Libumaa tee silt ahvatleb vargaid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Libumaa tee. Arhiiv

Haapsalu–Laiküla maanteelt Martna osavallas kadus sel nädalal nagu tina tuhka intrigeeriva nimega Libumaa tee silt.

Lääne-Nigula vallavanem Janno Randmaa ütles, et see on juba teine kord. Silt läks kaduma ka kolm aastat tagasi ja tuli tellida uus. „Eks tuleb ka seekord uus tellida, aga kui vargused jätkuvad, siis ei teagi,” ütles Randmaa. „Ega me teda kinni keevitada või betooni valada saa.” Uus silt maksab 100–150 eurot.

Libumaa teeots, kus silt püsti, on olnud ka populaarne pildistamise koht. Nimevahetust plaanis ei ole. „See on vana ajalooline nimi,” ütles Randmaa. Libumaa küla nimi on siiski vahetatud ja kannab Männiku nime.

Nimeteadlase Marja Kallasmaa sõnul on Libumaa nime päritolu küll hoopis igavam, kui võiks arvata. Esiosa aluseks on tõenäoliselt Philoppose lühend Lipp, mis aja jooksul on muutunud libuks.

Rõude elaniku ja kunagise kooliõpetaja Inda Möldri sõnul on ka teine seletus. Libumaa tähendab klibumaad, läänemurdes ilma k-täheta.

“Sõna “klibu” (paekivist rannaveeris) pärineb alamsaksa või rootsi keelest,” ütles Lihula elanik Tiit Kaljuste. Rootsi keeles tähendab “klibb” kleepjat massi, aga leidub ka liitsõnades (klibbal – sanglepp), kus see tähendab kleepuvat. Rootsikeelne “klipp” tähendab aga (kääridega) lõigatud tükki. Tegu näib olevat vana germaani tüvega, tähendades kleepuvat.

“Kui edasi mõelda, siis algselt võidi selle all mõista libedat kiviklibuga savist maad.
Mine sa võta kinni, kuidas see sõna on eesti keelde tulnud,” ütles Kaljuste.

Oma talu ajalugu uurinud Jüri Kreintaal ütles, et Libumäe nimena on märgitud juba 1798. aastal. 1876. aasta Schmidti kaardil esineb see kujul Libbomeggi.

Foto: Jüri Kreintaal
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
proks
2 aastat tagasi

Täiesti võimalik, et see oli naiste valitsuse tellimus.

roosi manna
2 aastat tagasi

Vargaid tuleb otsida kesikute ja oravate seltskonnast…..

Rootsi
2 aastat tagasi

keeles “klippa” tähendab kaljut, kivist mäemassi.

juss
2 aastat tagasi

Ahvatleb vargaid! Oskab keegi seletada millega siis ahvatleb?

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  juss

selle nimega, mis sildil kirjas ahvatleb. Veel tuleb sul küsimusi, et miks või? Mõtle ise ka midagi, ära päri koguaeg

juss
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Tõesti ei mõista mille poolest see kiri nii eriline on! Mõtlen küll ja ei saa aru, kui tõesti see “libu” erutab, kirjuta kodus seinale ja toksi seent!

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  juss

No juu siis on mõnel matsil selline ümberaugu naljasoon, et paneb oma maakodule või kuskile saunale sildi külge “libumaa”. Loomaaed on ju kirju, aga jah sildi saaks ise ka teha, aga egas selle peale alati ei tule nagu näha 🙂

Triibik
2 aastat tagasi

Oleks aeg teha uus detailplaneering ning ka vastav asutus ehitada.Kindlasti tasub see end ära…

Nimi
2 aastat tagasi
Reply to  Triibik

oleks viisakamaks ja töepärasemaks vaja kohandada. s.t eestikeelseks. Kui artiklit lugeda, siis jääb mulje, et eestlastel on vöörasrahva keel(t)e tölkimisega probleeme olnud. Viga tuleb parandada.