Lugejakiri: Kuuse tänava koolimaja kaitseks

Lääne Elu

info@le.ee

Kuuse tänava koolimaja. Foto: Urmas Lauri
Kuuse tänava koolimaja. Foto: Urmas Lauri

Vaatan ja imestan mis on meie linnas lahti? Mingi lammutamis- ja raiumishullus. Vanarahva tarkus ütleb, et üheksa korda mõõda, üks kord lõika. Enne kui midagi teed, mõtle hoolega. Hiljem on valesti tehtut raske või lausa võimatu heastada. Ehe näide on rongiliikluse kaotamine 26 aastat tagasi ja kui vaevaliselt nüüd selle taastamine läheb.

Meil on ju mitmeid mahalammutatud objekte, nagu lihakombinaat, Hako, naftabaas jne. Seisavad nad nagu ulmefilmis. Tühjalt seisab ka Kreutzwaldi tänava teenindusmaja nagu tondiloss. On ka vastupidiseid näiteid: endine arvutusjaam Lahe tänaval ja Lääne Kaluri klubi, endine sõjakomissariaat ja lastehaigla. Need on pika ootamise järel saanud uue hingamise.

Mis puutub Kuuse tänava koolimaja lammutamisse, siis see oleks küll väga mõtlematu tegu. Esiteks ka lammutamine on küllaltki kulukas tegevus ja teiseks ei ole selle maja seisund nii katastroofiline, et kohe buldooser käiku lasta. Kunagi tehti maja renoveerimise plaan ja ka sinna kulutati hulk raha. Aga siis otsustati lihtsamat teed minna ja ehitada uus, mis aga pole sugugi ideaalne. Puudub raamatukogu, aula, ja üldse on ruumi vähem kui vanas.

2005. aastal ehitati Kuuse tänava majale juurdeehitus, kus on ringauditoorium, korralik raamatukogu, õppeköök, klassiruumid. Viimastel aastatel jäetigi koolimaja hooldamine soiku, et las laguneb, varsti saame uue. Praegu oleks viimane aeg selle majaga midagi mõistlikku ette võtta. Kogu aeg on raha vähe, aga nutikalt tegutsedes saaks nii mõndagi. Pakun välja mõned ideed. Vilistlased ja kõik teised selle maja sõbrad, mõelge!

Kõigepealt luua maja korrastamise fond. Ehk leidub mõni aktiivne vilistlane, kes selle asutaks ja siis kõik asjast huvitatud saaksid sinna ka annetada. Sinna korrastatud majja võiks tulla mitmeid asutusi.

  1. Näiteks raamatukogu. Uues osas oleks selle jaoks ideaalsed ruumid. Ringauditooriumis võiks korraldada loenguid ja kohtumisi.
  2. Aulat saaks kasutada kontserdisaalina. Suviste ürituste ajal napib tihti esinemispaiku.
  3. Söökla võiks tööle panna nii, nagu OÜ Näksi ajal, kus linnarahvas ja ka suvitajad saaksid soodsa hinnaga einestada.
  4. Sinna võiks viia sidemuuseumi, mis pärast Tamme tänavalt väljakolimist on muutunud sisuliselt olematuks ja eksponaadid osaliselt vist eravaldusesse läinud. See oleks austusavaldus hr Kranich seeniorile, kes selle muuseumi hingega asutas.
  5. Ka noortekeskus võiks vangimajast sinna kolida. Ringide jaoks oleks palju rohkem ruumi, eriti liikumisega seotud ringid, nagu näiteks Kirke.
  6. Õppekööki võiks välja rentida perekondlike sündmuste tähistamiseks, sest seal saab kasvõi kohapeal toitu valmistada ja oleks ruumi ka tantsu lüüa.
  7. Sinna võiks kolida ka Viigi kool, mille praegune krunt on ärimeeste huvisfääris. Kastani tänava hoolekandekeskuses oleks selleks liiga vähe ruumi.
  8. Internaat võiks edasi tegutseda hostelina, sest eriti suvel on linnas puudus ööbimiskohtadest, samuti vajavad ju LÜGis ja kolledžis õppijad elukohta.

Ehk leidub ka teistel inimestel häid ideid, mis selle koolimajaga peale hakata. Avaldage oma arvamust. Mõtleme veel. Alati on lihtsam lammutada, kui uuesti üles ehitada. Majanduslik tasuvus ei saa alati olla primaarne. Ja kui hästi läheb, siis 2023. aastal, kooli 105. aastapäeval on see maja alles.

Üks realistlikult mõtlev linnakodanik (loo autor on toimetusele teada)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
84 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tantsuhuviline
2 aastat tagasi

Kuuse tänava võimlat kasutavad oma trennideks üsna mitmed tantsugrupid ja muud treeningrühmad kes spordikompleksi ei mahu. Kus need siis oma tegevust saavad jätkata?

Huvitav sell
2 aastat tagasi
Reply to  Tantsuhuviline

ei ole mitmeid , vaid kaks. Milleks liialdada!?

Tornaado Metsakalmistul
2 aastat tagasi

Ammas viskab hauas piruette hetkel

Murelik
2 aastat tagasi

Kallid vilistlased! Ehk võtaksime selle koolimaja saatuse oma südameasjaks. 2 aasta pärast on tõesti kooli 105 juubel. Kuidas, kus ja kas üldse seda tähistatakse? Ehk saame siin kuidagi aidata?

Naljakas
2 aastat tagasi
Reply to  Murelik

Jah muidugi, annetage igaüks kes seal koolis käinud. Nagu sommid ütlevad, haista sä p…a

tegelt
2 aastat tagasi

internaat hostelina pole paha idee,midagi odavat noorematele või seljakotiga ränduritele. aga ärikatel vaja ju krunti et sinna terve radisson blu ehitada

nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  tegelt

missiis!?

rypi
2 aastat tagasi

Kivimaja asendamine gipskuutide ja klaasseinetega on ilmne lollusm seda peaks iga insener teadma aga seda kompetentsi linnavalituses napib. Jahutuskulud on suvel sama kallid kui küttekulud talvel. Ega soojakulusid ju linn kata. Raha teenindamine on eesmärk mitte rahva teenindamine . lihtsalt häiriv on see linnavalitsuse mõttelagedus.

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  rypi

Täitsa huvitav, valiti mõttelagedad inimesed siis või? Valija tegi vra? Valis endast targemaid, aga tuleb välja, et mõttelagedaid hoopis valis!? Ei tahaks uskuda.

Valija
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Järelikult nii oligi. Ega meil siin eriti valikuvõimalust pole. Erilise kompetentsusega nad ju ei hiilga. Nagu öeldakse, et iga linn väärib oma juhte.

just
2 aastat tagasi
Reply to  Valija

no aga siis ongi ju nii, kohaliku inimese tahe väljendub nii. Mida siin kurta on? Saan aru, et jututuba siin ei olegi linnarhava tegelik tahe, aga ikka natukene elad ju sisse ja mõtled, et tohoh hullu midagi lahti, aga ei ole ju!

ahah
2 aastat tagasi
Reply to  rypi

esiteks klaasist modernne on ilus
teiseks tänapäeval on iga eestlase kohustus näidata et elame kapitalistlikul maal ja raha jagub kütmiseks jahutuseks ja muuks!

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  ahah

Kui raha jagub kütmiseks ja jahutamiseks, siis peaks jaguma ka maja remondiks. Ega ei pea ju seda kapitaalselt ümber ehitama. Kõrvaltvaataja ei tea ju maja tegelikku seisukorda, vaid teeb oma otsused välisel vaatlusel. Piisab korralikust remondist.

nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

aga miks ei tohi õmber ehitada. Vbl ilusam tuleb? Pole mõelnud?

Mats
2 aastat tagasi
Reply to  rypi

Meie idüllilisse kuurortlinna ei sobigi igasugused kips ja klaasmonstrumid. Las need jääda suurlinnadele. Olen väga nõus eelneva autoriga.

nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Mats

aga mis sobib?

Eino K.
2 aastat tagasi

Küsiks parem vastu, et mis toimub? Igale arengule ollakse vastu sellise halamisega nagu maailmalõpp oleks lähedal. Olgu see teede remondid või spordihall või vanade ehitise lammutamine või isegi renoveerimine ei sobi. Algkooli hakati remontima, kohe vastu, et miks maha ei lammutata, mis sest renoveerida. Nüüd vastupidi häda jälle!!?? Ei sobi reklaamvalgustahvel, ja üritusi parem kui suvel ei oleks üldse. Rikub “aura” vist ära. Jummala eest ärge mitte midagi tehke!? Pole ilus niimoodi arengule vastu seista. Linn peab arenema ja võimaluste piires järjest ilusamaks ja paremaks paigaks muutuma.

Tüüpilised eestlased
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Näha on kuidas vingutakse iga uuenduse peale mistahes valdkonnas. See jääb kahjuks kestma kuni viimane nõukaaegne mõtteviis on rahva seast välja juuritud.

Vale
2 aastat tagasi

Ei kiida nõukogude poliitikat ega valitsust ja selle kuritegusid, kuid “nõukaaegse” rahva mõtteviis oli ja on igati õige. Enesekindlus ja ise hakkamasaamine. Pole vaja neid läänemaailma lollusi meile kulbiga Brüsselist ja Ameerikast

Vigri
2 aastat tagasi
Reply to  Vale

Õige jutt! Tänapäeva lumehelbekestel puudub igasugune austus kõige selle suhtes mis oli varem hästi.

Mida v
2 aastat tagasi
Reply to  Vigri

Oi nüüd pani pirni: “lumehelbekesed”. Varem sa tobu lihtsalt varastasid, aga nüüd pead oma tunnihinde eest ise võitlema. Sinu austatud riik läks pankrotti tänu sellele suurele vargusele. Ausalt vihkan, samas ka mõistan seda arusaama, kes kiidab vana nõuka aega ilusaks ajaks. Vale!!!!!

Ei saa aru
2 aastat tagasi
Reply to  Vale

just kiidad ju!?

Kirp
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Kuuse tänava maja kordategemine pole arengule vastu töötamine vaid majale uue funktsiooni andmine. Võiks selle ajalehe artikli tähelepanelikultl läbi lugeda ja õigesti aru saada.

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  Kirp

Palun lugege jah läbi veelkord ja tähelepanelikult! Üritatakse otseselt arengut pidurdada, äärmisel juhul lubatakse vana asja kuidagi üles putitada, kuid midagi uut ei tohi arikli autori sõnade kohaselt üldsegi teha.

Kah vilistlane
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Kus on siin öeldud, et pidurdatakse? Kas taaskasutusse võtmine on pidurdamine? Meil on palju tühjalt seisvaid kinnistuid. Miks neid ei arendata? Kõik teritavad hammast vaid koolimaja kallal.

Ei saa aru
2 aastat tagasi
Reply to  Kah vilistlane

te pole miksiajast vist veel lahti saanud!? Koolimaja pole vastuseid siiani andund, ikka tahate säilitada!?

hmm
2 aastat tagasi

koolimaja koolimajaks, kahtlen et linnaviletsus miskit kasulikku sinna asemele plaaniks aga mingi iluasi ta küll just pole
vilistlaste enda istutatud puudele aga heaga otsida koht ümber istutamiseks

Kah vilistlane
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Ega ikka 40-50 aastaseid puid enam ümber istuta!

aga
2 aastat tagasi
Reply to  Kah vilistlane

Posti tn üle 70 aastadseid oleks küll ümber istutanud?!

Puu
2 aastat tagasi
Reply to  aga

Miks seda siis ei tehtud?

Mida v
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

milleks halvustada? Linnaviletsus!!??? Linnavalitsus ikka ju õigesti sõnastatud? Ei? Mina tean, mida need perse ametnikut on mu ajusid pannud, aga ikkagi, see pole viletsus, vaid valitsus, ehk esindajad, keda me ise oleme valinud. Ja solvama siin pole mõtet hakata oma sõnastusega, vaid, mine küsi oma valitud esindaja käest otse, et misk on nii nagu praegu on!. Tee seda ja ära ole nõrk kommenteerija siin lihtsalt!!!

Mats
2 aastat tagasi

Milline laristamine! 2005.aastal ehitatud juurdeehitus ja 17 aasta pärast purustisse. Tase!

haha
2 aastat tagasi
Reply to  Mats

vaata palju musta raha liigub linnavalitsust mööda, tuleb teatud ärikatele meeltmööda olla

Maali
2 aastat tagasi

Saadaks need purustamishimulised terminaatorid vihakõne ravile ja siis kultuuriloo loengule. Ega koolimaja pole mingi kolhoosi laut või kuivati mis seisavad praegugi teede ääres. Proovige seal kätt ja maandage end nende purustamisega.

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

No midagi erilist ka see maja pole.

Muhkel
2 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Eriline on selles aastakümnetega tekkinud aura millest igaüks aru ei saa eriti kui IQ on väiksem kui kinganumber. Haridus ja kultuur on alati olnud rahastuse suhtes vaeslapse osas.

Malm
2 aastat tagasi
Reply to  Muhkel

Aura maja ei remondi ega korras ei hoia, olgu IQ nii suur kui tahes, aga auraga ei löö mitte ühtegi naela seina

Nael
2 aastat tagasi
Reply to  Malm

Kivimajja eriti naelu ei löödagi. Selle aura olemusest peab ise aru saama. Kõige rohkem saab sellest aru kooli juubelite ajal.

mida sa ajad
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

veneaegsed ühe malli järgi paljundatud lagunevad silmavähki tekitavad ehitised on sama palju seotud kultuurilooga kui sina kõrge haridusega. kes sealt majast medaliga lennule läks mõistab, et uuendused on vajalikud

Silm
2 aastat tagasi
Reply to  mida sa ajad

Uskumatu, et ühe koolimaja vaatamisest võib silmavähi saada! Mis siis veel tapamaja või kalakombinaadi vaatamisest saab? Kas kohe momentaalselt koroona?

olaf
2 aastat tagasi

Tekivad uued elamispinnad. Uued inimesed. Noor generatsioon tuleb peale. Uus probleem. Lapsi pole kusagile kooli panna, koolid on väikesed. Vaja jälle uus kool ehitada. Olen artikli koostajaga nõus. Kooli võiks renoveerida. Momendil võiks muusikakool sinna üle kolida. Äsja avatud uus koolimaja on seotud eurorahastusega ja sealse euroametkonna mõtteviisiga.

Malm
2 aastat tagasi
Reply to  olaf

Renoveerida renoveerida. Te ise ei kujuta ettegi mida see tähendab. Juu iga asjatundlikumad inimesed on oma hinnangu sellele andnud.

olaf
2 aastat tagasi
Reply to  Malm

Tean väga hästi, mis see tähendab. Teen kalkulatsioone ja perspektiivseid analüüse. Ei tule meelde, et Tallinnas midagi maha lammutatakse. See rohkem väikeste omavalitsuste värk. Arhitektid saavad oma loomingut katsetada jne.

Malm
2 aastat tagasi
Reply to  olaf

Väga hea. Siis peaksite aru saama, et lammutamisel on ka eelised renoveerimise ees. Ärge muretsege, küll kõik on kenasti läbi mõeldud, kuigi esmapilgul võib teine mulje jääda

oh sind
2 aastat tagasi
Reply to  olaf

vist ei tea mida tähendab amortiseerunud vene aegse ehitise renoveerimine

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  olaf

Ometi üks arukas kommentaar! Jätka samas vaimus!