Lauri Läänemets: valitsus on vaktsineerimisel maaelanikud ära unustanud

Lääne Elu

info@le.ee

Lauri Läänemets. Foto: Helen Kattai
Lauri Läänemets. Foto: Helen Kattai

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul on valitsus vaktsineerimiskorralduses maainimesed ära unustanud ja teinud neile vaktsineerimise võimalikult ebamugavaks.

„Vaktsineerimisjuht ütleb avalikult, et igaühel on võimalik kaitsesüst saada kohe kui ta sõidab Tallinna, Tartusse, Pärnusse, Narva või Kohtla-Järvele. Riigikogu liikmena pean küsima vaktsineerimisjuhilt: kas teie arvates on Eestis elu ainult nendes viies kohas või elab inimesi ka mujal?

Kuidas on võimalik, et juuli lõpus avastab Kaja Kallas alles pärast riigikontrolli märkust, et Eestis puudub vaktsineerimiskava. Olen koos avalikkusega arvanud tänaseni, et valitsuses on arutatud maakondliku täpsusega olukorda vaktsineerimises ja mida teha, et olukord paraneks.

See, et riik korraldab vaktsineerimist ainult viies linnas ning ülejäänud inimesed peavad selleks sõitma sadu kilomeetreid või sõltub vaktsiini saamine kodumaakonnas heast õnnest, näitab valitsuse tegelikke regionaalpoliitilisi seisukohti. Viiruse leviku tõkestamisel on see aga läbikukkumine. Pole ime, et me sukeldume ühiskonnana koroonaviiruse puhangu kolmandasse lainesse, kui mitte midagi pole varasemalt ette võetud.

Vaktsineerimisjuhi lapsus peegeldab terve valitsuse mentaliteeti ja saamatust. Vaktsineerimine ei tohiks olla mingi vaba turu kaup, mis sõltub sellest, kas keegi suvatseb seda pakkuda või suudab seda hankida. See on avalik hüve, mis peab olema tagatud ühtlaselt üle riigi ja kõigis piirkondades. Kui valitsusel on vaja selleks lisaressurssi, siis tuleb seda julgeda öelda ja küsida.

Varasemalt on jäetud mulje, et riik korraldab vaktsineerimist igal pool Eestis. Tänaseks on aga selgunud, et riiklik vaktsineerimine on korraldatud viies kohas. Ülejäänud piirkondades on see vabatahtlik ning toimub nii nagu kohapeal arvatakse. Näiteks eelmise nädalani korraldas Järvamaal vaktsineerimist vaid kaks perearsti, omavalitsustele kuuluv kohalik haigla aga ei teinud midagi.

Tegin täna ettepaneku Järvamaa omavalitsusjuhtidele võtta initsiatiiv vaktsineerimisel enda kätte ja luua maakondlik koostöövõrgustik, et tagada koostöös Järvamaa haiglaga vaktsineerimine kõigis Järvamaa omavalitsustes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madis
2 aastat tagasi

Hale tekst. Kui Riigikogu liige “peab midagi vaktsineerimisjuhilt küsima”, siis mitte Lääne Elu kaudu.

need
2 aastat tagasi

vinguva sotsid on ära unustanud kuidas nad nädalate kaupa eelmisele valitsusele iga tühja asja pärast umbusadust avaldasid, nüüd aga nagu sead rukkis vait, reklaamivad aga üllekese tomateid

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi
Reply to  need

Sotsid ja Reform olid opositsioonis lahutamatud nn väärtuspartnerid. Kui KaldaKaja nägi peaministri tooli paistmas, ei kaalunud ta enam mingit väärtuskoalitsiooni. Kõik täpselt selle stsenaariumi järgi, milles ta RattaJürit oli süüdistanud.
Sotsid nüüd ripakil, nagu viies ratas vankri all, ei sobi koalitsiooni ega opositsiooni.

aita end ise ka
2 aastat tagasi

Mis unustatud? Kogu aeg ei pea käsku ootama ja abi saama, ise võib ka endale väheke kasulik olla. Tegin perearsti juures ammu oma vaktsiinid ära ja pole mingit probleemi.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Riik on inimesed üldse ära unustanud, sotsidega eesotsas. Puudub kriisijuhtimine ja täielikult on kasutamata kohalik (tõsi)teaduslik potentsiaal. Piirid avali uutele viirustüvedele ning lubatakse siseriiklikult viirust levitada nii vaktsineerimata ja vaktsineeritutel. Inimlik lollus on ühiskonnas laialdlaselt vohamas ja selle vastu on raske ravimit leida – mõisted, seaduspärasused ehk kokkuvõtlikult baasteadmiste nõrk tase, eriti poliitilisel tasandil, toovad esile ühiskonnas lolluse taseme tõusu. Teadlase eetika, põhiõiguste kaitse koos põhiseaduse järgimisega, elementaarne juhtimise kvaliteet, süsteemsed vead sotsiaalsüsteemis jne ehk 30 aastaga oleme ennast arendanud rappa ning puudub julgus ja tahe seda tunnistada, ka suunamuutvaid otsuseid vastu ei võeta. Ühiskond tervikuna vajab restarti.

Sm.
2 aastat tagasi

Läänemets.

Jenkem
2 aastat tagasi

On vaja faksineerida vää? Ei tunne puudust

To jenkem
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Su jutt on Su nime väärt.😁😁

Mida v.
2 aastat tagasi

See on ju see EKRE vihkaja. Ma ei hakka parem lugemagi ja end ärritama

Mida v.
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v.

miinuste järgi võib arvata, et paljud ei usu, et see tegelane vihkab südamest konservatiivset maailmavaadet ja rahvuslikku meelsust. Kui huvi pakub, siis võin tõestada ja saate aru, et oh tõesti ongi nii. Ilus naeratus pildil ei tähenda head südant! Ärge laske end lollitada!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v.

Mida siin imestada, enamik (76%) eestimaalasi ei toetagi EKRE-t.

Nojaa
2 aastat tagasi

Küll ärkavad kord, aga siis on juba liiga hilja. Eestlane on aeglase mõtlemisega enamuses vist, ikka vaatab mis teine teeb ja ise kardab lolliks jääda jne. Rohkem julgust inimesed. Kui ma peaks refi, keski või ekre vahel valima, siis valiksin küll viimase. Täiesti kindlalt

ekre
2 aastat tagasi

Siim Kallaski ütles, et enamik inimesi on lollid…

puhkama!
2 aastat tagasi

Päikesevalitsus on ära unustanud kogu riigi. Palk jookseb ja kena puhkuse aeg.

Varoona
2 aastat tagasi

Ega mõnele ei tulegi maainimene kunagi meelde, sest Eesti on Tallinn ju, Ljasnamae.