Nädala pärast tuleb maski kanda kõikjal, kus koroonatõendit ei kontrollita

BNS

Covid antigeeni test. Foto picjumbo.com
Covid antigeeni test. Foto picjumbo.com

Valitsus võttis nejapäeval vastu põhimõtttelise otsuse, et alates 26. augustist tuleb maski kanda avalikes siseruumides, kus ei kontrollita koroonatõendit. Vastav korraldus on kavas heaks kiita esmaspäeval.

Laieneb ka koroonatõendite esitamise kohustus. Avalikes ruumides, kus on nõutud COVID-19 nakkusohutuse tõendamine, tuleb seda teha kõigil klientidel või osavõtjatel, sõltumata inimeste arvust.

“Oluliselt nakkavama deltatüve laienenud levik Eestis on toonud kaasa viiruse leviku kasvu ja suurenemas on ka haiglaravil olevate inimeste arv,” ütles peaminister Kaja Kallas. “Selleks, et koroonaviiruse levik ei sunniks meid taas kooliaasta alguses majandus- ja ühiskonnaelu lukustama, peame aktiivselt kaitsma ennast ja teisi. Esiteks tuleb esimesel võimalusel läbida vaktsineerimiskuur ja olla valmis oma nakkusohutust tõendama. Teiseks peame väga nakkava deltatüve leviku vähendamiseks hakkama kandma maske lisaks ühistranspordile ka poodides, panga- ja postkontorites ning muudes mittekontrollitud avalikes siseruumides.”

Avalikes siseruumides, kus nakkusohutust ei kontrollita, tuleb hakata hiljemalt nädala pärast kandma maske – peale ühistranspordi ka  kaubanduskeskustes, poes, pankades, postkontorites jm.

Endiselt on maskikandmise kohustusest vabastatud kuni 12-aastased lapsed või kui suu ja nina katmine on tervislikel või muudel olulistel põhjustel vastunäidustatud.

Koroonatõend tuleb 26. augustist alates 18 eluaastast esitada järgmiste tegevuste ja ürituste puhul nii avalikes sise- kui ka väliruumides: sportimine, noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täiendkoolitus ja täiendõpe, spordivõistlused ning spordi- ja liikumisüritused, saunad, spaad, veekeskused ja ujulad, avalikud koosolekud ja üritused, sh teatrid, kinod, kontserdid, konverentsid, muuseumid ja näitused, meelelahutusasutused ning toitlustusettevõtted.

Tõendit ei tule kontrollida piiramata territooriumiga väliüritustel.

Tõendit ei ole vaja esitada kaubanduskeskustes ega poodides. Samuti pole nakkusohutust vaja tõendada restoranist või kohvikust toidu kaasaostmisel. Nendes kohtades või juhtudel tuleb kanda maski.

Tõend näitab, kas inimene on haiguse läbi põdenud, vaktsineeritud või vaktsineerituga võrdsustatud või on see tõend koroonaviiruse testi kohta, mille tulemus on negatiivne.

Digitõendit saab luua patsiendiportaalis. Inimesed, kes vajavad selleks abi, saavad pöörduda sotsiaalkindlustusameti teeninduspunktidesse. Digitõendeid aitavad välja printida ka kohalikud omavalitsused ja raamatukogud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lollimaks
2 aastat tagasi

asi läheb…

Tont
2 aastat tagasi

Väga napakas lähenemine-kui tahan,sõidan täis peaga või ei kanna maski- oma asi! Aga seadused ja valitsuse korraldused kehtivad kõigile.On viimane aeg teha register nagu Portugalis või Hispaanias- kui faksineerimas pole käinud,plekid need ravi-tuhanded omast taskust.Kui järjest suurenevat haigete arvu vaadata,on tulevik väga tume.

To Tont
2 aastat tagasi
Reply to  Tont

Apteekide aruandest selgus, et mitte kunagi varem pole nii tohututes kogustes ravimeid müüdud kui sel aastal. Põhjus ilmselt selles, et väga paljudel inimestel on pärast vaktsineerimist igasuguseid haigusi ja tervisehädasi avaldunud, mis kõik ravi vajavad. See on fakt! On ka haiglasse sattunuid ja neid, kes peavad eriarste külastama. Sinu seisukohta arvestades peaksid kõik vaktsineeritud, kes vaktsiini tõttu miski häda külge on saanud, samuti oma ravi ise kinni maksma, sest nad on oma probleemid tervisega ju sisuliselt ise tekitanud. Tead, sa mine ja arene kusagil natuke.

Eesti NSV
2 aastat tagasi
Reply to  Tont

Olen nõus! – On viimane aeg teha register nagu NSVL-is, ja rahvavaenlased märgistada ning isoleerida.

Vahur Reede
2 aastat tagasi

Lugesin just uudist, et Terviseamet olla lõpuks oma külmalaos põrandakütte välja lülitanud.

See järjekordne absurdiuudis seletab ära ka selle rakendatava üldise maskikohustuse tegeliku mõtte avalikus ruumis – koroonaviirusega pole üldisel maskikohustusel mingit seost, kõigi maskikandmist on vajalik selleks, et Terviseameti idioote rahvamassist ära ei tuntaks!

tulevik
2 aastat tagasi

Kord on kord! Ärä virise!

komsomoli sekretär
2 aastat tagasi
Reply to  tulevik

Just, kui partei ütles, siis nii on!

On see
2 aastat tagasi

Ettevalmistamine KOV valimisteks? Kõik elektrooniliseks, et tulemused juba ette teada oleks?

torusall
2 aastat tagasi

Lugesin, et Rakveres kontrolliti maski kandmist politseinike poolt. Üks vanahärra oli ilma ja torises vastu, aga võttis lõpuks kilekotist torusalli ning kattis sellega nina ja suu.Mis asi se torusall on? Kas see on maskiga samaväärne. Hangiks endale ka, tea kus seda saab.

Tore sall
2 aastat tagasi
Reply to  torusall

Nüüd ongi see koht kus peab aru saama , et mask on lihtsalt inimeste survestamiseks mitte kaitseks . Mingi mõttetu torusalli on siis sama hea kui mask . Naljakas

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Tore sall

Läbi salli sa ei köhi oma viirusepilve meetrite kaugusele.

To kummaline maailm
2 aastat tagasi

Kas siis kõik inimesed köhivad kogu aeg? Las need kannavadki, kellel köha või nohu on, mispärast täiesti terve inimene seda tegema peaks?

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Sellest on sadu kordi räägitud, et asümptomaatiline nakatunu ei pruugi teadagi, et ta haigust levitab.

To kummaline maailm
2 aastat tagasi

No jumal küll, kas need passidega lehvitajad siis ei levita või? Et kui passi näitab siis kindlastu viirust pole, aga kui poodi läheb ja seal passi ei küsita siis on? See on lollus kümnendas astmes mis praegu toimub.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Poes käimine pole meelelahutus, vaid on hädavajadus, seepärast sinna lubatakse koroonapassita.

Puff
2 aastat tagasi
Reply to  torusall

Netist sa kommenteerimas oled, aga googeldada ei oska. Arenguruumi on.
http://usb.ee/est/tooted/torusall_logoga?gclid=EAIaIQobChMIovmBpum-8gIVTvgYCh1kRQiWEAAYASAAEgLZL_D_BwE

torusall
2 aastat tagasi
Reply to  Puff

Andeks, kas teil on veel ruumi?
Ei, kõik on täis!
Tähtsaid mehi täis on poodium,
jaa, kõik on täis.

Aitäh sulle, Puff, et andsid kübeke lootust, et on veel ruumi-mul on arenguruumi, kõik polegi täis, nagu laulis ansambel apelsin.

Arvos
2 aastat tagasi
Reply to  torusall

Torusiil vbl? Trükiviga?

no jaa...
2 aastat tagasi
Reply to  torusall

Keera sall toruks ja oledki torusalli omanik, torusiili ära igaks juhuks kasuta

torusall
2 aastat tagasi
Reply to  no jaa...

Hoolivus ja sallivus- kõik juhatavad nimetissõrmega sulle teesuuna kätte, keegi ei näita keskmist, mis paneks solvunult huuli torutama – just… sellist Eestit ma tahtsingi.

Jaanus
2 aastat tagasi

Ei koti ja ei kanna