Linnamäe arenguselts tahab Orule osavalda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Reedeks oli Oru osavalla moodustamise poolt andnud allkirja üle 80 sealse elaniku.

Linnamäe arenguselts (LAS) kogub allkirju veel nädala jagu. Seejärel antakse sisse taotlus osavald moodustada ja siis otsustab Lääne-Nigula vallavolikogu, kas see tuleb või mitte.

„Eesmärk on, et jaanipäevaks oleks otsus tehtud,” ütles LASi juhataja Elle Ljubomirov. Osavald moodustataks paar kuud enne uusi kohalike omavalitsuste valimisi. „Mõistlik oleks see ära teha, et mitte valimistel

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Iga
3 aastat tagasi

Eesti pere vöiks valla moodustada. Vallavanemaks pereisa ja ülejäänud ametipostid ülejäänud pereliikmetele. Kopsakad palgad riigilt, tasuta bensiin ja muude kulude katmine jne. Tööl pöhimötteliselt käima ei pea. Nüüd pandeemia ajal veel eriti hea. Vallamaja paneme kinni, volikogu koosolekud e-posti teel.
Sellise valla moodustamise tingimuseks on eksisteeriv perekond. Kaob tööpuudus ja töstab iivet ühekorraga. (Mida suurem pere, seda suurem sissetulek perele, kuna köik pereliikmed on valla palgal). Ûhtlasi paraneb inimeste tervis kuna tööajal saab palju värskes öhus viibida: loomi, linde, taimi pildistada; jahil käia; reisida riikidesse kus pandeemiiat pole ja veel palju palju muud.

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Saaremaa vallas on igal külaseltsil rohkem võimu, kui Saaremaa valla osavallal.

Kõlab uskumatuna aga nii see on – Saaremaa valla osavallad ei ole osavallad KOKSi mõttes – neil pole ei eelarvet ega aparaati. On lihtsalt osavallakogu, kes võib loetletud asjade kohta arvamust avaldada ja ja ja ja ongi kõik.

Külaselts võib arvamust avaldada ja seda ilma mingi etteantud nimekirjata aga külaselts saab ka ise rahasid taodelda igalt poolt ja ise oma otsuseid ka ellu viia, erinevalt Saaremaa osavallast.

Lugeja
3 aastat tagasi

Linnamäel ikka suurejoonelised plaanid. Nüüd tahab siis lisaks lihatööstustele, telele, kinodele, raamatupoodidele, restoranidele ja apteekidele ka osa vallast omale saada?

Kalaküla tsurka
3 aastat tagasi

Ühed siis miljokad ja teised poolmiljokad:))) Igasse pooletera valda ka oma mees ette ja sellele palk ka kohe määrata ja kohe hangetele uihh tormata:) Igasugune erastamine ja ärastamine jne kohe pihta ja ongi olemas.

Kohalik
3 aastat tagasi

Kindlasti on osavaldasid vaja, kui need juba meil teistes piirkondades olemas on. Kõik 8 piirkonda peaksid olema osavallad ja asi selge. 4 praegusel osavallal on oma arendusmeeskond olemas ja teistel 4 piirkonnal ei ole. See on praegu väga ebavõrdne ja tuleb võrdsustada.

Tädi Maali metsast
3 aastat tagasi

Linnamäelased ! Kas ikka osavald end õigustab ? Osavalla moodustamine ei aita kohaliku elu korraldamisele midagi kaasa , kui osavalla eesotsas pole tõelist patriooti. Osavalla kogu võib teha küll ettepanekuid ja avaldada arvamust ,kuid need on osavallavanemale , vallavalitsusele ja ka volikogule , vaid soovituslikud. Osavallavanem on osavallakogu ees aruandekohustuslik , kuid tegelikult allub ju vallavanemale ja tegutseb ikka ülemuse ja ka oma huvidest lähtudes. Need astmelised omavalitsused on ju tegelikult võltsdemokraatia ilmingud. Seda leiab ka rahandusministeerium oma paariaasta taguses eksperthinnangus .Bürokraatia vähendamiseks oleks osavaldade kaotamine päris hea tee. Mõtleme veel !

Oraa Kel
3 aastat tagasi

Alati pole tähtis,kas on vajalik ja õigustab või mitte – peaasi,et palk jookseb… 🤪

Mõte
3 aastat tagasi
Reply to  Oraa Kel

Kurb, et te oma mõttelaadi ka kohe teistele juurde poogite. Aga jah, nii raske on ju uskuda, et ongi olemas inimesi, kellele miski päriselt korda läheb ja seda antud juhul kogukonna soovidest lähtuvalt. Hea on siin lugeda paari kommentaari, kus küll kaheldakse aga kahtlusi ka põhjendatakse.

Kaarel metsakülast
3 aastat tagasi

Hea näide osavalla tegutsemisest on Noarootsi osavalla puhul omast käest võtta ja kui osavallavanem on õige valimisliidu liige siis “tilgub” osavalla projektidele valla eelarvest finantsi nagu niuhti nt Österby sadama hoone (kuigi navigatsiooni jagub mõneks kuuks aastas), Österby sadama laevatee süvendus, neid projekte ja projektikesi on veelgi, mis valla eelarvest toetust saavad.

Separatismus
3 aastat tagasi

Haldusreform viidi edukalt läbi ja selle tulemused on lõplikud. Iga osavald on kulu maksumaksja rahakotile ja neid tuleks pigem ära kaotada. Oluline on hoida riigi eelarve ka raskel ajal tasakaalus.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Separatismus

Ei maksaks unustada ka seda, et osavallad on veel suur oht transatlantilistele suhetele, kliimaneutraalsusele, euroopalikele väärtustele ja Antarktika digipöördele.

Manna Liisa
3 aastat tagasi

See osavald siis ikkagi Pärnumaa all ? Kui Lääne-Nigula otsustab ?

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi
Reply to  Manna Liisa

Ikka Pärnu,otse loomulikult.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Manna Liisa

Kaalutud on ka Klaipedasse kolimist, aga otsustajaks jääks ikkagi Lääne-Nigula. Mõningatel juhtudel ka Vaivara ja Honolulu.

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Eks põhihuvi ole siiski Tsukotka tehnoloogiainstituut tagasi saada.

Silde teabmisräägib
3 aastat tagasi

Vaesed ja rikkad eralduvad😀😀

Oraa Kel
3 aastat tagasi

Algul liidetakse,pärast lahutatakse ?Ja siis jälle liidetakse? Aga jah,riigi palgal olla pole ju paha….kui rahval raha muidugi üle on.

kahtlane
3 aastat tagasi
Reply to  Oraa Kel

Selline protsess käivitatakse, jah. Kui tulemuseks on üks uus osavald, tuleb neid soovijaid ridamisi. kas seda on vaja……?

täiesti
3 aastat tagasi
Reply to  kahtlane

loomulik, et endiste valdade asemele tekkivad osavallad ja mida suurema autonoomsusega, seda parem. Ainult osavald ( ennevanasti täisvald) tunneb oma inimeste muresid ja oskab neid lahendada. Saaremaa pole näide, sealse süsteemiga pole keegi rahul, sest tsenter on kõik enda kätte haaranud ja osavaldadesse jätnud jututoad, samas ei lahenda vallavalitsus muud, kui linna probleeme. Jutud külaseltsidest või külavanematest on täiesti asjatundmatu- Lääne- Nigulas on üle 100 küla ja mida need külavanemad peaksid siis tegema, olema trobikonnas vallavanema ukse taga. Linnamäelased on tublid- edu neile ja jutt rahadest või töökohtadest on puhas maakate kadedus, kes ise nagunii makse ei maksa märkimisväärselt valla… Loe rohkem »

Mõte
3 aastat tagasi
Reply to  täiesti

Kes sinna siis makse maksavad? Linlased või? Püsikorraldusega. Muus osas nõus.