale poes valima, kuid aeg, mil ka see ettekirjutus Riigikogust läbi käib ei ole enam kaugel.

Vahet pole...
2 aastat tagasi

oled vana või noor…olid ühe elu olemust hästi tabava laulu sõnad. Vahet pole, keda valid või kas üldse valid. Haapsalus saad ikka “harja” punaseks, ülejäänud Läänemaal valid Miku või manni, saad suure neeme. Ja egas polegi muud valikut, mõned pullitegijad tulevad iga kord, aga valla juhitamatus on liiga keeruline, et keegi, kes pole selles mängus kogu aeg kaasa teinud, hoomaks kuidas seda kremplit paremini juhtida.
Käib selline suured vallad – väiksed vallad mäng, et ikka tööd leiba jaguks ja keegi kellel ajud veel pole bürokraatiast läbi imbunud toimuvast aru ei saaks.

Valge Daam
2 aastat tagasi

Volikogu liige on (võiks olla) Haapsalu patrioot selle parimas tähenduses. Inimene, kes võtab vastutuse ja julguse konkreetse lubaduse täitmisel. Väikelinnas tulevad isikuvalimised, sest enam-vähem tuntakse-teatakse kõiki. Parteipoliitika pole KOV-i valimistel määrav.

Maakas
2 aastat tagasi
Reply to  Valge Daam

Tõsi see on, et partei ei oma KOV valimistel tähtsust. Oluline on ka teada, et volikogu liikmed teevadki seda tööd praktiliselt missioonitundest, sest need pole palgalised kohad. Seega nad tõesti soovivad midagi paremaks muuta. Palgalised on ainult volikogu esimehe ja aseesimehe kohad.

Vat kus
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

naiivitar

hehh
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

tegelikult peaks iga valija kasvõi ühel volikogu istungil osalema, see muideks on vägagi valgustav kogemus 🙂 kes teeb tööd südamega, kes istub niisama, et koht täidetud oleks, kes käib kohal vaid neid punkte hääletamas, mis talle hingelähedased, kes seisab ka valla teiste piirkondade huvide eest. kui ikka saadik, kellele ma olen hääle andnud, saab protokollis märgitud vaid siis kui hilineb ja muidu kordagi suud lahti ei tee, on ju mahavisatud hääl …

Ei tea
2 aastat tagasi

Viis inimest ühele kohale. On ikka tahtmine. Minge tööle nagu tõesti! Jutt on et Eesti ei saa ilma välistööjõuta hakjama. Näe saab küll, kui niipalju ühe tooli peale ei trügitaks

To ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Valla volikogu liikme koht ei ole palgaline töökoht ja seal ei käida iga päev nö 9-17-ni. Kohal käiakse siis, kui on volikogu koosolekud ja midagi on vaja otsustada.

heh hah huh
2 aastat tagasi
Reply to  To ei tea

Volikogu esimehe palk on nüüdsest 1500 eurot, mis on pool linnapea palgast, volikogu aseesimehel ja juhatuse liikmel 350 ning volikogu lihtliikmel 200 eurot kuus. pluss hüvitised, mis on suuremad kui palk, niiet ära häma

To heh hah huh
2 aastat tagasi
Reply to  heh hah huh

Võib olla Haapsalus on, aga Lääne-Nigula vallas küll mitte. Eks iga omavalitsus otsustab, kui paljuga volikogu liikmeid tasustab. Väikest tasu aga makstakse ainult kohal käidud kordade eest ja see katab transpordikulud, sest liikmed elavad ju mööda valda laiali. See pole riigikogu, kus kõik palka saavad ja kuidas veel!

Näe
2 aastat tagasi
Reply to  To heh hah huh

vallatädike ka selgitamas, need nn “väikese tasu” vaikiva soo esindajad ongi kõige ajuvabamad volikogu liikmed. Ja komisjonis näo näitamise eest saab veel lisaks. Vaadake, kui palju teatud volikogu liikmed suud on selle perioodi jooksul lahti teinud 🙂

To näe
2 aastat tagasi
Reply to  Näe

Oled sa lugenud volikogu istungite protokolle? Kuidas sa saad öelda, et volikogu liikmed nö suud lahti ei tee? Otsused pannakse reeglina hääletusele ja iga liikme hääl loeb. Nt nii oldi ka Risti tuulepargi ehitamise vastu.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  To näe

no see oli tubli, see risti tuulepargi vastu hääletamine, aga ka see läks liigagi napilt. Mingi osa hääletajaid tahtsid seda maalapikest reostama hakata. See pole üldse hea ju, et sellised inimesed ka sisse satuvad.

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  To heh hah huh

palk on teisejärguline, kui juba kuskile koha peale said. Teete nägu, nagu ei teaks seda!? Aa võib olla olen ülekohtune ja te ei teagi seda.

Volli
2 aastat tagasi
Reply to  heh hah huh

Kui sa nii tark oled, siis ütle, kust kohast sa sellised numbrid välja oled lugenud? Juba seadusest tulenevalt võib palgaline ametikoht olla vaid volikogu (mitte valitsuse) otsusel olla, kas volikogu esimehe, või volikogu aseesimehe koht.

Uudishimulik
2 aastat tagasi
Reply to  heh hah huh

Vabandust, mis hüvitistest jutt on. Konkreetselt palun,

Hale
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

“Ei tea”-le
Selles suhtes olete endale paikapidava varjunime mõelnud, et te tõesti ei tea kohalike omavalitsuste volikogude moodustamisest ja töökorraldusest ja nendest inimestest mitte midagi. Vanadel aegadel oli kombeks püüda oma lollust ja harimatust varjata, nüüd mida tumedam, seda uhkem.

Tüskraaf
2 aastat tagasi

Üleöö üllatused! Lääne Elu andmetel on oravad ja kesikud pähklid ja kartulid ühte kappi pannud – “Reformi- ja Keskerakond”.