Kaja Kallas: paneme riigi nii lukku kui saab

Kaubanduskeskused peavad neljapäevast uksed sulgema. Urmas Lauri

Esmaspäeva õhtul teatas peaminister Kaja Kallas „Aktuaalse Kaamera” otseeetris, et valitsusel on plaanis riik panna nii lukku kui saab.

See tähendab, et neljapäevast on kõik klassid distantsõppel, kaubanduskeskused ja kohvikud on suletud, lapsi ei soovitata viia lasteaeda ilma tingimatu vajaduseta.

Samuti hakkab väljas kehtima 2+2 reegel.

„Eesmärk on, et meie meditsiinisüsteem peaks vastu,” ütles Kallas otse-eetris.

Valitsuse liikmed kinnitasid kabinetinõupidamisel otsused, mille alusel kehtestatakse Eestis neljapäevast, 11. märtsist kuni 11. aprillini senisest ulatuslikumad piirangud.

Piiranguid leevendatakse siis, kui koroonaviiruse levik Eestis on langenud tasemele, mis ei ohusta meditsiinisüsteemi toimepidevust. Valitsus  võttis valitsus vastu põhimõttelised otsused, homsel erakorralisel istungil on plaanis heaks kiita vastav korraldus. „Värsked andmed näitavad, et koroonaviiruse agressiivsem briti tüvi on Eestis seni prognoositust tõsisemalt levimas. Meie meditsiinisüsteem on kriisis,“ ütles Kaja Kallas. „Eriti kriitiline on olukord Tallinnas ja Põhja-Eestis, kus haiglate toimetulek on suure surve all, kuid olukord on väga raske üle kogu Eesti. Seetõttu otsustas valitsus kehtestada täiendavad piirangud, mille eesmärk on viia kontaktid inimeste vahel miinimumini. Ainult nii on võimalik sellest kriisist välja tulla. Igaühe käitumisest sõltub, kui kiiresti see meil õnnestub.“

Neljapäevast kehtivad piirangud:

2+2 reegel kehtib ka õues

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatakse avalikus väliruumis liikumisel 2+2 liikumispiirang, mis tähendab, et koos tohib liikuda kuni kaks inimest, kes peavad teistest hoidma kahemeetrist vahemaad. Piirang ei kehti peredele ning olukordades, kus seda pole võimalik täita.

Haridus

Valitsus annab tungiva soovituse mitte viia lapsi ilma hädavajaduseta lasteaeda ega lastehoidu. Haridus- ja teadusministeerium annab juhised, kuidas koolieelses lasteasutuses tööd võimalikult ohutult korraldada.

11. märtsist ei tohi koolihoonetes viibida enam ka 1.-4. klassi õpilased, samuti ei lubata kontaktõppele põhikooli lõpueksamiteks ja riigieksamiteks valmistujaid. Samas nähakse ette, et algklasside õpilastel on vältimatutel juhtudel võimalik siiski viibida ka koolihoones ja osaleda seal korraldatud tegevustes.

Koroonaviiruse leviku tõkestamise piiranguid arvestades, tohib koolis viibida õppija, kes vajab hariduslikke tugiteenuseid, konsultatsioone õpitulemuste saavutamiseks või osaleb praktilises õppes, teeb eksameid või teste.

Sportimine, treenimine, noorsootöö, huvitegevus, huviharidus, täiendkoolitus ja täiendõpe

11. märtsist on siseruumides keelatud kõik tegevused nimetatud valdkondades. Piirang ei laiene erivajadusega inimeste ja rehabilitatsiooni tegevustele.

Välitingimustes kogu huviharidus, huvitegevus, täiendkoolitus, täiendõpe, noorsootöö, sportimine ja treenimine on lubatud üksnes 2+2 liikumisreeglit arvestades. See tähendab, et koos tohivad liikuda ja sportida maksimaalselt kaks inimest (arvesse läheb ka juhendaja) ning teistest inimestest tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Piirangud ei kehti peredele ega erivajadustega inimeste tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenuse osutamisele.

Siseruumides ja välitingimustes sportimise piirangud ei laiene ka professionaalsetele sportlastele, koondise liikmetele, koondise kandidaatidele. Samuti ei laiene nimetatud piirangud  riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele.

Keelatud on spordivõistlused ning spordi- ja liikumisüritused

Jätkuvalt on lubatud spordivõistlused ainult proffidele, kuid keelataksevesiliiga spordivõistlused. Spordivõistlustest ning spordi ja liikumisüritustest tohib osa võtta sisetingimustes maksimaalselt kuni 50 ja välitingimustes maksimaalselt kuni 100 inimest.

Nagu varem, ei laiene ka nüüd liikumisürituste piirang erivajadusega inimeste ja rehabilitatsiooni tegevustele. Sarnaselt kehtivale korrale ei laiene spordivõistluste piirang professionaalsetele sportlastele, koondise liikmetele, koondise kandidaadile ja meistriliigale. Piirangud ei laiene riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele.

Avalikud üritused, kultuur, meelelahutus, spaad, basseinid, saunad

11. märtsist on keelatud ka välitingimustes avalike ürituste läbiviimine ning viibimine meelelahutusteenuse osutamise kohas nii statsionaarsete kui ka mittestatsionaarsete istekohtadega toimumiskohtades. Samuti peavad olema suletud spaad, basseinid, saunad, ujulad.

Lubatud on üksnes välitingimustes läbiviidavad avalikud koosolekud ja avalikud jumalateenistused, osavõtjate piirarvuks on kuni 10-inimeselised rühmad. Muuseumide välialadel  tohib viibida 2+2 liikumisreeglit järgides arvestusega, et piiratud ruumiga ala täitumus ei tohi olla rohkem kui 25 protsenti.

Toitlustus

Toitlustusettevõtete puhul jääb lubatuks ainult toidu kaasamüük.

Poed ja kaubanduskeskused

11. märtsist peavad poed olema suletud. Piirang ei kehti toidukauplustele, apteekidele, kauplustele, kus müüakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid, telekommunikatsiooniettevõtete esinduste müügikohtadele, optikapoodidele, lemmikloomapoodidele ega tanklatele. Tanklakohvikus kohapeal süüa-juua ei tohi.

Poodides, mis tohivad jääda avatuks, tuleb arvestada ruumi kuni 25 protsendilise täitumuse nõudega ja 2+2 liikumispiiranguga.

Muudel juhtudel on lubatud üksnes nii nimetatud luugimüük, kus kaup väljastatakse kliendile ilma kliendi sisenemiseta siseruumides asuvasse müügisaali; drive-in tüüpi müük ning müük välialadel. Poepidaja peab tagama, et kliendid omavahel kokku ei puutuks.

Teenindus

Teenindusettevõtted tohivad oma tegevust jätkata, kuid rangemaks muutub ruumitäitumuse piirang, mida alandatakse 50lt protsendilt kuni 25le protsendile. Järgida tuleb kõiki koroonaviiruse leviku tõkestamise reegleid: 2+2 reeglit, maskikandmist, desinfitseerimisnõuete täitmist vastavalt terviseameti juhistele.

 

Lisaks piirangutele soovitab valitsus tungivalt vältida kontakte teiste inimestega, kui kohtumine on hädavajalik ei tohiks seda teha korraga rohkem kui kuue inimesega.

Ühtlasi otsustasid valitsuse liikmed, et seoses täiendavate piirangutega jätkub ka majanduskahjude hüvitamine valdkondadele, mis on COVID-19 kriisis kõige enam kannatada saanud.

Valitsuse kabinetinõupidamisest võtsid osa ka valitsust nõustava teadusnõukoja juht Irja Lutsar, hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule, terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
3 aastat tagasi

Täitsa mõtlematu tegu!

Linlane
3 aastat tagasi

Miks piire kinni ei panda

Marts
3 aastat tagasi

Seda oleks pidanud juba varem tegema, siis ei oleks praegu niipalju nakatunuid.

Tiiu
3 aastat tagasi

Suur tänu, terve väga vajaliku artikli sai lugeda tasuta!

murelik
3 aastat tagasi

Kuidas ta siis lukus kui saared on lahti.

jamps
3 aastat tagasi

Kaja Kallas The Sunday Timesile, “…loeb see, kes on teatud ajal töö jaoks sobiv ning ka nende pädevus, mitte sugu…” . “…olen väga uhke, et mind valiti…”, “…positsioon ei ole seotud sooga, küll aga on see edasiminek…”, “…ma ei arva, et see oleks üllatav…”

Neiu
3 aastat tagasi

Mis imeloom see ilusalong on et paar nädalat ilma selleta ei saa?

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Neiu

kas te tahaksite paar nädalat kole olla?

Neiu40
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Ma olen aasta ringi ilma ilusalongita piisavalt ilus. Ma ei vaja meiki, et ilus olla. Üritan hoida oma loomulikku ilu. Juukseid saab ka kodus värvida looduslike värvidega.

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Neiu40

võibolla tõesti, aga kuidas te teate, et te ilus olete? Võibolla ikka niiväga ei olegi? Mina näiteks ei saa kokkusaamisele minna ju ilma lõikamata juusteta, vaadatakse kohe, et mingi mees metsast. Vajan juuksurisalongi ikka pidevalt. On väga olulisi ja nii mitte olulisi kohtumisi, aga inimeses peab ikkagi kõik ilus olema.

Neiu40
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Koledat naist vaevalt nii paljud mehed vaatavad. Ja ei kanna ma mingit miniseelikut ega kontsa. Mõne käest tahaks küsida, et kas enda abikaasat ka sellise pilguga vaatab.
Ju mul on siis vedanud, et pole isegi juuksuri juurde asja.

ohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Neiu40

Sooviks ka teid näha. Kus teid näha saab. Mulle meeldivad ilusad naised…..noh üleüldse naised meeldivad.

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Neiu40

kui ilma maskita käid ringi, siis vahivadki kõik nagu ilmaimet

Neiu40
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Mina ei käi poes ilma maskita. Ja väljas jalutades või trenni tehes pole maski vaja. Ma hoian ka õues 2 või enam meetrit teistega vahet.
See kui ma õues külma ilmaga salli kannan pole küll mingi ilmaime mida jõllitama peab.

Silde, tuvisitt
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Suurem osa haapsalu mutte ei oska hambapealegi võtta. Topelt kannikas taga… parim enne ammu möödas.

Eks jah
3 aastat tagasi
Reply to  Neiu

Neiuks olemine, on tõesti raske töö.

Peter
3 aastat tagasi

Täna selgus et meie uhkel nato piiril on hiina seadmed ja hiina teab paremini mis siin piiril toimub. Kus on mõistus. Miks me peaksime siis koroonaga õnnestuma.

nimi
3 aastat tagasi

Laseme selle riigi siis kohe kogu täiega põhja, mis siin ikka jokutada ja jupitada.

vanaema
3 aastat tagasi
Reply to  nimi

on sul ehk stsenaarium valmis selleks . hoia oma negatiivsus endale, ära ärrita kaaskodanikke

Oiei
3 aastat tagasi
Reply to  vanaema

Oh jumal, ega keegi ei tahaks kedagi ärritada. See oleks ju lihtsalt täitsa kohutav…

Minu
3 aastat tagasi
Reply to  vanaema

meelest ärritab sinu kommentaar kaaskodanike. Kummal nüüd õigus on? Teeme rahvahääletuse?

No nii..
3 aastat tagasi

sina”jamps”oled ilmselt väga kibestunud ja rumal olevus.

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  No nii..

erinevalt sinust mina tean, mis on majandus. Ja kuna meil seda pole siis kõik kohad on hellad. Norma riigil pole mingi teema võtta miljard siit või panna sinna ning lahendatud. ja siis ärge rääkige mulle et meil 30 aastat ja ei ole jõutud … Eks koguge varusid headel aegadel kui täna tahate ka meditsiini osta 2x odavamalt kui peaks, nõuad inimestelt arusaamist viirust vältida , aga inimesed jooksevad mitme töökoha vahet , paljud ei saa töölt koju jääda. keegi peab lapsi hoidma … ütleme otse , ühe lolliriigi oleme siia teinud …ja selle on teinud reformierakonna lodevus ja saamatus …… Loe rohkem »

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Õigus, alati on keegi teine süüdi ja ainult rumal arvab, et on tark!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Kui oled riigis ostsustajate seas ja ei saa hästi oma ülesannetega hakkama, siis kas ma pean ennast süüdistama selles või, et mul halvemini läheb hoolimata mida ma teen? Te olete siin targutamas, aga minuarust läbimõtlematult üritate lihtsalt teistele ära panna niiöelda, samas jääte ise lõppkokkuvõttes naerualuseks narriks.

Fakt
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Süüdi on Reformierakond, nii selles, et Eesti on ikka 5 viimase seas Euroopas oma elatustasemelt, kui ka praeguses koroona katastroofis.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  No nii..

minuarust ta ei kirjutanud palju valesti. Just nii ongi ju!