Juhtkiri: veel üks pass

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Tulevast nädalast muutub elu taas keerukamaks, sest seoses koroonaviiruse leviku kolmanda lainega jõustuvad piirangud. Et oma elu kergemaks muuta, peaks igaühel taskus olema veel üks pass – koroonapass.

Oleme suve jooksul juba harjunud piiranguteta ringi liikuma, kohvikuid ja restorane külastama, nautinud Haapsalus Taff:Festi ja Augustibluusi, ühiselt sportinud ning mis iganes kultuuri nautinud. Kahjuks ei ole koroonaviirus kuhugi kadunud ja ohustab meid järjekindlalt. Edaspidi tuleb arvestada sellega, et koroonatõendi puudumisel pole pääsu ei kontserdile ega ka teatrietendusele.

Õnneks on vaktsineeritute arv meie seas suur, mis annab võimaluse jätkata elu sarnaselt esimeste suvekuudega – kõigile neile, kes tõendavad, et ei ole teistele ohtlikud ega levita viirust, mille tagajärjed võivad olla traagilised. Selle võimaluse pakub koroonapass.

Nõuded koroonapassi rakendamiseks teenindussfääris, kultuuriüritustel või muudel juhtudel ei muuda kellelegi, kes on vaktsineeritud, viiruse läbi põdenud või saanud hiljuti negatiivse testitulemuse, elu keerulisemaks. Tuleb vaid digiloost vastav dokument välja valida ja paberile printida või alla laadida ning oma mobiilseadmesse salvestada.

Viiruse leviku kolmandaks laineks valmistutakse tõsisemalt kui varasemalt. Näiteks on Haapsalus ametisse nimetatud vaktsineerimiskoordinaator, kelle poole võib igaüks abi saamiseks või nõu küsimiseks pöörduda.

Teiste abile võib loota, aga parem on koroonaprobleemiga ise toime tulla. Tartu ülikooli professor Jüri Saar soovib algatada kogu elanikkonda haarava aktsiooni „Mina ka! Aga sina?”, millega ärgitab igaüht oma lähi- ja suhtlusringis tähelepanelikumalt ringi vaatama ning nõudma kõigilt neilt, kellega me otseselt kokku puutume, vaktsineeritust. Kui igaüks lööb kaasa, saame lõpuks võitu sellest jubedast haigusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Plood
2 aastat tagasi

Vaaderpass, kompass,muidu pass,…koronapass….mida veel?

Selline
2 aastat tagasi

Ei oma koodi, vaktsiini, ajupestust. Ega ei kavatse neile alluda.
Palju selliseid on?

Plood
2 aastat tagasi
Reply to  Selline

Neid on palju aga võsas rahuga.Pole meediale kasulikud!!
Olen koduõues-ei ole koode ega sarvilisi,mõistus töötab. TV-uudised jätan vahele, raadio on muusika peal. Ajalehte loen, jätan covid-ajupesu vahele.Ootan õiget vaksi.

Tõesti jah?
2 aastat tagasi

“…kõigile neile, kes tõendavad, et ei ole teistele ohtlikud ega levita viirust, mille tagajärjed võivad olla traagilised. Selle võimaluse pakub koroonapass.”
Kes seda lolli iba ajas, et see pass houiab sind tervena ja ei lase teisi nakatada, mis krt selliste peas toimub?

Tädi Anne
2 aastat tagasi

Olen vaktsineeritud. Mul on koroonapass. Aga teades, et nakkust levitavad kõik, nii vakrsineeritud kui vaktsineerimata, siis kavatsen jätkata senist elustiili – pesen käsi, rahvarikastes kohtades kasutan ühekordset maski. Ühesõnaga ei karda, ei paanitse, aga toimetan terve mõistusega. See pass on tegelikult sisuliselt mõttetu. Aga kui see tagab ühiskonnas mingit turvatunnet, siis olgu. Pigem võiks jälle meelde tuletada kampaania korras kätepesemist, tervislikke eluviise ja maski kasutamise hügieeni. Me elame selle viirusega, sellesse viirusesse haigestunuid õpitakse järjest enam ravima. Paanikat poleks vaja ja lapsed tuleks nii uute vaktsiinide kasutamisest kõrvale jätta. Mitte keegi maailmas ei tea nende pikaajalisi kaasnähte.

Plood
2 aastat tagasi
Reply to  Tädi Anne

No milleks sulle see pass ja vaks siis? KuI lambakari =üks ees ja teised järele, ilma oma mötlemist,Vanasti mindi sel kombel nlkp-sse…kästi!!

ahnii
2 aastat tagasi

Mingi vaktsineerimispassi nõudmine pole seaduspõhine.

Kein Problem
2 aastat tagasi
Reply to  ahnii

Siis tuleb see seadus ümber muuta.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  ahnii

Uuri veidi seadusi ja sa üllatud!

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Loodan, et paari kuu pärast suudab tõenduspõhisele teadusele ja ausale statistikale põhinedes ka LE muutuda kvaliteetmeediaks ja tunnistada oma usupõhisust. Viiruse levimine ja inimeste haigestumine ei ole üks ja sama – viirust levitavad kõik ühtemoodi, aga viirusele vastuvõtlikkus on igal inimesel erinev, mis oleneb tema immuunsussüsteemi kvaliteedist. Eesti teadlaskonna suurimaid probleeme on eetika ja riigivõimul tarkuse ja kriisijuhtimise oskuse puudumine.

Ko & Roona
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

… mis oleneb immuunsüsteemist JA vaktsineeritusest. Viimane oleneb aga inimesest endast.

oeh
2 aastat tagasi

praegu statistikat vaadates tundub küll ainus kasu, mida vaktsineerimisest saanud olen, on isiklik QR-kood – vau 🙂 reisida ei saa(oleme juba punases riik), nakatuda ja haigeks jääda võin ikka, ole siis veel mõistlik kodanik …

Laine harjal
2 aastat tagasi

Hea kui keegi korraldab,suunab ja koordineerib kuhu, mida ja kui palju. Päevavalgust jääb iga päevaga vähemaks ja vähemaks, aga teadmiste valgust ehk seda infot, tuleb igapäevaselt aina enam ja enam. Jumal tänatud, et nad statistika aruandes seda ei kirjuta missuguse veregrupiga inimesi viirus kõige rohkem ohustab, siis võtaks küll silme eest mustaks ja jalust nõrgaks….ja sooviks, et elektri kulude kärpeplaaniga seoses, tunneli lõpust valgust ära ei võetaks. Tunneli lõpus peab valgus jääma-muidu on täitsa lõpp. Aga loodame parimat ja paigaldame tõkked ning murrame kolmanda laine harja, nagu need lainepüüdjatest surfarid…ja mittevaktsineeritud peavad toidupoodi saama, passita või passita… muidu läheb mul… Loe rohkem »

Plood
2 aastat tagasi
Reply to  Laine harjal

oota jah valgust, aga punase Hiina poolt,sest sealt see köik algas!!