Täna öösel makstakse elektri tarbimise eest peale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elektri börsihind 5. aprillil 2021. Graafik: Eesti Energia

Elektri keskmine hind on öösel kella kella kahest hommikul kella seitsmeni Nord Pooli elektribörsi andmetel Eestis negatiivne ehk tarbimise eest makstakse peale. Elektri madal börsihind on eeskätt kasulik kliendile, kes on valinud endale elektri tarneks börsipaketi.

Täna öösel kella kahest kolmeni maksab elektri megavatt-tund -0,47 eurot. Edasi järgneva tunni jooksul maksab megavatt-tund -1,41 eurot. Kella neljast viieni on elektri hind -0,47 eurot, viiest kuueni -0,46 eurot ning järgneva tunni jooksul kuni kella seitsmeni tuleb megavatt-tunni eest maksta-0,08 eurot.

Esmakordselt langes elektri börsihind Eestis negatiivseks eelmise aasta juulis. Siis oli põhjuseks madal öine tarbimine, Põhjamaade hüdroenergia ja suur tuuleenergia tootmine.

Elektri hind võib langeda miinusese, sest elektrijaamade ajutine seiskamine on tootjate jaoks oluliselt kallim kui veidi tarbijatele peale maksmine.

Kuna elektri tunnihinnad kuvatakse üks päev ette, siis on võimalik koduses majapidamises oma elektrikulukaid toimetusi veidi planeerida (elektritootjad annavad iga päev hulgiturule infot, kui palju ja mis hinnaga nad järgmise päeva igal tunnil elektrit toota saavad). See tähendab börsipakettide omanike jaoks, et kui näiteks kell 19-20 on börsihind väga kõrge, aga 20-21 ajaks juba madalale kukkunud, saaks ajastada elektrikerise kütmist soodsamale ajale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?????
3 aastat tagasi

Kas see on ikka normaalne, et arve korral 100 euri jaguneb see nii: elektri + taastuv energia eest ca 45 euri ja mingi nn ulmelise koefitsendi korrutise tasu ca 55 euri/näide lihtsalt/?!Ei oska isegi vihastada, aga tahaks lausa karjuda!Miks riik riigi ettevõttel lubab nii inimesi otseses mõttes röövida!

Mart
3 aastat tagasi

Võrgutasu tuleb nii ehk naa maksta.

tihti
3 aastat tagasi

Olgu kõik maksud ja võrgutasud ja mine tea mis veel ka negatiivse koefitsiendiga läbi korrutatud, vastasel juhul keeratakse need sel ajal lihtsalt kümnekordseks niiet tarbija saab ikka ilma libestita sumpsi nagu ee$tis alati

Para Doks
3 aastat tagasi

Ei saa süsteemist aru, miks peaks tarbimise vähesuse tõttu elektrijaama seiskama? Generaatorid võivad ju pöörelda ka koormuseta. Pigem on hinnavigurite taga avalikkuse eest varjatud muud mahhinatsioonid.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Para Doks

Tahtsite öelda, et turbiinid võivad pöörelda ka ilma koormuseta.

Taavi
3 aastat tagasi

Elektriturul on suured hinnakõikumised igapäevased.
Eesti ettevõte pakub elektribörsi arvestavaid juhtseadmeid, mis sobivad erinevate kütteseadmete(veeboiler, radiaator, põrandaküte, õhksoojuspump jms) juhtimiseks.

Süsteem genereerib automaatselt elektri hinda arvestava töögraafiku ning vastavalt seadistusele teostab soodsa hinna juures ettekütmist.

Kellel huvi, saab tutvuda kodulehel celeon.eu

K.s
3 aastat tagasi

Ja kas ka ülekandetasu, käibemaks, see rohelise energia tasu on negatiivsed? Kui ei, siis tegu fake news-iga st. lōpptarbia maksab ikka niiet tilgad püksis…